Annons

Vårdenhet stängs på Nya Karolinska – ”Allvarligt”

Brist på specialistsjuksköterskor gör att minst 1 200 vårdplatser inte kan användas på Stockholms akutsjukhus. På Nya Karolinska har man dessutom tvingats stänga samtliga fyra IMA-platser för svårt sjuka patienter på grund av specialistläkarbrist.

– Det är väldigt allvarligt eftersom besluten blir tuffare på intensivvården och riskerna ökar att patienterna försämras, säger Yvonne Dellmark, ordförande i läkarföreningen på Karolinska.

Publicerad
Yvonne Dellmark, ordförande för läkarföreningen på Karolinska i Solna och Huddinge.
Yvonne Dellmark, ordförande för läkarföreningen på Karolinska i Solna och Huddinge. Foto: Jessica Gow/TT, Adam Wrafter

Det är första gången som en hel vårdenhet måste stängas på KS under sommaren på grund av en växande brist på specialistläkare i exempelvis internmedicin. Ursprungligen skulle bara en av de fyra IMA-platserna vara stängd men nu blir det samtliga platser åtminstone fram till mitten av augusti.

Därefter hoppas sjukhusledningen att några läkare med den speciella kompetensen återvänder efter semestern.

IMA är en intermediär avancerad vård för patienter som är för sjuka för att ligga på en vanlig vårdavdelning men som inte behöver respiratorvård på en intensivvårdsavdelning. Det handlar om instabila patienter där man inte vet om de är på väg att bli bättre eller om de måste få intensivvård. Men alla är så svårt sjuka att alla onödiga transporter bör undvikas.

Annons

– Men det är ju det som återstår när IMA-platserna stängs. Då måste patienterna föras till andra avdelningar utan övervakning inom sjukhuset eller transporteras till andra sjukhus i Stockholm eller i övriga landet för att få intensivvård. Intensivvårdsplatserna är ju nästan alltid fullbokade så man tvingas hela tiden göra svåra prioriteringar bland de allra sjukaste, säger Yvonne Dellmark ordförande i läkarföreningen på Karolinska i Solna och Huddinge och tillägger:

Hittills har vi hanterat det genom att utnyttja våra intensivvårdsplatser.

– Personalen tvingas ta ansvar trots att resurserna inte räcker till.

Hon pekar också på att den rådande värmeböljan gör att fler äldre blir uttorkade och behöver vård.

– Hettan och vårdplatsbristen är ingen bra kombination.

Många läkare vittnar om en etisk press när de tvingas skicka hem patienter för tidigt, när de alltid är underbemannade samtidigt som köerna på akutmottagningarna ökar.

– Landstinget är ingen attraktiv arbetsgivare, arbetsmiljön är för dålig och det finns en gräns för hur mycket man orkar innan man säger upp sig. Där är vi nu, säger Yvonne Dellmark.

Anders Ahlsson, temachef för Hjärta och kärl och just nu sjukhusdirektör på Karolinska, håller med om att det "inte är önskvärt med de stängda IMA-platserna".

– Hittills har vi hanterat det genom att utnyttja våra intensivvårdsplatser. Det finns också en bra samverkan mellan sjukhusen, men läget kan ändras snabbt så vi måste följa detta noga dag för dag, säger han.

Läkarförbundets ordförande Yvonne Dellmark. Foto: Adam Wrafter

Under förra veckan var läget vid akutsjukhusen i Stockholm mycket ansträngt där bara drygt 2 200 vårdplatser av de ordinarie 3 400 var bemannade. Till antalet var det värst på Karolinska med 650 stängda vårdplatser men både Danderyds sjukhus och Södersjukhuset rapporterade alldeles för få öppna vårdplatser, stort tryck på akutmottagningarna med långa väntetider, övernattningar och korridorvård på britsar.

Joel Ensjö, sjuksköterska på akuten på Södersjukhuset, tycker inte att man hinner med det mest grundläggande med patienterna.

Så här mitt i sommaren skulle vi behöva ha cirka 100 fler öppna vårdplatser.

– Är det ett hjärtstopp står personalen redo innan patienten ens kommit in, men det är ju våra äldre som verkligen far illa. De har fallit och slagit sig, fått hjärtsvikt eller en infektion men får ligga på sin brits i dubbla rader i korridorerna i åtta timmar, ibland över ett dygn. Visst görs det misstag och tyvärr är det väl bara en tidsfråga innan något riktigt allvarligt inträffar. Det är ju dem vi borde bry oss om men i stället går resurserna till den högspecialiserade vården på Nya Karolinska, säger han.

Johan Bratt, chefläkare i Stockholmslandstinget, menar att belastningen är hög på akutmottagningarna trots att besöken blivit färre än förra sommaren:

– Men det är en större andel svårare sjuka som kommer och när vi då saknar många öppna vårdplatser blir det periodvis problem. Så här mitt i sommaren skulle vi behöva ha cirka 100 fler öppna vårdplatser. De svårast sjuka får alltid bra vård, men de mindre allvarligt sjuka och multisjuka äldre kan få ligga alldeles för länge på akuten och vänta på en vårdplats. Det är olyckligt.

Annons
Annons
Annons

Yvonne Dellmark, ordförande för läkarföreningen på Karolinska i Solna och Huddinge.

Foto: Jessica Gow/TT, Adam Wrafter Bild 1 av 2

Läkarförbundets ordförande Yvonne Dellmark.

Foto: Adam Wrafter Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons