Annons

Heimdals seniorer kräver stopp för SD-inflytande

30 personer med tunga positioner kräver åtgärder från Heimdal i ett brev till föreningens styrelse.

– Medlemskap i SD är inte förenligt med medlemskap i Heimdal, säger Martin Tunström, politisk chefredaktör på Barometern.

Under strecket
Publicerad

”För mig är det obegripligt att en konservativ studentförening bjuder in Jimmie Åkesson”, säger tidigare Heimdaliten Martin Tunström.

Foto: Malena RydellBild 1 av 3
Foto: Lars PehrsonBild 2 av 3
Foto: Malena RydellBild 3 av 3

”För mig är det obegripligt att en konservativ studentförening bjuder in Jimmie Åkesson”, säger tidigare Heimdaliten Martin Tunström.

Foto: Malena RydellBild 1 av 1
”För mig är det obegripligt att en konservativ studentförening bjuder in Jimmie Åkesson”, säger tidigare Heimdaliten Martin Tunström.
”För mig är det obegripligt att en konservativ studentförening bjuder in Jimmie Åkesson”, säger tidigare Heimdaliten Martin Tunström. Foto: Malena Rydell

I helgen publicerade SvD ett reportage om Sverigedemokraternas nationalism och om unga konservativa i två olika föreningar, där enskilda sympatiserar med eller är medlemmar i SD.

Reportaget fick många seniormedlemmar i den konservativa studentföreningen Heimdal att reagera kraftigt.

30 personer med tunga positioner i politik, offentlig förvaltning och medier skickade under tisdagen in ett brev till Heimdals styrelse, som SvD har tagit del av, där de berättar att de är djupt bekymrade och kräver åtgärder.

– Vi är mycket illa berörda av de uppgifter som framkom i SvD. Vi är många i den intellektuella borgerligheten som kommer från Heimdal. För oss som har varit med länge är det en tragedi om Heimdal påverkas av främmande element som inte står för det som föreningen ska stå för, säger Martin Tunström, som är politisk chefredaktör för den moderata tidningen Barometern, och var politisk sekreterare och vice ordförande i Heimdal på 90-talet.

Annons
Annons
Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Skulle det spåra ur kommer jag och många andra lämna föreningen.

Enligt honom är de viktigaste kraven att styrelsen tydligt tar ställning för att de är en Alliansenvänlig förening, och att medlemskap i SD inte ska vara förenligt med medlemskap i Heimdal.

Tunström säger att han och många andra seniorer sedan en tid har känt till att Heimdal haft problem. När han i höstas läste ett antal artiklar i Heimdals tidning som han inte tyckte rimmade med sunda värderingar valde Martin Tunström att dra in Barometerns annonsering i tidningen.

Tunström, som värvades till sin tjänst efter en artikel i Heimdals tidning, värderar sin tid i föreningen högt, och beskriver det som en tid då det nyliberala inslaget var starkt och många argumenterade för fri invandring.

– Vi som tillhör seniorskollegiet ska stå för kontinuitet och övervaka och hålla kontakt. Men skulle det spåra ur kommer jag och många andra lämna föreningen.

Foto: Lars Pehrson

Förra året uteslöts en styrelseledamot i Heimdal efter att det i oktober framkommit att han köpt nazistlitteratur från nazistiska Nordfronts webshop, som finansierar Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Det fick Tunström att skriva på Facebook och Twitter att han var oroad och han uppmanade föreningen: ”Städa upp nu!”

Han fick medhåll från flera personer, bland annat en som skrev att han aldrig varit mer orolig för Heimdal än nu.

Annons
Annons
Foto: Malena RydellBild 1 av 1

Flera seniorer inledde då samtal med styrelsen.

– Det finns en oro nu och ett engagemang, man pratar om vad man ska göra för att rädda föreningen, säger Martin Tunström.

Det var i samma månad som Jimmie Åkesson bjöds in till Heimdal för att tala om SD:s strategi inför valet.

Till ETC Uppsala sade ordförande Pontus Westerholm då att föreningen ”inte har tagit politisk ställning vare sig för eller emot Sverigedemokraterna”.

– För mig är det obegripligt att en konservativ studentförening bjuder in Jimmie Åkesson och därmed ger hans parti legitimitet, säger Tunström.

Foto: Malena Rydell

Hanna Broberg, som i dag jobbar fackligt med chefs- och ledarskapsfrågor, är tillsammans med före detta Heimdalordföranden Susanne Enger en av initiativtagarna till brevet.

Broberg, som var styrelseaktiv i Heimdal i slutet av 80-talet och början av 90-talet, säger att hon har sitt hjärta kvar i föreningen.

– Jag tycker att det som framkom i artikeln var bekymmersamt. Vi vill stötta föreningen och se till att inte de som tolkar konservatism på ett minst sagt märkligt sätt får fäste.

Med Heimdals historia är det extra viktigt att vara vaksamma och värna sunda värderingar.

Flera seniorer var kritiska till att Jimmie Åkesson bjöds in att tala på föreningen, berättar Broberg.

– Det är viktigt att lyssna på alla slags röster, men med Heimdals historia är det extra viktigt att vara vaksamma och värna sunda värderingar.

Hon syftar på det ökända Bollhusmötet 1939, då Uppsalastudenter från bland annat Heimdal men också andra agiterade med antisemitiska argument mot att Sverige skulle ta emot judiska läkare under andra världskriget.

– Då var det enskilda personer och så är det nu också.

Enligt Hanna Broberg och Martin Tunström finns ett stämmobeslut från början av 2000-talet om att SD-medlemskap inte är förenligt med medlemskap i Heimdal.

Varför har inte det efterlevts, tror du?

Vad jag förstår har de här personerna först varit aktiva i Moderaterna och sedan gått över till SD. Men då är det bättre att man engagerar sig i SD:s studentförening. Det är bra att den här diskussionen har kommit upp. Det viktiga för Heimdal nu är att den nuvarande ledningen tar tag i det här, säger Hanna Broberg.
SvD har sökt Heimdals ordförande Pontus Westerholm, men inte fått något svar.

Efter reklamen visas:
Vart är konservatismen på väg?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons