Annons

Arktis – medan isen smälterHela kulturer hotas när isen smälter

Renskötare lokaliserar sin position på norra delen av Jamalhalvön i Ryssland. Deras vardag skildras i en dokumentär på utställningen ”Arktis – medan isen smälter”.
Renskötare lokaliserar sin position på norra delen av Jamalhalvön i Ryssland. Deras vardag skildras i en dokumentär på utställningen ”Arktis – medan isen smälter”. Foto: Dmitry Arzyutov

Klimatförändringarna gör att Arktis is smälter. En ny stor utställning ger spännande perspektiv på vad som står på spel i den globala uppvärmningens tid.

Under strecket
Publicerad

Turismen på Island skildras i en dokumentärfilm som visas i Nordiska museets utställning "Arktis – medan isen smälter".

Foto: Camilla Andersen/Nordiska museet

Ilimanaq, Grönland, från utställningen ”Arktis – medan isen smälter“.

Foto: Nordiska museet

Arktis – medan isen smälter

Var
Nordiska museet

Pågår tills vidare

Ingenstans på jorden stiger temperaturerna så snabbt som i Arktis. Många fruktar det som händer när isarna krymper och permafrosten tinar. Andra vädrar affärsmöjligheter när hittills orörda naturresurser kan börja exploateras och nya transportleder öppnas.

Klimatförändringarna har lyft Arktis högt upp på agendan under de senaste åren. Tajmingen är eminent för Nordiska museets nya stora utställning ”Arktis – medan isen smälter.”

Utställningen börjar i museets stora hall, där besökarna lotsas in i vad som ska föra tanken till en spricka i ett stort isblock. Här berättas om begreppet Arktis, om konsekvenserna av uppvärmningen, om isen själv, om hur människan har levt med den – och vad som kommer fram när den smälter.

I en film berättar en arkeolog om fynd av föremål som skulle ha förmultnat om de inte legat infrusna i de retirerande glaciärerna, vilket är kul för alla som är historiskt intresserade. Mindre kul är tanken på att det finns infruset atomavfall i den grönländska inlandsisen, och att kadaver efter renar som dött av mjältbrand ligger begravda i den tinande sibiriska tundran. Djuren är döda, smittämnena är det inte.

Annons
Annons

Turismen på Island skildras i en dokumentärfilm som visas i Nordiska museets utställning "Arktis – medan isen smälter".

Foto: Camilla Andersen/Nordiska museet
Turismen på Island skildras i en dokumentärfilm som visas i Nordiska museets utställning "Arktis – medan isen smälter".
Turismen på Island skildras i en dokumentärfilm som visas i Nordiska museets utställning "Arktis – medan isen smälter". Foto: Camilla Andersen/Nordiska museet

Men det som framför allt gör utställningen sevärd är de avdelningar som handlar om invånarna i Arktis, de cirka fyra miljoner människor som bor där idag och deras föregångare. Här visas merparten av de omkring 250 föremålen i utställningen, de flesta från museets egna samlingar men också en del som lånats in från andra museer och institutioner. Av uppenbara skäl ligger tyngdpunkten på de nordiska länderna.

Självklart visas en lång rad samiska föremål, som ackjor, seldon, jaktvapen och koltar. För egen del fastnar jag särskilt för ett litet ”överlevnadskit”, en knippa småsaker som kunde behövas i en nödsituation, bland annat sybehör. Att kunna laga sådant som går sönder med nål och tråd var en färdighet som i vissa lägen kunde betyda skillnaden mellan liv och död.

Också Island och Färöarna har inkluderats i det arktiska området, och i montrarna kan man bland annat studera hur den viktiga fårullen har använts, hur den har vävts och stickats med stickor täljda i trä.

En del föremål från norra Ryssland visas också, men de mest spektakulära föremålen är de grönländska. Här kan man till exempel se ett par byxor i isbjörnspäls, dräkter med praktfulla pärlkragar, jackor i skinn, en traditionell anorak och en modern havskajak.

Annons
Annons

Ilimanaq, Grönland, från utställningen ”Arktis – medan isen smälter“.

Foto: Nordiska museet
Ilimanaq, Grönland, från utställningen ”Arktis – medan isen smälter“.
Ilimanaq, Grönland, från utställningen ”Arktis – medan isen smälter“. Foto: Nordiska museet

Föremålsmontrarna kompletteras av en rad nygjorda filmer och intervjuer från hela det arktiska området. Det går också att klicka sig in på olika platser i Alaska, Kanada, Svalbard, Skandinavien och Sibirien, och kolla läget i realtid.

Och frågan är om inte det är det allra bästa med utställningen. Att se Arktis som ett sammanhängande område ger andra perspektiv än att se de där udda flikarna i världskartans överkant som vi är vana vid. Arktis och framför allt dess invånare avexotiseras.

De talar olika språk, har olika historia, olika religioner, myter och sedvänjor, och många folk är etniska minoriteter i de stater där de är medborgare. Men de bistra levnadsvillkoren har de gemensamt, och alla har de, i det förflutna och idag, utvecklat och finslipat inte bara konsten att överleva, utan också konsten att leva ett gott liv i de trakter där de har sina hem.

Sammanfattningsvis ger ”Arktis – medan isen smälter” en mångfasetterad, tydlig och nykter bild av vad som står på spel uppe i norr i den globala uppvärmningens tid.

Fotnot: Till grund för utställningen ligger ett samarbete mellan en rad forskare. I början av nästa år publicerar Nordiska museets förlag forskningsantologin ”Arktiska spår: Natur och kultur i rörelse”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons