Göteborgs tidigare kommunstyrelseordförande Ann-Sofie Hermansson (S) friades från förtal på tisdagen.
Göteborgs tidigare kommunstyrelseordförande Ann-Sofie Hermansson (S) friades från förtal på tisdagen. Foto: Adam Ihse/Exponera

”Ödets ironi att Aftonbladet tycker så om arbetarjobb”

Hon vill tillbaka till politiken – men medger att chanserna är små. Den tidigare S-toppen i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson, är tillbaka på jobbet som sophämtare efter att i veckan ha friats från förtal.

Uppdaterad
Publicerad

Ann-Sofie Hermansson har precis blivit klar med dagens arbetspass som sophämtare. Nu är hon inne i centrala Göteborg för att lämna in sin telefon efter att skärmen spruckit.

– Två papp kostade det, inklusive den här, säger hon och pekar på det nya skalet.

– Det var ingen rolig kostnad.

Den oförutsedda utgiften är irriterande eftersom Ann-Sofie Hermansson, eller ”Soffan”, som hon kallas, har tvingats strama åt sin ekonomi. När hon petades från jobbet som gruppledare i Göteborgs kommunstyrelse för ett knappt år sedan hade hon en månadslön på över 80 000 kronor.

I dag får hon i stället omkring 16 000 kronor i månaden efter skatt för jobbet på Renova, Västsveriges kommunägda sophämtningsföretag. Till det kommer också ett arvode från regeringskansliet eftersom hon leder en utredning om kommunernas brottsförebyggande arbete.

– Äh, jag har levt snålt förr. Det är inte hela världen så länge man klarar av amorteringarna.

Jobbet som sophämtare är slut för dagen och Ann-Sofie Hermansson tar bussen hem efter ett ärende inne i centrala Göteborg.
Jobbet som sophämtare är slut för dagen och Ann-Sofie Hermansson tar bussen hem efter ett ärende inne i centrala Göteborg. Foto: Adam Ihse/Exponera

Under dagens arbetspass kom flera främlingar fram och berömde henne. En äldre kvinna i stadsdelen Lundby gjorde tummen upp när hon såg vem som hämtade soporna, säger Ann-Sofie Hermansson. Och i måndags ropade en familj i Kungsladugård: ”Vi håller på dig! Lycka till!”

Det har förstås att göra med rättegången om grovt förtal. Två muslimska debattörer väckte 2018 ett så kallat enskilt åtal mot Ann-Sofie Hermansson efter att hon utmålat dem som extremister och anti-demokrater på sin blogg.

Annons

De två aktivisterna skulle medverka i ett samtal om dokumentärfilmen Burka Songs 2.0 i ett evenemang som ställdes in av Göteborgs stad i mars 2018. Debattörerna ansågs problematiska eftersom de har kopplingar till organisationen Muslimska mänskliga rättighetskommittén, som upplåtit plats åt personer som dömts för terrorbrott.

I tisdags frikände Göteborgs tingsrätt Ann-Sofie Hermansson från förtal.

– Det var en tydlig dom. Det kändes bra, säger hon.

”Det var Nalin Pekgul som introducerade mig för hur den hedersrelaterade problematiken ser ut i vårt land”, säger Ann-Sofie Hermansson.
”Det var Nalin Pekgul som introducerade mig för hur den hedersrelaterade problematiken ser ut i vårt land”, säger Ann-Sofie Hermansson. Foto: Adam Ihse/Exponera

Förtalsmålet har koppling till att Ann-Sofie Hermanssons riktat alltmer fokus mot muslimsk extremism och hedersvåld. Hon skrev anklagelserna mot kvinnorna våren 2018, och sedan dess har en stor del av hennes politiska engagemang handlat om just kampen mot islamism och hedersfrågor.

Annons

En sökning i mediearkiven visar att det till och med 2017 bara skrevs någon enstaka artikel som innehöll orden ”hedersvåld” och ”Ann-Sofie Hermansson”. 2018–2019 skrevs totalt 114 sådana artiklar.

Även på hennes blogg, Soffan Gbg, har de flesta av inläggen om extremism om hedersproblematik skrivits efter 2017. Detta har gjort att vissa debattörer kallat engagemanget populistiskt, och en strategi för henne att möta Socialdemokraternas usla opinionssiffror inför valet 2018.

När det här med Burka Songs dök upp och tjänstemännen fattade det här beslutet så tänkte jag: Bra, snyggt jobbat.

Ann-Sofie Hermansson säger att sådana anklagelser bara är ”konspirationsteorier”.

– Jag blev engagerad i de här frågorna i mitten av 90-talet när jag bodde ihop med Nalin Pekgul. Det var egentligen hon som introducerade mig för hur den hedersrelaterade problematiken ser ut i vårt land.

Men hur kommer det sig att engagemanget kommer fram ordentligt först 2018?

– Det vet jag inte.

Var det medvetet?

– Nej, absolut inte. När det här med Burka Songs dök upp och tjänstemännen fattade det här beslutet så tänkte jag: Bra, snyggt jobbat. Jag ville stödja dem. Vi behöver sådana tjänstemän eftersom politiken har varit svajig på den här punkten.

Annons
Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson har fått applåder från borgerliga ledarsidor och kritiserats av Aftonbladet kultur. ”Ödets ironi”, säger hon själv.
Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson har fått applåder från borgerliga ledarsidor och kritiserats av Aftonbladet kultur. ”Ödets ironi”, säger hon själv. Foto: Adam Ihse/Exponera

Hennes engagemang har fortsatt efter att hon lämnade politiken. Förra året försökte hon genom en ideell förening att ta över Göteborgs folkhögskola för att inrätta en skola med fokus på arbetet mot extremism, hedersvåld och terrorism. Det fick hon dock ge upp efter att ha fått nej från Västra Götalandsregionen.

Engagemanget har bidragit till att bilden av henne är polariserad.

Hon har hyllats av personer som normalt är kritiska mot socialdemokrater, som M-politikern Hanif Bali och opinionsbildaren Joakim Lamotte.

Efter tisdagens dom har hon fått applåder från borgerliga ledarsidor, och kritiserats av Aftonbladet kultur. En av tidningens kulturskribenter antyder att hennes jobb som sophämtare är en del av en pr-kampanj eftersom hon ofta lägger ut bilder från arbetet på Twitter och Instagram.

Annons

– De menar att det här skulle också vara en sorts strategi då liksom. Det är ödets ironi att Aftonbladets kulturredaktion tycker så om ett arbetaryrke, säger Ann-Sofie Hermansson.

Hon hoppas fortfarande kunna återvända till politiken, men medger att chanserna är små.

På kvällen den 3 mars förra året stängde hon – för förstå gången på flera år – av ljudet på sin telefon innan hon gick och la sig. Tidigare under dagen hade hon avsatts från rollen som gruppledare för kommunstyrelsen under en extrainsatt kongress.

– När man är kommunstyrelsens ordförande så är man tillgänglig dygnet runt. Det är otroligt lärorikt och privilegierat på många sätt, men det är också väldigt skönt att kunna stänga av ljudet på telefonen när man går och lägger sig.

Hennes kritiker ansåg att hon hade skapat en centralstyrd organisation och fattat felaktiga beslut. Hon själv ser händelsen som en smutsig maktkamp som kan ha att göra med kampanjandet mot extremism och hedersvåld.

Förutom jobbet som sophämtare leder Ann-Sofie Hermansson en utredning om kommunernas brottsförebyggande arbete och skriver krönikor i GP.
Förutom jobbet som sophämtare leder Ann-Sofie Hermansson en utredning om kommunernas brottsförebyggande arbete och skriver krönikor i GP. Foto: Adam Ihse/Exponera

När hon avsattes hade det gått 30 år sedan Ann-Sofie Hermansson valdes till SSU-ordförande för Göteborgsdistriktet. Hon hoppas fortfarande kunna återvända till politiken, men medger att chanserna är små.

– Det är andra som bestämmer över det, och inte jag själv. Jag har väldigt svårt att se vad som skulle förändra läget ärligt talat. Men mitt jobb är kul och jag har ett fint uppdrag att leda den här utredningen. Så jag har det ganska bra, måste jag säga.

Jobbet som sophämtare är slut för dagen och Ann-Sofie Hermansson tar bussen hem efter ett ärende inne i centrala Göteborg.

Foto: Adam Ihse/ExponeraBild 1 av 4

”Det var Nalin Pekgul som introducerade mig för hur den hedersrelaterade problematiken ser ut i vårt land”, säger Ann-Sofie Hermansson.

Foto: Adam Ihse/ExponeraBild 2 av 4

Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson har fått applåder från borgerliga ledarsidor och kritiserats av Aftonbladet kultur. ”Ödets ironi”, säger hon själv.

Foto: Adam Ihse/ExponeraBild 3 av 4

Förutom jobbet som sophämtare leder Ann-Sofie Hermansson en utredning om kommunernas brottsförebyggande arbete och skriver krönikor i GP.

Foto: Adam Ihse/ExponeraBild 4 av 4