Annons

”Framtida presidenter kan tro att de kommer undan”

Underrättelseutskottets ordförande Adam Schiff.
Underrättelseutskottets ordförande Adam Schiff. Foto: Christy Bowe/TT

Demokraterna höll brandtal under riksrättsrättegångens andra dag. Det är inte bara Donald Trumps förtroende – utan USA:s demokrati – som står på spel, hävdade de i senaten.

Under strecket
Publicerad

Donald Trump adresserade riksrättsrättegången under en pressträff i Davos.

Foto: Shealah Craighead/TT

NEW YORK USA står inför ett vägval – det mellan att försvara demokratin eller att underminera den. Priset är så högt att landet kanske aldrig kan återhämta sig om det slår in på fel väg. Det var budskapet när Demokraterna förde sin talan i riksrättsrättegången mot president Donald Trump.

I varje anförande fanns ett stråk av ödesmättnad. Åklagarsidan, bestående av sju demokrater och ledd av ordföranden i representanthusets underrättelseutskott, Adam Schiff, tog i som talade den lika mycket till kommande generationer amerikaner som tv-tittarna och församlingen framför.

Efter reklamen visas:
Riksrätten mot Trump är igång – men vad händer nu?

I grunden, argumenterade demokraterna, handlar det om en president som använt sin position för att dra föredelar i nästa val – och på köpet offrat valsystemets oberoende och äventyrat rikets säkerhet.

De ser riksrättsåtalet som sin plikt gentemot det amerikanska folket och republiken själv.

– Om presidenten inte hålls ansvarig sänder vi signaler till kommande presidenter, kongresser och generationer av amerikaner att det är legitimt att presidentens intresse står över nationens, sa Adam Schiff.

Annons
Annons

Donald Trump adresserade riksrättsrättegången under en pressträff i Davos.

Foto: Shealah Craighead/TT

Hur ska andra länder kunna se USA som ett föredöme?

Eftersom den av republikaner dominerade senaten hittills har vägrat att kalla vittnen, svarade Demokraternas åklagare med att visa filmklipp under rättegången. På skärmar visades både tidigare vittnen och presidenten själv – alla med utsagor som i olika grad talar mot presidenten.

För Demokraterna handlar det om att inskärpa situationens allvar och lika mycket om att statuera ett historiskt exempel.

– Framtida presidenter kan titta på Trump och tro att de kan komma undan som han gjorde, fortsatte Schiff.

Donald Trump adresserade riksrättsrättegången under en pressträff i Davos.
Donald Trump adresserade riksrättsrättegången under en pressträff i Davos. Foto: Shealah Craighead/TT

Även USA:s roll i världen fördes på tal. Demokraterna fruktar att tilliten till landet kommer att urholkas om presidenten inte hålls ansvarig.

– Hur ska andra länder kunna se USA som ett föredöme om vi sanktionerar korruption och bjuder in till utländsk påverkan i våra val?, frågade sig Adam Schiff.

Han hävdade sedan att bara Ryssland skulle tjäna på att USA:s anseende solkas ner. Resonemanget bygger på att det ligger i Rysslands intresse att inpränta bilden av att inget statsskick är bättre eller sämre än något annat.

– Vladimir Putin vill inget hellre. Ryssland vill få hela världen att alla tro att alla system är lika bra eller dåliga. Att det inte står mellan autokrater och demokrater, utan mellan självhärskare och hycklare, hävdade Schiff.

Annons
Annons

Sedan riksrätten inleddes har många frågat sig om den är ett användbart instrument för att avsätta en president. Tvärtemot intentionen framstår den alltmer som ett partipolitiskt verktyg. Schiff sa att om riksrätten är en ”relik” så undrar han hur länge den amerikanska republiken kan bestå. En anspelning på Benjamin Franklins berömda – och under riksrätten flitigt återgivna – gamla uttalande om att USA är en republik så länge folket kan behålla den.

Jag infinner mig gärna. Skulle inte det vara bra?

Demokraternas sju åklagare har tre dagar, och totalt 24 timmar, till sitt förfogande i senaten, innan turen går över till presidentens försvarsteam.

Donald Trump själv har inte hållit sig från att livekommentera händelseutvecklingen.

Under onsdagen slog han sitt tidigare aktivitetsrekord på Twitter. Framför allt vidarebefordrade han kritik mot den av demokraterna drivna riksrätten. Presidenten och hans allierade avfärdar den som en politisk charad och en ”bluff”.

Innan presidenten lämnade Davos – där han medverkat i World Economic Forum – och reste mot Washington D.C., adresserade han rättegången under en pressträff. Han refererade till åklagarsidans ledare Adam Schiff som ”korrupt” innan han, i strid med sina advokaters råd, sa sig vara beredd att infinna sig i senaten.

– Jag infinner mig gärna. Skulle inte det vara bra? Jag skulle sitta där längst fram och stirra in i deras korrupta ansikten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons