Annons

SD-topp: Media har suttit på höga hästar

Henrik Vinge, ny gruppledare och vice ordförande i SD.
Henrik Vinge, ny gruppledare och vice ordförande i SD. Foto: Pavel Koubek/TT

Huruvida invandringen är orsaken bakom “krisen i välfärden och den extrema kriminaliteten” eller inte, blir den stora valfrågan 2022. Det tror Henrik Vinge som på Sverigedemokraternas landsmöte valdes till ny gruppledare och vice ordförande i partiet.

Under strecket
Publicerad

Henrik Vinge tar över efter Mattias Karlsson som gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen, och blir vice partiordförande efter Julia Kronlid. Sedan han anställdes som pressekreterare i SD för fem år sedan har partiet utvecklats “enormt”, säger Henrik Vinge.

– En ännu större förändring är samhällsklimatet, och där har vi säkert bidragit till förändringen. Nu kan man prata om problemen med invandring på ett sätt man inte gjorde för fem år sen.

Han tror att utvecklingen kommer att fortsätta, att “vi i allt högre grad kommer att få en diskussion där vi kan uttrycka vad vi tycker om de problem som finns”.

Henrik Vinge “hoppas och tror” att SD kommer att ingå i ett regeringsunderlag efter valet 2022. Att den stora konfliktytan mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna kommer att vara beskrivningen av vad som orsakat problem i samhället. 

– Vi vill stärka välfärden rejält, men också polisen och rättsväsendet. Det hävdar Socialdemokraterna att de också vill göra. Skillnaden ligger i problembilden.

Han fortsätter:

Annons
Annons

– Själva roten till krisen i välfärden och den extrema kriminaliteten är den ansvarslösa invandringspolitiken. Det tror jag blir den stora valfrågan 2022. 

På söndagen ska landsdagarna debattera om public service. En av motionerna ”har svårt att se behovet av” kanalerna Sveriges radios P3 och SVT2, och vill att de säljs ut. Henrik Vinge vill inte säga om han vill lägga ner eller sälja ut några specifika kanaler eller program i public service, men tycker att det är bra att diskussionen förs. 

– Under ganska lång tid har svensk media suttit på väldigt höga hästar. Man har trott sig, eller försökt få det att låta som, att journalister på public service och andra medier är människor utan skugga, som saknar subjektivitet och bara tar in den objektiva verkligheten genom ett perfekt filter och sen förmedlar ut den helt konsekvensneutralt, säger Henrik Vinge. 

Han säger att den bilden har bidragit till ett samhällsklimat där människor inte har kunnat säga vad de tycker.

– På något sätt stämplades de som tyckte annorlunda som knäppa eller onda. Jag uppfattar att den självbilden fanns, eller finns fortfarande, i svensk media. Därför tycker jag debatten är bra. Man måste våga ifrågasätta sådana auktoriteter och sådana dogmer. Det leder inte till något gott, det leder till ett mer inskränkt och förljuget samhällsklimat. 

Henrik Vinge tar över som vice ordförande efter Julia Kronlid. SD:s partistyrelse bestod tidigare av 6 kvinnor och 12 män men efter landsdagarna fyller 5 kvinnor respektive 14 män platserna.

Hur viktigt är kvinnlig representation?

– Det är viktigt framför allt för att det, i ett demokratiskt parti, finns en poäng i att det finns representation av både män och kvinnor. Även att det finns en regional fördelning, och människor med olika bakgrund, sett till fördelning i ålder och inkomstmässigt. Men när det gäller enskilda positioner tycker jag det är tendentiöst från medias sida. När Julia Kronlid valdes till vice ordförande var det en man som tidigare innehade platsen. Då var det inga stora rubriker om att nu tar kvinnorna över SD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons