Annons

”Hellre stöd av SD än samarbete med MP”

Miljöpartiet är opålitliga, regeringsodugliga och deras politik går inte att förena med liberalkonservativa värderingar. Det skriver Hugo Selling och Sten Storgärds, Fria Moderata Studentförbundet, i en replik.

Under strecket
Publicerad

Hugo Selling och Sten Storgärds

Foto: PrivatBild 1 av 1

Hugo Selling och Sten Storgärds

Foto: PrivatBild 1 av 1
Hugo Selling och Sten Storgärds
Hugo Selling och Sten Storgärds Foto: Privat

REPLIK | REGERINGSALTERNATIV

Förbundsstyrelseledamöterna i Moderata Ungdomsförbundet Björn Olsson och Oliver Rosengren skriver att Allianspartierna bör söka samarbete med Miljöpartiet. Vårt och – enligt en undersökning genomförd av Ipsos i september i år – en majoritet av Moderaternas väljares svar är nej. Alliansen ska inte samarbeta med Miljöpartiet utan istället söka stöd för sin egna politik i riksdagen, om så krävs med sverigedemokratiskt stöd. Olsson och Rosengren väljer att prioritera det politiska taktiserandet framför politiken vilket gynnar partier som Sverigedemokraterna och Miljöpartiet.

Sedan valet 2014 regerar Stefan Löfven med stöd av Alliansen genom att Allianspartierna lägger ner sina röster under statsministvoteringen och aktivt undviker att lägga fram en gemensam budget. För att få igenom sin politik är regeringen lika beroende som Alliansen av Sverigedemokraterna som där innehar en vågmästarroll, sådan är den parlamentariska demokratin.
Ipsos undersökning visar att 61 procent av Moderaternas väljare förespråkar samarbete med Sverigedemokraterna i frågor där de har liknande uppfattning. Naturligtvis ska Sverigedemokraterna inte inkluderas i en borgerlig regering men att försöka undvika stöd är en ohållbar och irrelevant uppgift för en borgerlig partipolitiker. Frågan är vilken politik vi föredrar – den hittills av Miljöpartiet och Socialdemokraterna förda eller en borgerlig liberalkonservativ sådan.
De senaste två åren har visat att Miljöpartiet är opålitliga, regeringsodugliga och att deras politik inte går att förena med liberalkonservativa värderingar. På område efter område står Moderaternas och Miljöpartiets åsikter i motsats till varandra. I allt från skattetryck och regleringar till försvars- och säkerhetsfrågor är Miljöpartiets åsikter avvikande och direkt skadliga för Sverige. Samma gäller Sverigedemokraterna. Alliansen gör därmed klokast i att hålla avstånd till bägge partier men om Miljöpartiet nu vill rösta på Alliansens politik är de, liksom Sverigedemokraterna, givetvis välkomna att göra så.
Alliansledarna har redan annonserat att de 2018 tänker rösta nej till Stefan Löfven som statsminister oavsett om de rödgröna utgör ett större block eller inte. Det enda som behövs för att få igenom en annan politik än dagens är om Alliansen aktivt söker stöd för en gemensam budget i riksdagen. Det är hög tid att Moderaterna börjar verka aktivt för borgerlig politik. För att det ska gå måste de överge såväl decemberöverenskommelsen som eventuella samarbeten med Miljöpartiet.

Hugo Selling

ordförande Fria Moderata Studentförbundet

Sten Storgärds

viceordförande Fria Moderata Studentförbundet

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons