Annons

HD prövar inte fall om terrorfinansiering

Illustration från förhandlingen i terrormålet, där både åtalet om terrorförberedelse och terrorfinansiering prövades. Arkivbild.
Illustration från förhandlingen i terrormålet, där både åtalet om terrorförberedelse och terrorfinansiering prövades. Arkivbild. Foto: Ingela Landström/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Hovrättsdomen mot tre män som fällts för terrorfinansiering står fast. Det står klart sedan Högsta domstolen beslutat att inte ge prövningstillstånd till dem, efter deras överklagan.

Två av männen, en 31-åring och en 46-åring från Uzbekistan, misstänktes tidigare för förberedelse till terroristbrott, och greps i samband med tillslag i Akalla i Stockholm och Strömsund i Jämtland våren 2018. Enligt åklagaren skulle de ha planerat en terrorattack i Sverige.

Båda friades senare för dessa brottsmisstankar, men dömdes däremot för brott mot "lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall".

Denna lag ändrades för några år sedan, i syfte att göra det lättare att döma personer som finansierat terrorism. Inget sådant här ärende har ännu prövats av Högsta domstolen, och rätten har beslutat att det inte heller i detta fall kommit fram något skäl att ge prövningstillstånd.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons