Annons

Heikensten tror på Akademiens reformvilja

"Det har varit en tyngre resa än vad man hade kunnat hoppas, det här hade kunnat hanteras betydligt snabbare", säger Lars Heikensten som ändå tycker att han haft ett "bra samarbete" med Anders Olsson, Akademiens ständige sekreterare. Arkivbild.
"Det har varit en tyngre resa än vad man hade kunnat hoppas, det här hade kunnat hanteras betydligt snabbare", säger Lars Heikensten som ändå tycker att han haft ett "bra samarbete" med Anders Olsson, Akademiens ständige sekreterare. Arkivbild. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Lars Heikensten, Nobelstiftelsens vd, tillstår att Nobelprisets rykte är skadat, men tror ändå att det "inom några år" kommer att ha repat sig.

– Trodde vi att det här skulle hänga med i evigheter skulle vi ha tagit ett annat beslut.

Under strecket
Erika Josefsson / TT
Publicerad

Nobelstiftelsens styrelse var enig i beslutet om att åter ge Svenska Akademien uppdraget att utse Nobelpristagarna i litteratur. Lars Heikensten, stiftelsens vd, bekräftar att styrelsen har gjort klart för Akademien att ingen ledamot som har varit "djupt inblandad i de problem som uppkommit" borde vara med i den nya Nobelpriskommittén.

– Anders Olsson har sagt till Nobelstiftelsens styrelse att Horace Engdahl är beredd att träda tillbaka, det noterade vi och det tror jag är bra, inte för att jag har något emot Horace Engdahl i sig utan för att jag tror att alla sätt som man kan lägga det här bakom sig på är bra.

TT: Gäller detta enbart Horace Engdahl?

– Jag ska inte sitta här och säga att den och den måste avgå. Det är ett jobb som Svenska Akademien måste göra, vi har inga synpunkter på detta.

Lars Heikensten framhåller vikten av att den nya Nobelspriskommittén får en stark ställning. Det blir den som nu ska lägga fram ett förslag på pristagare – alltså inte som tidigare en lista med flera olika kandidater – för Akademien.

Avgörande för att Svenska Akademien skulle återfå Nobelprisförtroendet var också att man gått med på att utreda tidsbegränsningar för hur länge ledamöterna ska sitta i kommittén men också i Akademien.

TT: Vad händer om man kommer fram till att allt ska vara som det alltid varit?

– Vi får väl se, men jag utgår från att det finns en tillräcklig reformvilja framöver. Vi kan inte gå in och styra i detalj. Men känner oss trygga med att det finns en tillräcklig vilja att skapa en i de här avseendena bättre fungerande institution.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons