Annons

Johanne Hildebrandt:Hedersvåldet är akut säkerhetsproblem

Sexton år har gått sedan Fadime Sahindal mördades för att hon protesterade mot släktens normer, vägrade att gifta sig med kusinen som familjen valt ut och i stället förälskade sig i en svensk man. För denna självklara frihet trakasserades hon, smutskastades, förföljdes, kontrollerades och bevakades. Fadime vägrade dock att ge vika, hon intervjuades i tv och talade i riksdagen, så att andra invandrartjejer inte skulle behöva utstå det hon utstått. Hon sköts till döds av sin egen far, 26 år gammal.

Under strecket
Publicerad

Begravningsgudstjänst för Fadime Sahindal i Uppsala domkyrka i Uppsala, 4 februari, 2002.

Foto: Björn Larsson-AskBild 1 av 1

Begravningsgudstjänst för Fadime Sahindal i Uppsala domkyrka i Uppsala, 4 februari, 2002.

Foto: Björn Larsson-AskBild 1 av 1
Begravningsgudstjänst för Fadime Sahindal i Uppsala domkyrka i Uppsala, 4 februari, 2002.
Begravningsgudstjänst för Fadime Sahindal i Uppsala domkyrka i Uppsala, 4 februari, 2002. Foto: Björn Larsson-Ask

Trots mordet på Fadime vandrades det länge på äggskal runt hedersförtryckets existens och relativismen stod högt i tak hos både politiker och opinionsbildare. Debattörer med djup kunskap om hedersvåld, som Sakine Madon, viftades undan som rasistiska.

I stället för att staten omedelbart vidtog alla tänkbara åtgärder så att inte en grupp svenskar mördades, eller fråntogs sin frihet och sina medborgerliga rättigheter, pratades det mest. Fi hävdade till exempel att hedersvåld var samma sak som våld mot svenska kvinnor. Visst, allt våld är förkastligt, men orsakerna är inte alltid desamma. Svenska familjer gifter sällan bort 16-åriga flickor med 37-åriga män och tvingar dem tillbaks till sovrummet när de storgråtande försöker fly från sex. Inte heller kommer familjen överens om att en son eller dotter måste dö för att de anses dra skam över släkten.

Annons
Annons

Sexton år har gått sedan Fadime mördades, och var står vi nu? 2009 uppgav ungdomsstyrelsen att 70 000 unga inte fick välja vem de gifter sig med. 2011 var bedömningen i en statlig utredning att 100 000 killar och tjejer under 25 år lever under hedersförtryck och det har bara blivit värre:

”Vi tror att var tredje elev med utländsk bakgrund lever under hedersrelaterade familjenormer”, sa docent Astrid Schlytter till Aftonbladet i maj 2017.

Det betyder att så många som 240 000 unga i Sverige nu kan leva under hedersförtryck. En kvarts miljon invånare som inte tillåts ha samma frihet och samma rättigheter som svenskfödda. Unga som inte får välja vilka de ska gifta sig med, som inte får ha pojkvän, som kan tvingas ha slöja, flickor som inte får delta i skolresor, inte umgås med vänner efter skolan, som misshandlas, trakasseras, förföljs. Så mycket var det med likhet inför lagen, jämställdhet och att alla ska ha samma rättigheter.

Organisationer som arbetar mot hedersvåld hävdar dessutom att förtrycket trappas upp, framför allt i segregerade förorter.
Sara Mohammad, ordförande i föreningen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime, säger att våldet dessutom blivit grövre. En man som hedersmördade en kvinna i Årsta skar av näsan, läppar, och öronen. Symbolik för att hon inte lyssnat på normer och värderingar i detta fria och demokratiska land med en feministisk regering.

Att en kvarts miljon invånare lever i förtryck och riskerar att utsättas för våld, kidnappning eller mord borde betraktas som ett akut säkerhetsproblem, på samma sätt som gängvåld i förorterna och återvändande IS-krigare. Alla åtgärder borde omedelbart sättas in när det handlar om liv och död.

Den svenska responsen är att öppna jämställdhetsmyndighet som bland annat ska arbeta för att förhindra hedersvåld. Det är ju bra, men för lite och för sent.

För det spelar ingen roll hur många politiker som står och säger ”vi har varit naiva”. Sveket mot dem som mist sina liv och berövats sin frihet är likväl brutalt. Därför behövs en ny regering som kan skydda samtliga medborgare, och hela Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons