Annons

Maria Rimpi:Gör smarta klimatval med hjälp av SvD:s klimatkalkylator

Har du också tänkt att du borde ta tag i ditt resande och dina matvanor för att leva klimatsmartare? Då ska du använda SvD:s klimatkalkylator, ett superenkelt verktyg som ger dig insikterna och inspirationen du behöver för att minska ditt koldioxidavtryck.

Under strecket
Publicerad
Efter reklamen visas:
Anta SvD:s klimatutmaning

Hej, jag heter Maria Rimpi och jag är klimatmissbrukare. Jag är också redaktionschef på den svenska tidning som de senaste fyra åren rapporterat mest om klimatet och en av få redaktioner som prioriterar att ha en klimatreporter på heltid. Så i min yrkesroll kan jag sträcka lite på mig, SvD bidrar till att uppmärksamma och skapa medvetenhet kring vår tids kanske viktigaste fråga.

Jag kör ofta barnen med bil den halva kilometern till skolan (jag har ju så bråttom och så många viktiga möten jag ska hinna till...)

Men privat ser det sämre ut. Jag har inte riktigt velat ta till mig att mitt eget klimatavtryck faktiskt inte är särskilt smickrande. Jo, jag sopsorterar sedan ett decennium och har hängt på medelklasstrenden med minskad köttkonsumtion, men jag flyger till Kroatien i sommar (jag behöver ju verkligen få koppla av i solen...), kör ofta barnen med bil den halva kilometern till skolan (jag har ju så bråttom och så många viktiga möten jag ska hinna till...) och shoppar nya jeans till ungarna utan att kolla vad som finns i lådorna med ärvda kläder på vinden (det är ju så stökigt och lågt i tak däruppe, och jag har ju som sagt väldigt bråttom...).
Så hej, jag heter Maria Rimpi, 10 ton koldioxid.

Annons
Annons
Testa dig själv – hur mycket påverkar du klimatet?svd.se

Jag tror att många kan känna igen sig i bilden att man på riktigt tycker att klimatfrågan är viktig, man förstår att det är kommande generationers livsbetingelser som står på spel och att det är dags att agera. Men man tar sig ändå inte i kragen och ser över sitt eget bidrag till temperaturhöjningen.
För att underlätta och inspirera till klimatsmartare val i vardagen har vi därför tillsammans med SEI och WWF utvecklat SvD:s klimatkalkylator, ett enkelt verktyg som ger dig full koll på hur ditt resande och boende, dina matvanor och din shopping påverkar miljön. Det är ingen exakt vetenskap, men ger en bra bild av hur mycket växthusgaser du som privatperson står för.
Med den här satsningen vill vi inte ge dåligt samvete och försöka skrämma fram en förändring. Det räcker med att se till sig själv för att förstå att det angreppssättet inte funkar. SvD har vid det här laget publicerat ganska många bilder på avmagrade isbjörnar, smältande glaciärer, naturkatastrofer och isras i Antarktis utan att det påverkat mitt eget beteende nämnvärt.

Det finns ett gemensamt globalt mål och det finns hopp om att vi faktiskt kan klara av att nå det.

Istället vill vi göra det enklare och roligare för alla våra läsare att få koll på det egna klimatavtrycket, och guida i hur man med smarta val faktiskt kan minska det. Nu agerar världens politiker samtidigt som näringslivet öser in tid och pengar i klimatomställning och innovation. De förstår allvaret. Det finns ett gemensamt globalt mål och det finns hopp om att vi faktiskt kan klara av att nå det. Den politiska enigheten bakom Sveriges nya klimatlag och klimatmål, som trädde i kraft den 1 januari i år, är stor och säger att Sverige år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären.

Men för att nå målen så räcker det inte att politiken och näringslivet agerar, det krävs att vi allihop tar ett grepp om vårt klimatavtryck och gör vårt bästa för att steg för steg få ner det.

Jag börjar idag med att pumpa barnens cyklar, vad gör du?

Laddar…
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons