Annons

Helsingborgare vill behålla elbolag kommunal ägo

En förkrossande majoritet av helsingborgarna vill behålla kommunens elbolag i offentlig ägo.

96,4 procent röstade nej till en försäljning – men bara drygt hälften av kommuninvånarna deltog i söndagens folkomröstning.

Under strecket
Lisa Andersson / TT
Publicerad

Nej-sägarna vann med stor majoritet i Helsingborg.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 1

Nej-sägarna vann med stor majoritet i Helsingborg.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 1
Nej-sägarna vann med stor majoritet i Helsingborg.
Nej-sägarna vann med stor majoritet i Helsingborg. Foto: Johan Nilsson/TT

Det kommunala bolaget Öresundskraft äger elnätet och fjärrvärmenätet i Helsingborg och har monopol, och hittills har en del av vinsten årligen gått till stadens kulturliv så som konserthuset och stadsteatern.

Pensionsjätten AMF, som ägs av Svenskt Näringsliv och LO, vill köpa bolaget för drygt 12 miljarder kronor. De tre styrande partierna – Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna – är positiva till försäljningen, liksom Sverigedemokraterna, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Trots att de borgerliga partierna är i majoritet lyckades de inte få med sig kommuninvånarna på försäljningen. Det blev en förkrossande seger för nej-sidan och hela 96,4 procent röstade nej enligt ett pressmeddelande från Helsingborgs stad. Siffrorna är preliminära och det slutgiltiga resultatet presenteras på tisdag.

Oppositionspartierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – samt Centerpartiet – är mot en försäljning. De menar att ett kommunalt ägande gör det möjligt att hålla nere energitaxorna, samtidigt som miljöarbetet kan styras mer effektivt.

Majoriteten å sin sida hävdar att bolaget kan utvecklas bättre i privat regi och hänvisar till förändringar på energimarknaden.

Trots att folkomröstningen nu är genomförd, med ett valdeltagande på 50,1 procent, är det inte klart om försäljningen stoppas, eftersom folkomröstningen bara är vägledande. Enligt Helsingborgs Dagblad kommer majoriteten enbart att väga in folkomröstningsresultatet vid nästa kommunfullmäktigesammanträde, då det slutgiltiga beslutet kommer att fattas.

Sverigedemokraterna har sagt att de kommer att följa folkomröstningens resultat – om valdeltagandet uppgår till minst 51 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons