Annons

Hemlösa svenskar får hjälp i Spanien: ”Naiva”

Många utlandssvenskar i nöd får hjälp av Svenska kyrkan. I Spanien handlar det inte sällan om ensamstående kvinnor med barn, i Thailand är det flest män som söker hjälp.

– Problemen är inte enklare här bara för att solen skiner, säger diakonen Björn Wennerström i Bangkok.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Los Cristianos på Teneriffas sydkust där ett flertal hemlösa svenskar lever.

Foto: Imago/IBLBild 1 av 3

Malaga, Costa del Sol. Antalet svenskar med ekonomiska problem på den spanska solkusten har ökat, enligt Svenska kyrkan.

Foto: Imago/IBLBild 2 av 3

Ett par ligger på strandpromenaden vid El Confital i Las Palmas på Gran Canaria.

Foto: Alamy/IBLBild 3 av 3

Los Cristianos på Teneriffas sydkust där ett flertal hemlösa svenskar lever.

Foto: Imago/IBLBild 1 av 1
Los Cristianos på Teneriffas sydkust där ett flertal hemlösa svenskar lever.
Los Cristianos på Teneriffas sydkust där ett flertal hemlösa svenskar lever. Foto: Imago/IBL

Svenskar som reser till Spanien och Thailand på vinst och förlust och som snart upptäcker att livet i solen inte är så enkelt som de trodde söker sig ofta till Svenska kyrkan. Kyrkan kan i nödläge hjälpa till med mat, ett lån till en flygbiljett hem till Sverige och även fungera som samtalsstöd.

För ett par år sedan uppmärksammades att ett antal svenskar levde hemlösa runt om i världen och framförallt i Spanien.

Stefan Kamensky, diakonassistent på Svenska kyrkan på Teneriffa, berättade då för tidningen Faktum att det fanns ett 20-tal hemlösa svenskar som levde på stranden men också ett hundratal socialt utsatta som hade det svårt att klara sig på det försörjningsstöd som de hade med sig hemifrån Sverige.

Jag kan hjälpa till och handla mat till dem, men vi ger aldrig pengar.

Annons
Annons

Malaga, Costa del Sol. Antalet svenskar med ekonomiska problem på den spanska solkusten har ökat, enligt Svenska kyrkan.

Foto: Imago/IBLBild 1 av 1

Och problemen finns kvar. Eva Thelander, nuvarande diakoniassistent på Svenska kyrkan på Teneriffa, säger att det någon gång per månad dyker upp svenskar som lever utanför samhället och som behöver hjälp i någon form.

– Det har varit fler nu under våren än i höstas. Det finns några hippiebosättningar här med människor som inte jobbar men som bor i tält eller i handbygd hydda. De gör smycken som de säljer till förbipasserande. En del har problem med droger.

Eva Thelander uppskattar antalet hemlösa svenskar på den södra delen av ön till ett drygt tiotal. De flesta är under 40 år och har åkt ner till Teneriffa för att festa eller bara vara. Ofta stannar de under det svenska vinterhalvåret, när det är fint väder på Kanarieöarna. När något går snett, när pengarna tar slut eller de blir rånade så kontaktar de svenska kyrkan.

– Vi hjälper dem aldrig med kontanter men det händer att vi lyckats göra en deal med en restaurang dit de kan komma och äta och så kan vi dela ut en filt, ett par sandaler eller en t-shirt.

Malaga, Costa del Sol. Antalet svenskar med ekonomiska problem på den spanska solkusten har ökat, enligt Svenska kyrkan.
Malaga, Costa del Sol. Antalet svenskar med ekonomiska problem på den spanska solkusten har ökat, enligt Svenska kyrkan. Foto: Imago/IBL

Inte heller Svenska kyrkan på Costa del Sol ser hemlösa svenskar som ett problem. Lena Ottosson, diakonassistent säger att de som lever helt utan hem och bor på stranden är få men att antalet svenskar med ekonomiska problem har ökat något.

Annons
Annons

Ett par ligger på strandpromenaden vid El Confital i Las Palmas på Gran Canaria.

Foto: Alamy/IBLBild 1 av 1

– Det finns de som kommer hit på vinst och förlust. När de får det svårt tar de kontakt med oss.

Inte sällan handlar det om ensamstående kvinnor med barn. Flera av dem lever på sjukpenning och de kan ha en uppfattning om att det är billigare i Spanien än i Sverige och att livet ska bli lättare i solen.

Svenska kyrkan kan hjälpa till med matkassar och ibland en enkel flygbiljett tillbaka till Sverige. Dessutom kan de bistå i kontakten med olika myndigheter och erbjuda samtalsstöd.

– Jag kan hjälpa till och handla mat till dem, men vi ger aldrig pengar, säger Lena Ottosson.

Det ekonomiska läget i Spanien blir långsamt bättre och därmed går också priserna upp. Och även om det fortfarande går att hitta relativt billiga bostäder utanför de stora orterna som Malaga och Marbella så kan det vara svårt att klara sig på försörjningsstöd eller en skral pension.

– Ofta handlar det om att fly Sverige. Man tror att livet ska bli bättre här nere, att de ska få en nystart. Men det många glömmer är att det kostar att starta upp ett nytt liv, säger Lena Ottosson.

Ett par ligger på strandpromenaden vid El Confital i Las Palmas på Gran Canaria.
Ett par ligger på strandpromenaden vid El Confital i Las Palmas på Gran Canaria. Foto: Alamy/IBL

En annan grupp som Svenska kyrkan ibland får hjälpa är ungdomar som kommer ner för att jobba på något av alla så kallade call center som ligger längs solkusten. Många är seriösa men det finns också de företag som inte är lika schysta.

Annons
Annons

Många har en naiv bild av livet här.

– Vissa företag lovar till exempel boende men håller inte löftena. Andra ger en bra ingångslön under de två första månaderna men betalar sedan bara provision, säger Lena Ottosson.

Hon beskriver hur livet på de orter som förknippas med fest och glamour kan vara ganska svårt och att det förekommer en hel del droger.

– Vi möter en del flickor som farit illa, de har kanske blivit rånade och blivit av med pass och pengar. De möter en tuffare värld än väntat. Många har en naiv bild av livet här.

Även Thailand är ett land som många svenskar flyttar till. Enligt den svenska ambassaden finns det 12 000–15 000 bofasta svenskar i landet – de flesta är män. Björn Wennerström är diakon på Svenska kyrkan i Bangkok och har, tillsammans med Maria Wennerström, i en rapport, beskrivit vilken problematik de stöter på bland de svenskar som vistas i Thailand. Det är till exempel inte ovanligt att kyrkan får rycka ut när svenskar som stannat i landet utan visum hamnar i fängelse på grund av att de inte kan betala böter vid avfärden eller flygbiljetten hem.

Ett annat problem är att många svenskar lever utan försäkringar vilket kan leda till att det blir mycket dyrt om sjukvård behövs. Andra anledningar till att svenskar uppsöker kyrkan är missbruk, relationsproblem, ensamhet och psykisk ohälsa.

– Solen skiner, ölen är billig och det finns vänliga tjejer. Men livet blir inte alltid som de som flyttar hit trodde. De har lagt ner mycket pengar på ett hus och får kanske ekonomiska bekymmer, vilket ofta är kopplat till att de dricker för mycket. Sedan är det inte alltid så lätt med kulturen, de män som lever med en thailändsk kvinna upplever ofta kulturkrockar och att de inte kan prata med varandra, berättar Björn Wennerström.

Enligt Patric Nilsson, kansliråd på svenska UD, har många svenskar en övertro på vilken betydelse det svenska medborgarskapet har och vilken hjälp de kan få av svenska myndigheter om pengarna tar slut eller om de hamnar i klammeri med rättvisan.

– Ambassaden är inte ett socialkontor eller en bank. Under särskilda omständigheter kan man få låna pengar för att resa hem. Vi kan inte heller påverka hur en domstol dömer.

Han poängterar att det är var och ens ansvar att ta reda på vad som gäller utanför Sveriges gränser.

Björn Wennerström i Bangkok säger att många felaktigt tror att allt fungerar precis som hemma i Sverige.

– Detta är en del av världen där pengar löser väldigt mycket men när de tar slut kan det bli ganska tufft. En del tror att de kan flytta från sina bekymmer, men i stället tar de dem med sig, och de är inte enklare att hantera här bara för att solen skiner.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons