Annons

Malin Ekman:Helomvändningen ger Demokraterna hopp

John Bolton (längst till vänster) säger sig vara redo att vittna mot Donald Trump i riksrättsförhören mot presidenten.
John Bolton (längst till vänster) säger sig vara redo att vittna mot Donald Trump i riksrättsförhören mot presidenten. Foto: Andrew Harnik/AP

Riksättsdramat har fått nytt bränsle. Maktbalansen skiftar när Trumps sparkade säkerhetsrådgivare John Bolton nu säger sig vara redo att vittna i senaten.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

NEW YORK ”Keep your friends close, but your enemies closer”

Filmrepliken är ständigt brukbar i amerikansk politik. Inte minst nu.

Den ansträngda arbetsrelationen mellan president Donald Trump och säkerhetsrådgivaren John Bolton fick ett abrupt slut i höstas när den första gav den senare sparken.

Ett par veckor därpå kom uppgifterna om telefonsamtalet till Ukraina som skulle leda till att presidenten blev den tredje i landets historia att ställas inför riksrätt.

Den forne nationella säkerhetsrådgivaren Bolton ska ha viktig information om Trumps samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och turerna kring det.

Information som Donald Trump försökt tysta genom att uppmana sina medarbetare att inte vittna och samarbeta med utredarna.

Bolton var inledningsvis lojal med sin tidigare chef och uteblev från förhören i representanthuset.

I slutet av november hintade han dock att han kommit på nya tankar. ”Stay tuned”, håll er uppdaterade, skrev han på Twitter.

Nu tar Bolton bladet från munnen och säger sig vara redo att vittna.

”Jag har kommit till slutsatsen att om senaten kräver mitt vittnesmål så är jag beredd att vittna”, skriver han på sin hemsida.

Annons
Annons

Exakt vad Bolton är redo att förtälja har han inte avslöjat.

Möjligen gav Fiona Hill, Trumps tidigare Rysslands- och Europarådgivare, en ledtråd under höstens riksrättsdrama.

”Jag är inte en del av vad det än är för knarkuppgörelse Gordon Sondland och Mick Mulvaney kokar ihop”, ska Bolton enligt Hill ha sagt om EU-ambassadören och stabschefen.

Trumps personlige advokat Rudy Giuliani ska Bolton ha refererat till som ”en handgranat som kan komma att spränga alla”.

Demokraterna har stora förhoppningar. John Bolton sitter på förstahandsinformation samtidigt som han brutit sin lojalitet med presidenten; en åtråvärd mix för riksrättsivrarna.

För Republikanerna är det, för att parafrasera presidenten, ”bad news”.

Boltons utspel sätter press på senatens republikanska majoritetsledare Mitch McConnell och de nyckelpersoner som hittills avböjt att vittna men möjligen överväger det. Det kan också göra det svårare för partiets moderata senatorer att rösta enligt partilinjen.

Utspelet får också Nancy Pelosis kritiserade beslut att vänta med att lämna åtalspunkterna mot Trump till senaten att framstå mer framgångsrikt.

Motivet var att först försäkra sig om en ”rättvis prövning”.

Demokrater i kongressen var på måndagen inte sena att ta åt sig äran; strategin lönade sig.

Republikanerna avfärdar tvärtom Demokraternas förhalande som politiskt spel och somliga är på väg att tappa tålamodet. Lindsey Graham, republikansk ordförande i senatens justitieutskott, förespråkar att senaten ändrar reglerna och går vidare med med eller utan åtalspunkter. En sådan regeländring kräver dock röster från flera demokrater och är därför osannolik.

Boltons vittnesmål kan – förutsatt att det blir av – förändra hela maktdynamiken.

Om det innehåller sådant sprängstoff som obekräftade uppgifter insinuerar kan moderata republikaner potentiellt byta sida.

Men först krävs att minst 51 av 100 senatorer kallar honom till förhör.

De stora frågorna nu är därför om Boltons vittnesmål blir av – och vad det innehåller.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons