SvD Perfect Guide
Annons

Hemma hos tennisproffset Robin Söderling i Djursholm

Foto: Jesper Florbrant

Att renovera en pampig villa i tre våningar var ingen match för Jenni och Robin Söderling. Här mixas konst med pokaler och historiska takkronor.

Text: Gabriella Kvarnlöf - 8 maj 2020

Köket har Jenni ritat  tillsammans med en byggfirma. Den runda taklampan är en kär ägodel som funnits med sedan paret flyttade ihop.

Foto: Jesper Florbrant

Ett stenkast från Djursholms slott tornar en vacker villa i vitt och grönt med röda fönsterspröjs upp sig. Byggnaden i tre våningar uppfördes 1912 efter arkitekt Oscar Wallers nationalromantiska ritningar och har sedan dess agerat hem åt sex  ägare. Sedan två år tillbaka bor före detta tennisstjärnan Robin Söderling och hans fru Jenni här med barnen Olivia och Fred. 

– Det var lite mer fix med huset än vad vi trott från början, så vi bodde på Villa Pauli i några månader under renoveringen. Men nu är allt ommålat och både el och rör är bytta, berättar Jenni och häller upp kaffe i en Royal Copenhagen-kopp med det klassiska mönstret Musselmalet.

Köket har  Jenni ritat  tillsammans med en byggfirma. Den runda taklampan är en kär ägodel som funnits med  sedan paret flyttade ihop.
Köket har Jenni ritat  tillsammans med en byggfirma. Den runda taklampan är en kär ägodel som funnits med sedan paret flyttade ihop. Foto: Jesper Florbrant

– Garaget blev precis klart, så nu är det bara tomten kvar. Sen blir det äntligen lugn och ro, skrattar Robin och slår sig ner i den platsbyggda hörnsoffan i köket. Han fortsätter:

Annons
Annons

Paret Söderling har tidigare bott i Monte Carlo men är djursholmare på heltid sedan drygt tio år.

Foto: Jesper Florbrant

– Det bästa av allt är garagets extra våning, som jag har stora planer för. Jag ser framför mig en arbetsbänk, verktygsvagn och en verktygsvägg. Kanske slutar det med att jag låser in mig där med min högtryckstvätt och lövblås. 

Jenni himlar med ögonen och sätter sig till rätta i en Wegner-stol.

Familjen har bott i Djursholm i flera år. Senast i den byggnad som tidigare var brasilianska ambassaden. 

– Det här huset är cirka 300 kvadratmeter, vårt gamla boende var mer än det dubbla. En klassisk representationsvilla med stora salar, berättar Robin.

– Det var för stort, här är det mycket mysigare. Men det var självklart att vi skulle bo kvar i området. Djursholm känns nästan som en egen liten by, här finns allt man behöver. Tennis, golfbana, ett litet centrum och så har man nära till naturen, säger Jenni. 

– Ja, nästan som Tibro där jag växte upp. Fast med större hus och andra bilar … fyller Robin i.

Paret Söderling har tidigare bott i Monte Carlo men är djursholmare på heltid sedan drygt tio år.
Paret Söderling har tidigare bott i Monte Carlo men är djursholmare på heltid sedan drygt tio år. Foto: Jesper Florbrant

Paret har varit ihop i 13 år och har båda en bakgrund inom sportvärlden. Robin är en av de mest framgångsrika svenska tennisspelarna genom tiderna och Jennis golftalang tog henne som junior över Atlanten. I dag jobbar Robin för Svenska tennisförbundet och har ett företag som säljer tennis- och padelprodukter. Jenni lade golfklubborna på hyllan för länge sedan och driver sedan åtta år tillbaka kläd- och accessoarföretaget Ia Bon, vars produkter synts på celebriteter som Pippa Middleton och Jennifer Garner.

Annons
Annons

Husets alla mattor är beställda via Etsy. Soffbordet kommer  från Eilersen och gardinerna från Astrid.

Foto: Jesper Florbrant

– Hela familjen sportar mycket. Barnen håller på med allt från karate till fotboll och basket. Vi två spelar tennis ihop ibland men ingen av oss är så bra på att ta kritik, säger Jenni.

– Jag är i alla fall bättre på golf än vad du är på tennis, kontrar Robin och Jenni tvingas hålla med.

Taklamporna har tidigare hängt på Grand Hotel i Prag.

Husets alla mattor är  beställda via Etsy. Soffbordet kommer  från Eilersen och gardinerna från Astrid.
Husets alla mattor är beställda via Etsy. Soffbordet kommer  från Eilersen och gardinerna från Astrid. Foto: Jesper Florbrant

I köket står en öppen spis som paret eldar flitigt i under vinterhalvåret. På väggen ovanför köksbordet hänger ett fotografi av Gunnar Smoliansky och en målning skapad av en bekant. Hela köket är platsbyggt och designat av Jenni. I den rymliga hallen finns ytterligare en öppen spis och barnens
favoritplats, en myshörna full med kuddar. På ett sideboard från Design house Stockholm står en lampa från House doctor.

– Jenni är hjärnan bakom inredningen. För mig har det varit viktigt med praktiska och tekniska lösningar. Som att ytterdörren öppnas med fingeravtryck och att man kan styra både högtalare och tv-apparater via mobilen, säger Robin.

I vardagsrummets bokhylla står böcker, familjefoton och ett set trumpinnar från Robins bästa vän som spelar i bandet Johnossi. Här finns också det enda i huset som påminner om att Robin faktiskt varit en av våra bästa tennisspelare: två silverbrickor från Franska öppna och två Ernst Billgren-verk, som han vunnit på Swedish open i Båstad.

Annons
Annons

I bokhyllan gömmer sig några av Robins priser. Bland annat två silverbrickor från Franska öppna.

Foto: Jesper Florbrant

I matsalen har man restaurerat de gamla bröstpanelerna. Stolarna runt bordet heter The Chair och är ritade av Wegner.

Foto: Jesper Florbrant

– Många av mina vänner har ett rum med prisskåp, men jag är inte så sentimental, säger Robin och pekar på ”en grej från OS” i hyllan.

– Priserna som Ernst Billgren skapat tycker jag extra mycket om. Ernst och jag har gjort en tolkning av den klassiska knutna revolvern för Non-violence project tillsammans, där vi doppade tennisbollar i färg och slog dem mot pistolen. En liten version av den står här i vardagsrumsfönstret, berättar Robin och pekar.

I bokhyllan gömmer sig några av Robins priser. Bland annat två  silverbrickor från Franska öppna.
I bokhyllan gömmer sig några av Robins priser. Bland annat två silverbrickor från Franska öppna. Foto: Jesper Florbrant

Djursholm är nästan som Tibro där jag växte upp. Fast med större hus och andra bilar ...

Där står också tre silikonkuber skapade av Matthias van Arkel, ett av de första konstverken paret köpte tillsammans. 

– Vi tycker båda att det är kul med konst, säger Jenni och Robin nickar.

Ytterligare ett Smoliansky-fotografi pryder väggen tillsammans med en geometrisk tavla av Katja Larsson. Vardagsrummets dagbädd är designad av Poul Kjærholm och fåtöljen Husk, skapad av Patricia Urquiola, kommer från B&B Italia.

I matsalen  har man restaurerat de gamla bröstpanelerna. Stolarna runt bordet heter The Chair och är ritade av Wegner.
I matsalen har man restaurerat de gamla bröstpanelerna. Stolarna runt bordet heter The Chair och är ritade av Wegner. Foto: Jesper Florbrant
Annons
Annons

Barnen Olivia och Fred delar rum och sover i en platsbyggd våningssäng.

Foto: Jesper Florbrant

I vardagsrummets och den angränsande matsalens tak hänger två maffiga taklampor av tunna snäckskal.

– De har tidigare hängt på Grand Hotel i Prag. Vi sålde vårt förra hus komplett med möbler, fast lampan ville vi behålla. Vi hade bara en av dem då. Men flera budgivare vägrade köpa huset om inte lampan ingick, så till slut hörde jag av mig till Edin  Memic Kjellvertz på Dusty deco, där vi köpt lampan, för att fråga om de hade en till. Han hade en själv hemma, som vi fick köpa. Till sist slutade allt med att vi sålde till en budgivare som var okej med att inte få lampan. Och då hade vi plötsligt två,
berättar Jenni.

Barnen Olivia och Fred delar rum och sover i en platsbyggd våningssäng.
Barnen Olivia och Fred delar rum och sover i en platsbyggd våningssäng. Foto: Jesper Florbrant

Det finns två trappor som leder upp till våning två och tre. En stor som startar nere i hallen och en smal pigtrappa bakom köket. På mellanvåningen ligger Olivia och Freds sovrum, ett badrum och två gästrum.

– De ville dela rum, fast nu tjatar Olivia om att hon vill ha ett eget. Men innerst inne tycker hon nog att det är tryggt att dela med lillebror, säger Robin.

– Gästrummen kallar vi för rosa och gröna rummet. När barnen vaknar på nätterna och kommer upp tills oss brukar jag gå ner och lägga mig i gröna rummet, berättar Robin.

– Det rosa rummet är jag extra nöjd med, det känns härligt franskt på något sätt. Taklampan har Hanna Wessman designat för Watt & Veke och fotografiet med blommor har min kompis Clara Hallencreutz gjort, säger Jenni och öppnar ett fönster som släpper in vårfåglarnas kvitter.

Annons
Annons

”Vi föll för husets vackra fönster och har rustat upp dem med nya beslag”, berättar Robin.

Foto: Jesper Florbrant

Parets säng är hela 240 cm bred och 210 lång. Både sänggaveln och sängkläderna är specialgjorda. Vid sängen sitter två lampor från Lampe Mantis och en inramad bröllopsbild.

Foto: Jesper Florbrant

Huset har totalt fyra balkonger, en av dem tillhör den stora klädkammaren.

Foto: Jesper Florbrant
”Vi föll för husets vackra fönster och har rustat upp dem med nya beslag”, berättar Robin.
”Vi föll för husets vackra fönster och har rustat upp dem med nya beslag”, berättar Robin. Foto: Jesper Florbrant
Parets säng är hela 240 cm bred och 210 lång. Både sänggaveln och sängkläderna är specialgjorda. Vid sängen sitter två lampor från Lampe Mantis och en inramad bröllopsbild.
Parets säng är hela 240 cm bred och 210 lång. Både sänggaveln och sängkläderna är specialgjorda. Vid sängen sitter två lampor från Lampe Mantis och en inramad bröllopsbild. Foto: Jesper Florbrant

På tredje våningen ligger parets sovrum med badrum en suite och ett stort rum som fungerar som garderob.

– Egentligen brukar alla mina grejer ligga i en hög, medan Robin är pedant och har alltid ordning på sin sida, säger Jenni.

– Härligt att du erkänner det, skrattar Robin.

En vindpust letar sig in genom den öppna balkongdörren och gör att snäckskalen i Verner Panton-lampan skramlar behagligt.

– Vi var alltid på resande fot förut. Jenni upptäckte städerna medan jag var på tennisplanen. Men det känns fint att ha landat i Sverige och leva ett mer normalt familjeliv nu, säger Robin.

– Det var ett spännande liv, men ibland ganska jobbigt att inte ha sitt eget. Hela familjen trivs i Djursholm, här kommer vi bli kvar, säger Jenni. 

Huset har  totalt fyra  balkonger, en av dem tillhör den stora klädkammaren.
Huset har totalt fyra balkonger, en av dem tillhör den stora klädkammaren. Foto: Jesper Florbrant

Foto: Jesper Florbrant

Annons