X
Annons
X
Analys

Erik Bergin: Hela härvan: FBI-utredare sparkas efter Trumps attacker

FBI sparkar den kontroversiella utredaren Peter Strzok, som i månader attackerats av president Trump. Strzok arbetade både med utredningen kring Rysslands påverkan i presidentvalet och den om Hillary Clintons epost. SvD:s Erik Bergin reder ut vad härvan handlar om.

Läs mer om Trump och Ryssland

Vad har hänt?

Den sparkade FBI-utredaren Peter Strzok och president Donald Trump.
Den sparkade FBI-utredaren Peter Strzok och president Donald Trump. Foto: AP

På måndagen sparkade FBI sin utredare Peter Strzok, 48, en av de högst uppsatta och erfarna agenterna inom FBI:s kontraspionage med över 20 år på USA:s federala polis.

Avskedandet kommer efter många månader av växande kontroverser kring Strzok. Före presidentvalet i november 2016 deltog Strzok i utredningen kring Hillary Clintons epost - en utredning som många demokrater anser kostade Clinton valsegern eftersom dåvarande FBI-chefen James Comey öppnade den på nytt strax före valet när nya mejl hittats.

Strzok utredde under 2016 även de tidiga indikationerna på att ryssar konspirerade för att få Trump vald, inklusive misstanken om att Trumps kampanj samarbetade med ryssar, vilket är olagligt.

Den sparkade FBI-utredaren Peter Strzok och president Donald Trump.

Foto: AP Bild 1 av 3

Demokraternas minoritetsledare i senaten, Chuck Schumer, till vänster, och Republikanernas majoritetsledare Mitch McConnell.

Foto: J. Scott Applewhite/AP Bild 2 av 3

Den särskilda åklagaren Robert Mueller.

Foto: Andrew Harnik/AP Bild 3 av 3

Del 1 av 3

Varför är Strzok kontroversiell?

Efter reklamen visas:
Ryssutredningen kring Trump- vad handlar den om?

Inför valet utbytte Strzok privata meddelanden med en jurist på FBI, Lisa Page, om Donald Trump. Ingen av dem ville, som många andra, se Trump vald till president. Vid ett tillfälle näst intill lovar Strzok att Trump aldrig kan bli USA:s president: ”Nej. Nej det kommer han inte. Vi ska stoppa honom”.

Den raden förseglade Strzoks öde. När informationen blev offentlig 2017 fick Trump och andra republikaner ammunition för att påstå att det finns en konspiration mot Trump inom USA:s federala polis och justitiedepartement, och att hela ryssutredningen är en ”häxjakt” mot presidenten.

Att justitiedepartementets internutredare Michael E. Horowitz, trots hård kritik mot Strzok, inte fann några tecken på att agenten låtit sig påverkas i yrket av motviljan mot Trump spelade ingen roll.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Demokraternas minoritetsledare i senaten, Chuck Schumer, till vänster, och Republikanernas majoritetsledare Mitch McConnell.

Foto: J. Scott Applewhite/AP Bild 1 av 1

Del 2 av 3

Vilka är reaktionerna?

Demokraternas minoritetsledare i senaten, Chuck Schumer, till vänster, och Republikanernas majoritetsledare Mitch McConnell. Foto: J. Scott Applewhite/AP

Trump tar som väntat avskedandet av Strzok på måndagen som ännu en motivering för att hela ryssutredningen bör läggas ned. Det finns dock inte tecken på att det är på väg att ske, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Flera högt uppsatta republikaner i kongressen som backar upp Trump hyllar också att agenten sparkats, en åtgärd som går emot FBI:s egen rekommendation att han skulle få 60 dagars avstängning och omplaceras.

Många demokrater anser i stället att Strzok är ett av flera politiska offer hos FBI och annorstädes för presidentens försök att tvinga bort och förnedra sina motståndare, ofta genom aggressiva personangrepp på Twitter.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Den särskilda åklagaren Robert Mueller.

Foto: Andrew Harnik/AP Bild 1 av 1

Del 3 av 3

Får avskedandet någon konkret effekt på ryssutredningen?

Den särskilda åklagaren Robert Mueller. Foto: Andrew Harnik/AP

Nej, det verkar inte så. Strzok själv har inte arbetat med utredningen sedan försommaren 2017. Robert Mueller, den särskilda åklagaren och tidigare FBI-chefen som leder den, har sitt mandat utfärdat av vice justitieminister Rod Rosenstein. Han har lovat i kongressförhör att han ska låta utredningen ha sin gång. Rosenstein har för övrigt också fått utstå personangrepp från Trump.

Muellers utredning pressas dock av andra skäl, som gör att han kan väntas försöka nå ett slut på den i år. Trumps och andras återkommande attacker mot Mueller har sänkt stödet bland amerikanerna för den särskilda åklagaren enligt flera opinionsmätningar, särskilt bland republikaner.

Dessutom är det kongressval i november. Ju närmare valet som utredningen pågår, desto större blir risken att Mueller drabbas av samma kritik som James Comey gjorde – att låta en polisutredning påverka resultatet av ett demokratiskt val.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X