Annons

”Hedersförtryck finns och lagen bör skärpas”

Skjutningar bör bekämpas av polisen men också genom ett utökat samhällsansvar. Det menar Vänsterpartiets nya toppnamn Nooshi Dadgostar som svarar ett rakt ja på den laddade frågan om det finns hedersförtryck.

– Lagen om kvinnofridskränkning bör skärpas, säger Dadgostar till SvD.

Under strecket
Publicerad

Nooshi Dadgostar.

Foto: Lars Pehrson

Nooshi Dadgostar.

Foto: Lars Pehrson
Nooshi Dadgostar.
Nooshi Dadgostar. Foto: Lars Pehrson

Nooshi Dadgostar växte upp på Hisingen i Göteborg. Hennes föräldrar hade flytt till Sverige från Iran på 80-talet. Det politiska engagemanget fanns hemma, liksom rädslan för fascism.

2006 flyttade hon till Botkyrka och blev aktiv i kommunalpolitiken med fokus på bostadspolitik. Sedan 2014 har hon en plats i riksdagen och så sent som i fjol fick hon regeringens uppdrag att utreda hur byggandet kan öka. Dadgostar driver bland annat frågan om ett statligt byggbolag, för att kunna bygga fler hyresrätter.

När SvD intervjuade Dadgostar under Vänsterpartiets kongress i Karlstad menade hon att hotet mot Sverige är ”rasism och klasspolitik”. I Karlstad var det många som nämnde just Dadgostar som ett framtida toppnamn.

Annons
Annons

När SvD möter upp för en intervju i riksdagen har hon formellt valts till ny vice ordförande och ersatt Ulla Andersson.

– Det mest kontroversiella idag är att prata om att arbetarna är arga för att de har för låga löner.

Skattesänkningar kommer aldrig att leda till att människor kommer tillbaka till ett bra liv.

Hur då kontroversiellt?

– Det är kontroversiellt att säga att här finns en arg arbetare som vill ha mer av makten på sitt jobb, rätt att strejka och högre lön så att vinsterna sjunker.

Den politiska debatten just nu kretsar mycket kring frågor om otrygghet, brott och straff, liksom försvar. Det finns politiska bedömare som menar att det inte kommer gynna Vänsterpartiet.

Nooshi Dadgostar håller inte med.

– Ibland är det som att politiker vill piska upp en rädsla. Vi behöver tala om den andra bilden. Om att människor kan uppleva att det har så få ekonomiska möjligheter att man hamnar i kriminalitet.

Kritiken av den borgerliga oppositionen är tydlig.

– Skattesänkningar kommer aldrig att leda till att människor kommer tillbaka till ett bra liv, eller minska beroendet av knark och inte heller att tullen tar fler skjutvapen. Där behövs ett samhällsansvar.

Hur då?

– Polisen ska komma om man ringer. Men någon behöver också kunna ta hand om personen som polisen haffar. Samhället behöver vara mer närvarande, socialtjänsten behöver veta vilka signaler det finns att leta efter och ha resurser.

Nooshi Dadgostar tar exemplet där en mamma och hennes barn står på trottoaren och behöver någonstans att bo eftersom hon blir dominerad, begränsad och slagen hemma.

Annons
Annons

– Då hjälper inte Moderaternas ombildade hyresrätter som blivit bostadsrätter. Då måste det finnas hyresrätter att flytta till. Det måste finnas kvinnojourer som kan hjälpa.

En närliggande fråga rör hedersförtryck. Vänsterpartiet har kritiserats för att inte erkänna hedersförtryck, kritiken har även funnits internt i partiet.

Nooshi Dadgostar menar att debatten har hamnat snett.

– Vi måste prata om konkreta åtgärder, om hur vi ska hjälpa mamman som står där med sin unge i handen. Debatten har blivit intern, mellan feminister.

Finns det hedersförtryck?

– Ja, och Vänsterpartiet vill skärpa lagen om till exempel kvinnofridskränkning så att det även gäller kollektivt förtryck.

Jag ser att vissa har stora villor, sjöutsikt och stora båtar och andra inte.

Nooshi Dadgostars politiska karriär har gått snabbt. Numera är hon alltså vice ordförande och medlem i partiets verkställande utskott.

– Min drivkraft är att jag är livrädd för stora klassklyftor och vad det leder till. Om vi inte kan se oss själva i andra, om vi inte känner att alla människor är lika mycket värda, då ger det vissa enormt stora möjligheter när andra aldrig kommer att lyckas i livet.

Är vi på väg dit?

– Jag gör allt som står i min makt för att förändra det. Det var därför som jag började jobba politiskt. Jag ser att vissa har stora villor, sjöutsikt och stora båtar och andra inte.

Det har också varit turbulenta tider i Vänsterpartiet. Riksdagsledamöter har lämnat för andra jobb eller i protest. Ledningen har anklagats för att toppstyra.

Nooshi Dadgostar menar att hon inte tänkt så mycket på de frågorna, att de hanterats av partiets gruppledare i riksdagen Mia Sydow Mölleby.

Du är vice ordförande. Är du beredd att också bli ordförande den dag Jonas Sjöstedt slutar?

– Nej, det är inget jag tänker på nu.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons