Annons

HD: Rätt sparka styrelse som gav bostäder till släkt

Det var jävigt att låta bostäderna gå till släktingar. Och det var rätt att sparka styrelsen. Högsta Domstolen tänder nytt hopp hos hyresgäster som inte fick vara med om ombildningen.

Under strecket
Publicerad

Här ombildade de sparkade advokaterna.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Jacob och Petra bodde 20 år i stiftelsens hus. Nu känner de sig grundlurade på ombildningen till bostadsrätter.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2

Här ombildade de sparkade advokaterna.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Här ombildade de sparkade advokaterna.
Här ombildade de sparkade advokaterna. Foto: Tomas Oneborg

Det var fastighetsägaren Hans Ratzinger som testamenterade sitt hus, som ligger granne med Gustav Vasa församlingshem med kyrkan mitt emot, till en stiftelse som bär hans efternamn.

Ratzinger gick bort 2004 och efterlämnade då ett testamente för bidrag till bland annat ”Frälsningsarmén och forskningen för hjärt- och kärlsjukdomar samt alkoholrelaterade sjukdomar.”

Fastigheten, med hyresrätter, kom alltså att skötas via stiftelsen, som i sin tur leddes av två advokater. Turerna började när hyresrätterna ombildades till bostadsrätter.

I bästa läge vid Odenplan tog stiftelsen bara 43 700 kronor per kvadratmeter för renoverade sekelskiftesvåningar, under halva marknadspriset. En rymlig tvåa på 58 kvadrat med avgift på bara 2 100 kronor, gick att få som bostadsrätt för 2,5 miljoner kronor för den som tecknat hyreskontrakt.

Annons
Annons

Men nu har Högsta domstolen beslutat att de två advokater som ledde stiftelsen gynnade sitt egenintresse när de delade ut bostäderna till sina barn, släktingar och kolleger.

Det är jävsfrågan hos ledamöter i en ideell stiftelse med bland annat välgörenhet som ändamål som HD prövat. De två advokaterna som styrde stiftelsen ”Ratzingers minnesfond” var enligt ett testamente valda på livstid när Länsstyrelsen genom ett exceptionellt ingripande 2017 gav dem sparken.

Advokatduon hade då ombildat stiftelsens hyreshus till bostadsrättsförening efter att först ha låtit närstående få hyreskontrakt – detta samtidigt som andra hyresgäster vittnat att de aldrig informerades om ombildningsplanerna utan istället behandlades illa för att förmås att flytta.

HD slår fast att de styrande advokaterna hade ”väsentligt egenintresse” i att göra en ombildning där deras närstående erbjöds bostadsrätter. Enligt HD kan jäv ha påverkat prissättningen och andra villkor. ”Deras agerande i bostadsrättsföreningen skapade en tydlig intressekonflikt i relation till stiftelsen”, heter det i domen.

HD slår nu fast att en styrelseledamot i en stiftelse ska undvika jäv även om ledamoten anser sig handla i stiftelsens intresse. Denna skyldighet är så central att ledamoten kan entledigas av en domstol om det rör en stor fråga av betydelse för stiftelsen och risk för skada för stiftelsen.

SvD har tidigare berättat att cirka hälften av husets totalt 19 lägenheter kan ha gått till advokaternas nära och kära. Och på adressen finns även en av advokaterna själv.

Annons
Annons

Jacob och Petra bodde 20 år i stiftelsens hus. Nu känner de sig grundlurade på ombildningen till bostadsrätter.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

– Bland annat byggdes en lyxlägenhet med terrasser och eldstad på femte våningen, en lägenhet som sedan såldes till den ena advokatens familj. Kvadratmeterpriset var samma som för orenoverade våningar långt ner i huset, bara 43 700 kronor per kvadratmeter, berättade paret Jacob och Petra som i fjol vittnade i SvD om att bara vissa i huset fick veta om ombildningen.

Sedan 1,5 år låter länsstyrelsen nu tvångsförvalta stiftelsen. Samtidigt har Advokatsamfundet ännu inte satt ner foten om deras båda medlemmar. Ett disciplinärende har dragit ut på tiden och trots att hela tre instanser har gett advokaterna uppläxning hänvisar Advokatsamfundet till sekretess. Men HD skriver nu glasklart att advokaternas agerande i bostadsrättsföreningen ”skapade en tydlig intressekonflikt i relation till stiftelsen”.

Jacob och Petra bodde 20 år i stiftelsens hus. Nu känner de sig grundlurade på ombildningen till bostadsrätter.
Jacob och Petra bodde 20 år i stiftelsens hus. Nu känner de sig grundlurade på ombildningen till bostadsrätter. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Hyresgästerna Petra och Jacob som inte fick reda på ombildningsplanerna och därför drevs att flytta säger till SvD att även om HD-domen inte tar ställning till deras situation, så känner de sig stärkta.

– Vi har förlorat ett par miljoner kronor på att inte få vara med om ombildningen och kommer att kräva kompensation, säger Jacob.

Till exempel hade de ursprungliga hyresgästerna i stiftelsens hus under 14 år en egen bostadsrättsförening som nekades att köpa fastigheten. När de gamla hyresgästernas blev färre och färre, stängdes den föreningen i februari 2015. De nu definitivt avpolletterade stiftelseadvokaterna registrerade sin nya bostadsrättsförening utan att meddela äldre hyresgäster bara en dag senare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons