Annons

I know this much is trueHejdlös ny HBO-serie – man sitter och gapar

Mark Ruffalo spelar bröderna Dominick och Thomas Birdsey.
Mark Ruffalo spelar bröderna Dominick och Thomas Birdsey. Foto: HBO Nordic

En hugger av sig handen och den andre är konstant förbannad – bröderna Thomas och Dominicks liv präglas av så många tragedier att man bara sitter och gapar.

Under strecket
Publicerad

Melissa Leo och Mark Ruffalo.

Foto: HBO Nordic
Betyg: 3 av 6

Ingen skådespelare kan se så förkrossad ut som Mark Ruffalo. Ögonbrynen slokar, ögonlocken slokar, axlarna slokar, hela karln slokar. I serien med det svårmemorerade namnet ”I know this much is true” är hans rollfigur Dominick hundra procent förkrossad. Kort sagt så bär han all världens lidande på sina axlar. Eftersom Mark Ruffalo står som exekutiv producent måste detta vara en roll han har längtat efter att få spela.

Redan under första avsnittet går precis allt emot Dominick och på den vägen fortsätter det under de fem avsnitt av sex som jag har sett. Och när han inte är förkrossad är han förbannad och slår sönder saker, vilket för det mesta leder till att han själv blir ordentligt skadad. Som om detta inte vore nog spelar Ruffalo även Dominicks tvillingbror Thomas som lider av paranoia och schizofreni. Redan i seriens allra första scen lyckas Thomas under religiöst vansinne hugga av sig handen inspirerad av Matteusevangeliet 5:3: ”Om din högra hand förleder dig till synd, så hugg av den”.

Serien utspelar sig i det lilla samhället Three Rivers i Connecticut på 1990-talet, när bröderna är i fyrtioårsåldern, med tillbakablickar på deras mörka barn- och ungdom. Dominick och Thomas växer upp med en olycklig mamma och en elak styvfar efter att deras riktiga pappa spårlöst försvunnit. När mamman är döende i cancer överlämnar hon sin fars memoarer, skrivna på italienska, till Dominick. Morfadern invandrade till USA från Sicilien. Memoarerna kommer att spöka under hela serien, att det står något hemskt i dem förstår man redan av att den inhyrda översättaren tar väldigt lång tid på sig, spelad av en bindgalen Juliette Lewis.

Annons
Annons

Melissa Leo och Mark Ruffalo.

Foto: HBO Nordic

Dominick är egentligen husmålare men jobba får vi bara se honom göra en enda gång med fatalt resultat. Privat är han olyckligt frånskild (även där hårt drabbad) och numera tillsammans med en kvinna han inte bryr sig om. Han har egentligen varken tid för arbete eller kvinnor eftersom all hans vakna tid går åt till att rädda brodern Thomas – en något mera rundlagd Ruffalo – från att bli insydd på sluten anstalt efter handavhuggningen. Dominick beskriver själv sitt förhållande till brodern som ”ett ankare runt halsen”, som håller honom fast till och med när han själv håller på att drunkna. 

... vid varje tillfälle då ett avgörande möte ska äga rum får han antingen ett utbrott eller råkar ut för en olyckshändelse.

Ändå har han en del goda kvinnor på sin sida. Rosie O’Donnell spelar en förstående handläggare och Archi Panjabi en fint lyssnande terapeut som genom samtalen med Dominick hoppas kunna förstå broderns bakgrund bättre. Om Thomas har psykiska problem så har Dominick klart sociala problem, vid varje tillfälle då ett avgörande möte ska äga rum får han antingen ett utbrott eller råkar ut för en olyckshändelse som gör att han inte dyker upp.

Melissa Leo och Mark Ruffalo.
Melissa Leo och Mark Ruffalo. Foto: HBO Nordic

”I know this much is true” är så hejdlös i sin genreblandning, uppväxtskildring, familjetragedi, fängelsedrama och terapitimme att man bitvis bara sitter och gapar. Och just hejdlösheten gör att man har svårt att slita sig. För att inte tala om morfars memoarer. Vad är det för familjeförbannelse som ska avslöjas i dem?

Samtidigt kan man inte låta bli att tänka att här dras en skäligen rak historia ut alldeles för långt och fylls ut med alla möjliga bi- och bakgrundshistorier för att få ihop sex avsnitt, när fyra eller fem hade räckt mer än väl. En överarbetningssjuka som tyvärr börjar drabba allt fler tv-serier. 

I know this much is true

Regi
Derek Cianfrance
Genre
Drama
Manus
Derek Cianfrance, Willy Lamb
Medverkande
Mark Ruffalo, Rosie O'Donnell, Melissa Leo, Archie Panjabi

Miniserie (sex avsnitt). HBO Nordic. Premiär den 11 maj. Recensionen bygger på de fem första avsnitten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons