Annons

Hemligaste gårdsbutiken – och 7 andra favoriter på ön

Foto: Agneta Larsson, Monika Samuelson Franzon och Leva Kungslador.

De gotländska gårdsbutikerna är fler än någonsin. SvD Mat&resor har valt ut åtta pärlor som sticker ut.

Under strecket
Publicerad

Emma Ahlström flyttade till Gotland för att leva ett lugnare liv. Nu driver hon Prima gård.

Foto: Prima gård

1 / 8

Operfekt

Prima gård
Bunge Ducker 405, Fårösund
primagard.se

 Emma Ahlström flyttade till Gotland för att leva ett lugnare liv. Nu driver hon Prima gård.
Emma Ahlström flyttade till Gotland för att leva ett lugnare liv. Nu driver hon Prima gård. Foto: Prima gård

Inte bara nöden är uppfinningarnas moder, utan även drömmen. Trötta på en karriärskrävande ekorrhjulsvardag på fastlandet flyttade Emma och Martin Ahlström med barn till Gotland där en klassisk kalkstensgård med anor från 1600-talet blev deras nya hem – och födkrok. På nära nog självförsörjande Prima gård blandar de en del keramik- och smyckesdesign med en del matkreation. Lägg till ekologiskt tänk och råvaror som fikon, örter och tryffel, vilka landar i Martins maträtter.

– Vi älskar det rustika, skeva och operfekt vackra, förklarar Emma. En titt på hennes eleganta keramik som säljs i butiken intill verkstaden vittnar om detsamma. Slå dig sedan ner i den rosen- och lavendeldoftande trädgården med en kopp hantverksrostat kaffe och frigående höns till sällskap.

Annons
Annons

Nyskördad sparris på Vägume Kvarn, som har drivits av samma familj i tre generationer.

Foto: Agneta Larsson

2 / 8

Odlingsdröm

Nyskördad sparris på Vägume Kvarn, som har drivits av samma familj i tre generationer.
Nyskördad sparris på Vägume Kvarn, som har drivits av samma familj i tre generationer. Foto: Agneta Larsson

Vägume kvarn
Vägume, Lärbo
facebook.com/vagume-kvarn

Det började med en tomatplanta. Peter Falk satte ett frö och fann sig plötsligt hänförd av hur de röda godsakerna växte – och nyfiken på hur det skulle vara att plantera mer. Nästa steg blev sparris. Ett tu tre hade odlingsintresset vuxit sig så stort att Peter till slut tog över den gård som funnits i hans familj i tre generationer. I dag driver han tillsammans med sambon Elin Rindbäck lilla Vägume kvarn som är helt fokuserat på ekologisk odling. Inga tomater förvisso, men gott om sparris.

– Vi har även jordgubbar, hösthallon och vaktelägg, säger Peter Falk och berättar att det mesta som produceras finns till salu i den charmiga gårdsbutiken.

Annons
Annons

3 / 8

Magisk mylla

Stora Tollby
Fole Stora Tollby 630, Visby
storatollbygard.se

Det har gått sex år sedan prisade bonden Andreas Wiklund tog över Stora Tollby. Genom åren har han förvaltat en av Gotlands största grönsaks- och potatisodlingar med så varsamt miljövänlig hand att råvarorna serverats på allt från Nobelfester och kungliga tillställningar till Stockholms finkrogar. Inte så förvånande.

På Stora Tollby talas det om myllans unika egenskaper som vore det en vingård vi besökte. Andreas och hans tiotal anställda jobbar idogt med att värna jord, vatten och luft. I den välsorterade gårdsbutiken råder självbetjäning bland vackert uppradade rotfrukter, rabarber, kryddor och flädersaft, och i trädgårdslandet kan du plocka majs. Och potatis förstås! Av svensk, fransk och peruansk sort, kändisar som King Edward och specialsorter som Blå kongo och körsbärspotatisen Mimi.

Annons
Annons

Gotlands mest otillgängliga gårdsbutik. Kullshagebruk ligger vid Träskmyrs naturreservat.

Foto: Monika Samuelson Franzon

4 / 8

Hemlig handel

Gotlands mest otillgängliga gårdsbutik. Kullshagebruk ligger vid Träskmyrs naturreservat.
Gotlands mest otillgängliga gårdsbutik. Kullshagebruk ligger vid Träskmyrs naturreservat. Foto: Monika Samuelson Franzon

Kullshagebruk
Kullshage 1:71, Lärbo
facebook.com/kullshagebruk

När vi får tipset om Kullshagebruk beskrivs det som ”Gotlands hemligaste gårdsbutik”. Väl på plats avslöjar en handskriven skylt att det är ”Gotlands mest otillgängliga gårdsbutik” som nåtts, när vi via en liten grusväg på gränsen till Träskmyrs naturreservat hittar en träklädd kyl och enkel bod med öppna dörrar. Här sker pittoreskt pyttig handel med vad som för dagen går att uppbåda i form av grönsaker, kryddor och blommor. Vildvuxet eller odlat på gårdens mark i trädgård och skog, på åker och äng av grundaren Anna Lundell och partnern Anders Södergren.

– Vi har valt att rikta in oss på gamla kultursorter som är ovanliga i storskalig odling, förklarar Anna och berättar att de i mycket långsamt mak restaurerar kulturlandskapet samtidigt som de förverkligar en dröm om att leva av det som marken ger.

Annons
Annons

Leva Kungslador brukar beskrivas som Visbys härligaste utflyktsmål.

Foto: Leva Kungslador

5 / 8

Anrik oas

Leva Kungslador brukar beskrivas som Visbys härligaste utflyktsmål.
Leva Kungslador brukar beskrivas som Visbys härligaste utflyktsmål. Foto: Leva Kungslador

Leva Kungslador
Toftavägen 20, Visby
kungsladorna.se

Grönskande växthus, prydliga stenlador från 1600-talet och en äppellund som vuxit intill lika länge. Färska ekologiska matvaror och allehanda närproducerade produkter – däribland möbler, textilier och keramik.

Leva Kungslador må kallas Visbys härligaste utflyktsmål och ligger bara en kort promenad eller cykeltur strax söder om ringmuren. Men det känns likväl som en avsides oas där barn med spring i benen erbjuds skogslek och de större möts av inspiration för ett mer hållbart, stillsamt leverne. Med försäkran om att inte ändra något tog surdegsgiganterna Fabrique över verksamheten i fjol. Än så länge hålls löftet, utbudet i de vackra, kungliga stenladorna är alltjämt skönt tillbakalutat och högkvalitativt.

Annons
Annons

6 / 8

189 grönsaker

Rone Smissarve
Rone Smissarve 433, Hemse
ronesmissarve.se

– Vi älskar grönsaker och brinner för att kunna producera mat som man mår bra av i både själ och mage.

Svårare än så är det inte när Andrea Bendelin och Viktor Sundén ska förklara hur det kom sig att de för fyra år sedan köpte gården Rone Smissarve i Rone. Dem emellan är kunskapen bred och visionerna för framtiden många. I nuläget innebär det småskalig ekologisk odling på omkring 189 olika sorters grönsaker – från spetspaprika och djungelgurka till kål och knipplök, samt jordgubbar och hallon förstås. En del förädlas till sylt, gelé och inläggningar. Addera ett hundratal bruna höns och det ena besöket i Rone Smissarves gårdsbutik är inte det andra likt, eftersom utbudet skiftar i takt med tillgång och årstidsväxlingar.

– Det bästa vi vet är att se kunders glädje över godsakerna i butiken.

Annons
Annons

På Gamlegårds i Rute ägnar man sig åt möbelhantverk och småskalig odling.

Foto: Gamlegårds

7 / 8

Eftertanke

På Gamlegårds i Rute ägnar man sig åt möbelhantverk och småskalig odling.
På Gamlegårds i Rute ägnar man sig åt möbelhantverk och småskalig odling. Foto: Gamlegårds

Gamlegårds
Rute Risungs 249, Rute
gamlegards.se

Gamlegårds i Rute är drömmen för alla som fantiserar om att flytta till Gotland och syssla med småskalig odling och hantverk. Här bor och jobbar Krister och Helen Hafdell, varav Krister är specialist på träarbeten och Helen ägnar sig åt bär och förädling. Deras odling av havtorn, aronia, saskatoon och svarta vinbär säljs i gårdsbutiken i form av råsaft, nektar, pulver, marmelad och sylt. Fina glasburkar och förpackningar som samsas med Kristers bänkar, lampor och huggkubbar.

– Samt andra produkter som känns rätt för oss, säger Helen med hänvisning till ekologiska teer, kryddor, närodlade primörer, glas, porslin och små antika spikar.

Avrunda besöket med en fika på deras kafé Eftertanke, där det även bjuds meditation, musik och föreläsningar.

Annons
Annons

I Hallfreda har en gotländsk gård från 1300-talet förvandlats till hotell och designbutik.

Foto: Hallfreda butik

8 / 8

Designfiness

I Hallfreda har en gotländsk gård från 1300-talet förvandlats till hotell och designbutik.
I Hallfreda har en gotländsk gård från 1300-talet förvandlats till hotell och designbutik. Foto: Hallfreda butik

Hallfreda butik
Follingbo Hallfreda 708, Visby
hallfredahotell.se

Sex rum att hyra i mangårdsbyggnaden och två små lägenheter med självhushåll i flygelbyggnaden. Mjuka gräsmattor och en prunkande tomt där det finns en plats för alla. Nybryggda drycker och hembakat att njuta i solen bland blomster och grönska, eller i den skuggiga syrenbersån. Hallfreda är en äkta gårdsidyll med anor från 1300-talet, där Kerstin och Karin Bramford elegant blandar gotländsk tjuskraft med italiensk designfiness. Men även om du inte planerar att skriva in dig i hotelliggaren är gårdens butik väl värd en omväg. I monokromt minimalistisk miljö säljs inredning och accessoarer, allt omsorgsfullt utvalt från varierande formgivare, liksom närproducerade delikatesser. Mest iögonfallande är de förstklassiga lammskinnen som kommer från en gotländsk fårgård.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons