Annons

Hemliga rivieran ”den sista oupptäckta delen av Norge”

Restaurang Under sticker upp ur havet som en enorm betongkloss. Byggnaden är ritad av norska arkitektbyrån Snøhetta.
Restaurang Under sticker upp ur havet som en enorm betongkloss. Byggnaden är ritad av norska arkitektbyrån Snøhetta. Foto: Miriam Preis

En omtalad undervattenskrog, charmiga småorter och ödslig skönhet. SvD Resor begav sig till Sørlandet på Norges sydkust.

Under strecket
Publicerad

I Flekkefjord är i stort sett alla hus vitmålade.

Foto: Miriam Preis

I Flekkefjord köper man surdegsbröd på Trollboden.

Foto: Miriam Preis

Från matsalen på enstjärniga undervattensrestaurangen Under kan man titta rakt in i havet.

Foto: Miriam Preis

Nyfångade havskräftor.

Foto: Miriam Preis

Den som övernattar i Lindesnes fyr vaknar till en karg utsikt över klippor och hav.

Foto: Miriam Preis

Restaurang Sjøhuset ligger i ett före detta saltlager i Kristiansand. På menyn finns fisk och skaldjur, förstås.

Foto: Miriam Preis

Mollie Jacobson från Seattle är barista på Cuba Life i Kristiansand.

Foto: Miriam Preis

Freddy Larsen i Arendal är tredje generationens fiskhandlare. Här visar han upp en torsk som är till salu.

Foto: Miriam Preis
Foto: Miriam Preis

I Flekkefjord är i stort sett alla hus vitmålade.

Foto: Miriam Preis

I frukostmatsalen på Maritim Fjordhotel i Flekkefjord sitter hotellets säljchef Sissel Steffensen och håller ett hyllningstal till Sørlandet, Norges sydligaste och minsta landsdel.

– Det här är den sista oupptäckta delen av landet. Alla turister vill åka till Vestlandet för att besöka fjordarna, medan Sørlandet fortfarande är unikt och oexploaterat.

Hon har inte fel. De små tätorterna längs sydkusten har inte många invånare och än färre turister, men vackra stränder och egensinnig charm. I Flekkefjord bor bara 6 000 personer, men här finns likväl ett surdegsbageri samt mikrobryggeriet Central Bybryggeri. Där brygger Daniel Egeland öl och arrangerar konserter tillsammans med sina kompisar i en graffitimålad lokal.

– Vi saknade ett ställe där man kunde dricka bra öl, så vi öppnade ett. Jag är imponerad över hur många människor som är villiga att prova smaker som salta lingon och rågstout, säger han.

I Flekkefjord är i stort sett alla hus vitmålade.
I Flekkefjord är i stort sett alla hus vitmålade. Foto: Miriam Preis
Annons
Annons

I Flekkefjord köper man surdegsbröd på Trollboden.

Foto: Miriam Preis

Flekkefjord grundades i mitten av 1800-talet, efter ett gott sillår som gjort människor välbärgade. Nästan alla trähus i centrum är vitmålade; den vita färgen var den dyraste på den tiden och folk ville visa att de hade pengar.

I Flekkefjord köper man surdegsbröd på Trollboden.
I Flekkefjord köper man surdegsbröd på Trollboden. Foto: Miriam Preis

De senaste åren har staden satsat mycket på gatukonst och på flera av de vita husgavlarna hittar man färgglada muralmålningar.

– Inte långt härifrån finns en amfidromisk punkt, vilket betyder att det inte är någon skillnad mellan ebb och flod.

Det berättar Frode Johannessen, som bor på den lilla ön Hidra utanför kusten. Han är inte ett dugg intresserad av att flytta från trakten.

Vi lämnar Flekkefjord och tar bilen sydost, längs slingriga vägar genom skog och över berg. På en halvö ligger Vanse, eller Amerikabyn som den kallas, med sina 2 000 invånare. Från slutet av 1800-talet och fram till 1960 emigrerade ett stort antal norrmän till USA för att söka lyckan. Många av dem återvände några år senare och hade då tagit med sig den amerikanska kulturen.

I just Vanse är det extra märkbart: här finns en amerikansk diner, en amerikansk festival och på Brooklyn Square ligger butiken Trunken, som säljer amerikanska varor. Bland frukostflingor och cowboyhattar står ett uppförstorat fotografi av byns emigranter på en amerikansk bal i New York. Det är donerat av Asbjørn Frigstad, en av återvändarna.

– Jag reste till Amerika 1954 och stannade i 14 år. Vi var många som åkte, vi var unga och ville ut på äventyr. Jag träffade min fru i New York, även hon var från Norge, säger han när vi hälsar på honom i hans hus. Han har byggt det själv, i amerikansk stil.

Annons
Annons

Från matsalen på enstjärniga undervattensrestaurangen Under kan man titta rakt in i havet.

Foto: Miriam Preis

Nyfångade havskräftor.

Foto: Miriam Preis

– Egentligen skulle vi bara hem på besök, men det är ju så fint här i Vanse och nära till naturen, så vi blev kvar.

Från matsalen på enstjärniga undervattensrestaurangen Under kan man titta rakt in i havet.
Från matsalen på enstjärniga undervattensrestaurangen Under kan man titta rakt in i havet. Foto: Miriam Preis

Sørlandet må vara relativt okänt för människor utanför Norge, men det är restaurang Under i färd med att ändra på. Nästan så långt söderut i landet man kan komma ligger den internationellt uppmärksammade undervattens­restaurangen, ritad av hyllade norska arkitektbyrån Snøhetta och häromveckan belönad med en Michelinstjärna. Matsalens ena vägg består av en glasruta rakt ut mot havet, där man kan titta på fiskar och sjöstjärnor medan man äter en exklusiv middag.

– Vi har alltid mycket fisk och skaldjur på menyn. Tanken är att visa upp de råvaror som finns i området, säger kocken Nicolai Ellitsgaard.

Nyfångade havskräftor.
Nyfångade havskräftor. Foto: Miriam Preis

Han kommer ursprungligen från Danmark, men säger att han är norrman i själen. På Under lagar han mat i nynordisk anda, tillsammans med ett tiotal kockar från hela världen. Vissa av råvarorna plockar han eller de andra i personalen själva, som tång, ätbara växter och myror. Annat får de från lokala producenter.

– Jag säger ja till allt som fiskaren kommer med. Just nu har vi trollhummer och pyttesmå räkor på menyn, helst ska ingenting gå till spillo.

Nicolai Ellitsgaard har till och med tagit tillvara på löven från björkarna utanför krogen, och kokat ner dem till en mörk sås som serveras till en bit regnbågsskimrande torsk. Hans signaturrätt är en version av de norska fiskekakerna.

Annons
Annons

Den som övernattar i Lindesnes fyr vaknar till en karg utsikt över klippor och hav.

Foto: Miriam Preis

Restaurang Sjøhuset ligger i ett före detta saltlager i Kristiansand. På menyn finns fisk och skaldjur, förstås.

Foto: Miriam Preis

Den som besöker restaurangen kan antingen sova över på ägarnas hotell, som ligger intill, eller checka in i en av de enkelt möblerade lägenheterna vid Lindesnes fyr – Norges äldsta fyrplats. Här blåser det alltid, men utsikten över havet och de karga klipporna är meditativ. Idag är fyren automatiserad och fyrvaktarbostaden har gjorts om till museum.

Den som övernattar i Lindesnes fyr vaknar till en karg utsikt över klippor och hav.
Den som övernattar i Lindesnes fyr vaknar till en karg utsikt över klippor och hav. Foto: Miriam Preis

När vi fortsätter österut längs kusten, passerar vi Mandal och dess kulturhus med konserter och scenkonst och kommer så småningom fram till Kristiansand. Det är Sørlandets största stad, med drygt 60 000 invånare.

På restaurang Bønder i Byen är maten som serveras, precis som namnet antyder, lokalproducerad av småbönder. Här arbetade tidigare Unders kökschef Nicolai Ellitsgaard.

– Det är kul att det har gått bra för honom, säger delägaren Max Hansen och häller upp ett glas av krogens egen rabarbersaft.

Restaurang Sjøhuset ligger i ett före detta saltlager i Kristiansand. På menyn finns fisk och skaldjur, förstås.
Restaurang Sjøhuset ligger i ett före detta saltlager i Kristiansand. På menyn finns fisk och skaldjur, förstås. Foto: Miriam Preis

I staden ligger även den marint inriktade restaurangen Sjöhuset i ett före detta saltlager och kaffebaren Cuba Life som serverar utmärkt specialkaffe. Ägaren kommer från Guatemala, där han odlar sina egna bönor, och längst in i kaféet finns ett cigarrum. Baristan Mollie Jacobson är född i Seattle, men gift med en norrman.

Annons
Annons

Mollie Jacobson från Seattle är barista på Cuba Life i Kristiansand.

Foto: Miriam Preis

Freddy Larsen i Arendal är tredje generationens fiskhandlare. Här visar han upp en torsk som är till salu.

Foto: Miriam Preis

– Jag gillar Norge, det är lugnt och skönt och ingen stress.

Mollie Jacobson från Seattle är barista på Cuba Life i Kristiansand.
Mollie Jacobson från Seattle är barista på Cuba Life i Kristiansand. Foto: Miriam Preis

Hon tipsar oss om att besöka butiken Kollektivet. Den är just ett kollektiv, där tolv designers säljer hantverk i den ena halvan av lokalen och ekologiska produkter och torrvaror i lösvikt i den andra.

– Det är mycket fokus på miljö och klimat här nu, folk försöker att anamma en mer grön livsstil, säger Birgitte Kleivset som är krukmakare och keramiker och säljer sina egendesignade koppar i butiken.

Vårt sista stopp blir Arendal, ytterligare en bit norrut. Staden är hälften så stor som Kristiansand och nere vid hamnen kan man köpa nyfångad fisk hos Freddy Larsen på Fiskebrygga. Han är fjärde generationens fiskhandlare och numera jobbar även hans dotter i fiskdisken.

– Vi säljer fisk från lokala fiskare och en del enklare maträtter i restaurangen intill, som fisksoppa, skaldjur och fish and chips. På sommaren dukar vi upp på uteserveringen, med utsikt över vattnet.

Freddy Larsen i Arendal är tredje generationens fiskhandlare. Här visar han upp en torsk som är till salu.
Freddy Larsen i Arendal är tredje generationens fiskhandlare. Här visar han upp en torsk som är till salu. Foto: Miriam Preis
Annons
Annons
Foto: Miriam Preis

Strax utanför Arendal, på ön Tromøy som kan nås med bil eller båt, ligger nationalparken Raet. Det är en marin park, vilket betyder att 90 procent av området befinner sig under havsnivå. Här ligger den långa Spornesstranden, täckt av polerade, tennisbollsstora stenar istället för sand.

På öns södra spets, hittar vi campingområdet Canvas Hove, som erbjuder glamping med olika typer av bekväma övernattningsmöjligheter. Vill man inte bo i någon av de små stugorna med lägereld utanför dörren kan man sova i rymdskeppsliknande bollar upphängda i tallarna.

Vi förstår varför Sørlandet kallas för Norges bäst bevarade hemlighet. Eller som Sissel Steffensen i Flekkefjord sa:

– Detta är Norges riviera.

Bo | Sørlandet

  • Grand Hotel Arendal. Centralt beläget hotell där amerikansk maximalism möter traditionella norska tapeter. Från hotellet är det bara några minuters promenad ner till vattnet. grandhotelarendal.no
  • Lindesnes Havhotell. Ägarna till den numera världsberömda undervattenskrogen Under driver även ett modernt hotell med rum och lägenheter. Som gäst på Lindesnes kan du få följa med kockarna och plocka tång eller åka med på fisketur. havhotellet.no
  • Maritim Fjordhotel. Hotell i Flekkefjord med centralt läge och fin utsikt över den vita staden. Hotellrummen renoverades för några år sedan i skandinavisk stil och snart är även matsalen sprillans ny. maritimfjordhotel.no
Foto: Miriam Preis
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons