Annons

Hellberg om nya favoriten i På spåret: ”Sånt är jag svag för”

Björn Hellberg är redo för finalen i På spåret. Han har sett varje avsnitt sedan premiären 1987 och har inga planer på att sluta. ”På spåret-finalen och Wimbledonfinalen är heliga för mig”. Han bjuder också på sina bästa tips till finalisterna som deltar i kvällens program.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Björn Hellberg

Foto: ADAM IHSE / TT Bild 1 av 2

Kalle Lind och Isobel Hadley-Kamptz är finalister i årets upplaga av ”På spåret”·

Foto: Anders Wiklund/TTBild 2 av 2

Björn Hellberg

Foto: ADAM IHSE / TT Bild 1 av 1
Björn Hellberg
Björn Hellberg Foto: ADAM IHSE / TT

Nyss hemkommen från en arbetsresa i Stockholm ser Björn Hellberg fram emot att bänka sig framför tv:n i kväll. Hellberg, som har sett varje avsnitt av På spåret sedan 1987 antingen i tv-soffan eller i tv-studion, ger årets deltagare höga poäng.

– Jag tycker det är kul att se nya spännande signalement som blandas med gamla invanda fingeravtryck.

Bland debutanterna i år är det speciellt en deltagare som Hellberg har ett extra gott öga till.

– Kalle Lind är en sån profil som gärna lägger ut lite kuriosa till sina svar. Sånt är jag svag för.

Hellberg saknar inte jobbet som domare i På spåret: ”Jag har så mycket annat att göra”. Och han tycker att domarparet Kristian Luuk och Fredrik Lindström förvaltar arvet bra: ”De har en egen stil men de värnar om grundkonceptet.” Trots att Hellberg fanns med i programmet i 21 år har han i dag väldigt lite kontakt med den nuvarande På spåret-redaktionen.

Annons
Annons

Kalle Lind och Isobel Hadley-Kamptz är finalister i årets upplaga av ”På spåret”·

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

– Jag träffar Lindström ibland, han är intresserad av tennis. Vi sågs faktiskt på Wimbledon, det var min femtionde upplaga. Det var kul, säger Hellberg.

Björn Hellberg är känd som ett tennisorakel och som en av Sveriges flitigaste deckarförfattare. Förra sommaren skrev SvD ett reportage om Hellbergs oändliga turné, att han åker till stad efter stad för att signera böcker. Han kallades i reportaget för ”inofficiell Sverigemästare i boksignering”. Det var under hans tid i På spåret han blev känd för den stora massan svenskar.

Kalle Lind och Isobel Hadley-Kamptz är finalister i årets upplaga av ”På spåret”·
Kalle Lind och Isobel Hadley-Kamptz är finalister i årets upplaga av ”På spåret”· Foto: Anders Wiklund/TT

– Det finns ett gediget intresse för frågesport i landet. Det grundades av Gösta Knutsson, han som skrev böcker om Pelle Svanslös. Han gjorde frågesport i Radio. Sedan fanns Ejnar Haglund, ett original. Han kallades ”mannen som vet allt”, men det vet man att någon sådan inte finns.

Som höjdpunkt i På spårets 30-åriga historia ser Hellberg tillbaka på finalen 1990, då tittarsiffrorna låg på över 3,7 miljoner personer.

– Ett fantastiskt och svårslaget rekord. Men jag måste påpeka att det inte var samma konkurrens då som det är nu. Det fanns inte lika många tv-kanaler. Men trots allt är det ett rekord. 

Finalen det året stod mellan Björn Hellberg, Mats Strandberg och Joakim Nyström mot Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren, Margareta Söderström och Thomas Wernerson. Det förstnämnda laget vann med en poängs marginal. När Hellberg ska lyfta fram några framstående deltagare från På spårets historia väljer han just det årets finalmotståndare ”Hoa-Hoa”, som hade rätt karaktärsdrag för en På spåret-tävlande.

– Den roligaste kombinationen är den som kan hyggligt mycket och som kan bjuda på sig själv.

Vem tror du vinner finalen i kväll?

– Det är väldigt svårt att säga. Om ett lag drar på åtta och ett halkar efter. Det är svårt att ta ikapp. Det är helt öppet. Det låter som ett tråkigt tips, men det är svårt att säga vem som vinner.

För att klara trycket i finalen behövs rejäla kunskaper. Och sådana kan man inte läsa in i sista sekunden, säger Hellberg. Om det finns något tips som hjälper finalisterna är det att alltid vara nyfikna.

– I och med att det är så oerhört brett går det aldrig att preparera sig. Det är väldigt viktigt att hela tiden försöka vara mottaglig för nya intryck. Det bästa sättet att lära sig är inte att sitta mot slutet och panikplugga. Man får förlita sig på de kunskaper man har från början. Det är mitt tips.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons