Annons
Analys

Mikael Törnwall:Hemligt uppdrag väntar när Svanberg vänder hem

Carl-Henric Svanberg
Carl-Henric Svanberg Foto: Pelle T Nilsson/IBL

Carl-Henric Svanberg är Sveriges just nu största industriledare. Nu får han tid över för ett än så länge hemligt uppdrag utanför den privata sektorn, som väntas bli offentligt inom kort.

Men det är också en man med en blandad meritlista som nu flyttar hem.

Under strecket
Publicerad

Under snart åtta år har rollen som ordförande i oljejätten BP varit Carl-Henric Svanbergs huvudsakliga sysselsättning, till den grad att många aktieägare i AB Volvo undrat om han verkligen haft tid över att sköta jobbet som ordförande i Sveriges största företag.

När han nu flyttar hem till Sverige och sitt nyinköpta townhouse på Tysta Gatan i Stockholm (prislapp 120 miljoner kronor) bör han ha tid både för Volvo och det nya uppdraget som styrelseledamot i Melker Schörling AB.

Han väntas dessutom inom kort få ett prestigeuppdrag i en svensk eller internationell icke vinstdrivande organisation. Än så länge är alla detaljer hemliga.

Spekulationerna om att han kommer att kliva upp som ordförande i Melker Schörling kommer säkert igång nu när han har en massa tid över.

Han väntas dessutom inom kort få ett prestigeuppdrag i en svensk eller internationell icke vinstdrivande organisation. Än så länge är alla detaljer hemliga.

Carl-Henric Svanberg kommer hem som en hjälte, men glorian är inte lika välputsad som när han valdes till ordförande i BP i april 2010. Bara några dagar efter att han flyttat in i sitt tjänsterum kom nyheten att oljeborrplattformen Deepwater Horizon i Mexikanska golfen fattat eld och sjunkit. Det ledde till en av de värsta miljökatastroferna i USA:s historia och blev den värsta oljeläckan i historien.

Annons
Annons

Nu var det knappast Svanbergs fel. Även om den initiala krishanteringen lämnade en hel del att önska anses Svanberg på det hela taget ha gjort ett bra jobb med att reda upp eländet, sälja tillgångar för att betala miljardböterna och sedan ta tillbaka BP till samma nivåer som före katastrofen.

Men Google minns som bekant saker på ett lite annat sätt. I egenskap av ordförande kallades Svanberg sommaren 2010 till Vita Huset för en utskällning av dåvarande presidenten Barack Obama. På den efterföljande presskonferensen ville BP-ordföranden bedyra att företaget visst brydde sig om de vaniga människor som drabbades av miljöförstöringen, men valde den synnerligen olyckliga formuleringen ”small people”. Sju år senare är uttalandet fortfarande en av de vanligaste träffarna när man söker på hans namn.

Svanbergs karriär tog fart på låstillverkaren Assa Abloy, men stor blev han som vd på det sargade telekombolaget Ericsson. Ingenjörerna hade till en början inte mycket till övers för nykomlingen, som fick öknamnet Lås-Kalle. Men tvivlet byttes snabbt i respekt och det är ingen tvekan om att Svanberg bidrog till att vända ett krisdrabbat Ericsson till rekordvinster.

Vissa bedömare hävdar dock att Svanberg sedan missade den förändrade konkurrenssituationen i branschen och att han helt i onödan lade grunden för att kinesiska Huawei skulle kunna springa om.

Kritikerna som ansåg att Svanberg lagt för lite tid på Volvo har dock tystnat. En 80-procentig kursuppgång på två år tenderar att ha den effekten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons