Annons

Hela Sverige måste försvaras ­

Daniel Bäckström och Kerstin Lundgren i replik till Hans Wallmark m fl, om Centerpartiets syn på kommande mandatperiods försvars- och säkerhetspolitik.

Under strecket
Publicerad

Centerpartiet fortsätter förespråka tvåprocents-målet och svenskt medlemskap i Nato.

Foto: Lars Pehrson/SvD

Centerpartiet fortsätter förespråka tvåprocents-målet och svenskt medlemskap i Nato.

Foto: Lars Pehrson/SvD
Centerpartiet fortsätter förespråka tvåprocents-målet och svenskt medlemskap i Nato.
Centerpartiet fortsätter förespråka tvåprocents-målet och svenskt medlemskap i Nato. Foto: Lars Pehrson/SvD

Hela Sverige måste kunna försvaras. I alla väder. Oavsett om en angripare kommer via havet, luften, marken – eller genom datakablar. Det är vårt svar till Hans Wallmark, Beatrice Ask och Karin Enström.

Centerpartiet har varit med och sett till att Sverige investerat mer i försvaret. Men mycket mer kommer att behövas. Centerpartiet kommer fortsatt driva på för att nå två procents-målet.

Sverige har fyra månader efter valet fått en regering. Det är inte den regering som Centerpartiet hade önskat, men den som var möjlig efter att andra partier tackat nej till våra lösningar. Vi hade att välja mellan en M-ledd regering med stöd av SD, eller en S-ledd regering som hämtar stöd hos C och L. Då valde vi en regering utan inflytande från ytterkantspartierna.

Annons
Annons

Inte minst i försvars- och säkerhetspolitiken är det viktigt att hålla yttersta vänster- och högerkanterna borta från inflytande. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet enas bl.a. i sitt Natomotstånd och negativa syn på försvarssamarbetet inom EU. De vill dessutom helt lämna EU. Något som definitivt vore katastrof för svensk säkerhet och dessutom spelar Putin i händerna.

Centerpartiet valde därför att släppa fram Stefan Löfven som statsminister och samtidigt få genomslag för en kraftfull, grön och liberal reformagenda.

Skrivningarna i Januariavtalet om försvaret är viktiga. Genom Januariavtalet säkras försvarets finansiering i närtid. Centerpartiet hade förvisso avsatt ännu mer pengar till försvaret i vår budgetmotion för 2019 men januariavtalet säkrar ändå en höjning av Försvarsmaktens anslag motsvarande den trappa som Moderaterna och Kristdemokraterna själva fick igenom i sin budget för 2019. Centerpartiet och för den del Liberalerna har varit drivande till det i avtalsförhandlingarna.

Genom Januariavtalet stärks också det psykologiska försvaret av Sverige. Det är något som Försvarsberedningen särskilt betonat vikten av i en tid då medveten och politisk spridning av desinformation skapar osäkerhet och osämja. Avtalet innebär också att en struktur för ansvar, ledning och samordning inom det länge bortglömda civila försvaret tas fram.

Sverige är värt ett starkt försvar. Ett försvar som kan skydda vårt land, vår demokrati och oss som bor här. Men också ett försvar som kan hjälpa till med fred och säkerhet i världen. Utmaningarna är många. Armén, flygvapnet och marinen måste få bättre förmåga var för sig, men också tillsammans.

Annons
Annons

Försvarsmaktens personalförsörjning behöver säkras genom både bättre incitament, men också via värnplikten som i och med Januariavtalet nu byggs ut.

Vi kommer arbeta för att stärka de internationella försvarssamarbeten som Sverige är med i och vi är eniga med Moderaterna om att Sverige behöver gå med i Nato. Vi anser också att arbetet med totalförsvarsplaneringen måste stärkas och vi står fortsatt bakom alliansens 10-punktsprogram för en bättre civil beredskap, en bättre krisberedskap i fredstid.

Det finns stora möjligheter för fortsatt samarbete mellan allianspartierna i försvars- och säkerhetspolitiken. Vi kommer att arbeta för att Sverige ska bli säkrare och gör det gärna tillsammans med alla partier som står bakom vår ambition och våra värderingar, både inom ramen för Försvarsberedningen och riksdagens utskottsarbete. Vi behöver mer samarbete emellan partier, och inte mindre. För ett säkrare Sverige i en orolig tid.

DANIEL BÄCKSTRÖM är Försvarspolitisk talesperson (C)

KERSTIN LUNDGREN är Utrikespolitisk talesperson (C)

Tidigare har även Allan Widman (L) replikerat på Wallmark, Ask och Enström.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons