Annons

SläkteHelvetisk födelsedagsfest väcker fråga om familjen

Torbjörn Flygt, född 1964, debuterade 1995 med ”Längsta ögonblicket”.
Torbjörn Flygt, född 1964, debuterade 1995 med ”Längsta ögonblicket”. Foto: TT och Åsa Sjöström

Vad lägger vi in i begreppet familj? Och vilket ansvar har medlemmarna för varandra? I Torbjörn Flygts nya roman har huvudpersonen Jesper ordnat en födelsedagsfest för sin styvfar – vilket blir jobbigare än han tänkt sig.

Under strecket
Publicerad

Torbjörn Flygts genombrott kom 2001 då hans roman ”Underdog” belönades med Augustpriset.

Bild 1 av 1

Släkte

Författare
Torbjörn Flygt
Genre
Prosa
Förlag
Natur & Kultur
ISBN
9789127163898

155 s.

Vad är en familj? Vad har familjemedlemmar för ansvar för varandra och när upphör detta ansvar? I en tid när skilsmässotalen är höga och familjekonstellationer blir allt mer invecklade, är det stora och viktiga frågor för många. Inte minst för Jesper, Jes kallad, huvudpersonen i Torbjörn Flygts senaste roman, ”Släkte”. Han har ordnat födelsedagsfest för sin gamle senildemente styvfar Gösta, en man som egentligen fyller honom med motstridiga känslor. 

Jakob utgör familjens nav. Men nu sitter han i fängelse efter ett misslyckat inbrott.

Jes, som inte riktigt har hittat sin plats i tillvaron, känner sig trygg i en traditionellt manlig värld med motorer, tatueringar och hembränt. När han bestämmer sig för att arrangera Göstas födelsedagskalas, tar han klivet in i en för honom helt ny, omvårdande roll och känner sig tafatt och bortkommen. Varför vill han då över huvud taget hålla en fest för sin styvfar, en våldsam och oberäknelig hustyrann? Jo, för att Gösta är den ende far han har haft och för att familjebanden, hur sköra de än är, är de enda riktigt nära banden han har till andra människor. 

Annons
Annons

När romanen tar sin början ska Jes skjutsa Gösta från vårdhemmet till sin halvbror Jakobs hem på den skånska landsbygden. Det ter sig självklart för Jes att det är där kalaset ska hållas: den charmige, självsäkre Jakob utgör familjens nav. Han är den ende som har blodsband till alla, men som också i kraft av sin personlighet håller ihop familjen. Men nu sitter Jakob i fängelse efter ett misslyckat inbrott. Kvar i hemmet finns bara hans förtvivlade sambo Linda och hennes lille son från en tidigare relation, Amadeus. Två människor som känner sig helt främmande inför Gösta och bara motvilligt har accepterat att hålla kalas. Linda, som har gått in i en depression, tar varken hand om hushållet eller sin son längre.

Jes ser den olycklige, kärlekstörstande Amadeus och grips av medlidande. Han inser att pojken bär det sociala arvet som en kvarnsten runt sin hals. Hans biologiske far är tungt kriminell och våldsam, belagd med besöksförbud sedan länge. Nu sitter även styvfadern Jakob bakom lås och bom, och det lär inte vara för sista gången. Jes inser att han är den ende som egentligen bryr sig om pojken, som helt uppenbart far illa och mår dåligt. Han vill göra något för Amadeus, hjälpa honom bort från misären. Men hur ska det gå till? Flygt har en alldeles särskild blick för människor som är tilltufsade av livet. Han skildrar dem med varm ömsinthet och skänker dem värdighet mitt i allt elände.

Vad lägger vi egentligen in i begreppet familj? Hur mycket social konstruktion är det? Och vilket ansvar har medlemmarna för varandra?

Annons
Annons

Torbjörn Flygts genombrott kom 2001 då hans roman ”Underdog” belönades med Augustpriset.

Bild 1 av 1

Det tog författaren två romaner att hitta sin egen röst, ett stilistiskt uttryck för sina exakta betraktelser av hur klass och uppväxt präglar människor: deras sätt att klä sig, röra sig, tala. Det lossnade med den Augustbelönade ”Underdog”, där Flygt träffsäkert och med sprudlande berättarglädje skildrade huvudpersonen Johans klassresa i ett Sverige på väg mot att bli ett postindustriellt samhälle. Sedan dess har han slipat sina stilistiska verktyg: språket har blivit allt mer sparsmakat, romanbyggena allt mer intrikata och stadigt konstruerade.

Torbjörn Flygts genombrott kom 2001 då hans roman ”Underdog” belönades med Augustpriset.
Torbjörn Flygts genombrott kom 2001 då hans roman ”Underdog” belönades med Augustpriset.

I ”Släkte” låter Flygt huvudberättelsen om födelsedagsfirandet löpa på framåt, men flätar in tre episoder ur det förflutna som visar vad som har format Jes och vilka problem han kämpar med. Fint åskådliggör författaren hur mycket den helvetiska födelsedagsfesten frestar på den tafatte och osäkre Jes, som bara har velat glädja alla i en jobbig situation. Men han visar också hur Jesper växer som människa under det dygn som boken utspelar sig.

Det är en intressant diskussion om familj och ansvar som Torbjörn Flygt för fram i romanen. Vad lägger vi egentligen in i begreppet familj? Hur mycket social konstruktion är det? Och vilket ansvar har medlemmarna för varandra? Utan Jakob som kitt framstår födelsedagsfirarna mest som en samling omaka, kantiga pusselbitar. Och Flygt understryker att det som definierar en familj inte är blodsband; det är familjemedlemmarnas känslomässiga engagemang i varandra.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons