Annons

Helikopter flög snö för att rädda sportlov

Den milda vintern ställer till för sportlovslediga i Frankrike. Arkivbild.
Den milda vintern ställer till för sportlovslediga i Frankrike. Arkivbild. Foto: Matthias Hiekel/TT

Miljövänner rasar över den franska skidorten som hämtade snö med helikopter för att lösa problemet med bara backar inför sportlovet.

Under strecket
Publicerad

Både i Sverige och Frankrike snitsar sig sportlovslediga barn och föräldrar just nu nerför backarna. Men franska Luchon-Superbagnères hade fått se sina backar längst ner, där nybörjarna och skidskolorna skulle åka, stå bara, utan snötäcke.

Lösningen: en helikopter fraktade 50 ton snö i två timmar från backar längre upp på berget till en kostnad av mellan 50 000 kronor och 60 000 kronor. Det rapporterar den brittiska tidningen the Guardian.

Snötransporten har retat upp franska miljövänner, som Bastien Ho, sekreterare i Europas ekologiska gröna parti (Europe Écologie Les Verts).

– I stället för att anpassa oss till global uppvärmning kommer vi att få ett dubbelt problem: något som kostar mycket energi, som bidrar starkt till global uppvärmning och som dessutom bara är till för en elit av människor som har råd med det. Det är upp-och-nedvända världen, sa han till fransk tv, enligt the Guardian.

Luchon-Superbagnères får 60 procent av sina intäkter från olika franska regioners sportlov, som totalt sträcker sig över sex veckor, enligt tidningen.

Det är första gången, berättar the Guardian, som helikoptrar används för att transportera snö från högre höjder till lägre orter i Pyrenéerna, men i Alperna har sådant skett tidigare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons