Annons

Säkerhetslösning ledde till möte med Obama

Hon har mött både Bill Gates och president Obama. Stina Ehrensvärd har startat och är vd för internetsäkerhets-bolaget Yubico, med kunder som Google, Facebook och Microsoft. Men det tog tid att nå dit bolaget är idag.

Under strecket
Publicerad
Foto: Simon Rehnström
Foto: Simon Rehnström
Foto: Simon Rehnström

Hennes affärsidé föddes när hon upptäckte hur dålig säkerheten var på internetbanken. Hon hade fått höra av en person i hennes närhet att han skulle på 24 timmar klara av att hacka hennes bankkonto och tömma det på pengar.

– Jag kontaktade banken för att ge dem en heads up på problemet. Och då sa banken. Kan du be din kompis att inte göra det, säger Stina Ehrensvärd i SvD:s podd Min första miljon.

Hon och hennes make skapade en säkerhetslösning, och bolaget Yubico föddes, men de lyckades inte få banken med den svaga säkerhetslösningen som kund.

Affärerna gick trögt till en början. Inte förrän bolaget och den tekniska lösningen blev omnämnd i en amerikansk podd om just internetsäkerhet tog det fart.

Stina Ehrensvärd berättar att hon hade utländska kunder långt före hon hade några i Sverige. Till slut beslöt hon att ta hela familjen och flytta till Silicon Valley i USA.

I dag har bolaget kunder som Google, Facebook och Microsoft och hon har mött både Bill Gates och president Obama tack vare sitt entreprenörskap.

Här hittar du Min första miljon på Itunes

Min första miljon av Svenska Dagbladet på Apple Podcastsitunes.apple.com
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons