Annons

Heta fredspriskandidater – visselblåsare och vita hjälmar

I år finns rekordmånga kandidater till Nobels fredspris: 376 stycken. Men vissa är intressantare än andra. SvD:s Oslo-korrespondent Björn Lindahl listar här 5 av de troligaste kandidaterna till att vinna priset.

Under strecket
Publicerad

Svetlana Gannusjkina.

Foto: Ivan Sekretarev/AP

1 / 5

Svetlana Gannusjkina

Svetlana Gannusjkina.
Svetlana Gannusjkina. Foto: Ivan Sekretarev/AP

Har arbetat för migranters och flyktingars rättigheter i Ryssland i tillägg till att hon under många år stått i spetsen för organisationen Memorial som vill hjälpa offer från de sovjetiska fånglägrena, kallade Gulag. Ett delat pris till henne och organisationen hade varit ett klassiskt sätt för Nobelkommittén att rikta uppmärksamheten mot de problematiska sidorna av president Vladimir Putins sätt att styra landet, utan att direkt utmana Kreml.

Annons
Annons

Atomavtalet med Iran.

Foto: Brendan Smialowski/AP

2 / 5

Atomavtalet med Iran

Atomavtalet med Iran.
Atomavtalet med Iran. Foto: Brendan Smialowski/AP

Ett av de få ljuspunkterna i Mellanöstern är avtalet mellan Iran å ena sidan och USA, EU och Ryssland med flera, om att landet avstår från alla försök att skaffa sig kärnvapen. Avtalet kom till efter många års förhandlingar och ser ut att hålla. Problemet är att hitta personer som inte är för direkt inblandade i Irans utrikespolitik, där stöd till terrorgrupper i utlandet är ett element. USA:s energiminister Ernest Moniz och chefen for Irans atomenergiorganisation Ali Akbar Salehi kan vara två sådana kandidater.

Annons
Annons
Foto: Syrian Civil Defense/Vita hjälmarna

3 / 5

De vita hjälmarna

Foto: Syrian Civil Defense/Vita hjälmarna

Vill fredspriskommittén sticka huvudet in i getingboet är konflikten i Syrien förstås det mest akuta hotet mot freden i hela Mellanöstern just nu. De vita hjälmarna är en grupp frivilliga hjälparbetare i Syrien som hävdas ha räddat 60 000 liv under den fem år gamla konflikten. Organisationen får starkt stöd i sociala medier, men det finns också kampanjer mot De vita hjälmarna, som hävdas vara en organisation skapad av USA och Nato.

Annons
Annons

Edward Snowden

Foto: Marco Garcia/AP

4 / 5

Edward Snowden

Edward Snowden
Edward Snowden Foto: Marco Garcia/AP

Visselblåsaren som avslöjade hur de amerikanska säkerhetstjänsterna övervakar data- och telefontrafik med ett verktyg som kallas Boundless Informant. Han hade själv som anställd på USA:s nationella säkerhetstjänst NSA fått tillgång till dokument han läckte till tidningar som The Guardian. ”Jag kan inte med gott samvete låta den amerikanska regeringen förstöra privatliv, internetfrihet och grundläggande rättigheter för människor runtom i världen” sade han i en intervju. Har de senaste åren bott i Ryssland.

Annons
Annons

Denis Mukwege

Foto: Jessica Gow/TT

5 / 5

Denis Mukwege

Denis Mukwege
Denis Mukwege Foto: Jessica Gow/TT

Är en kongolesisk kirurg, specialiserad på gynekologi och behandling av kvinnor som våldtagits under krigshandlingar. Mukwege arbetar vid Panzisjukhuset i Bukavu i östra Kongo-Kinshasa och skulle troligen i så fall få priset tillsammans med en eller flera kvinnor som själva varit offer, eller som arbetar för att hjälpa våldtäktsoffer. Jeanne Nacatche Banyere och Jeannette Kahindo Bindu är två sådan kvinnor med många års arbete över hela Kongo-Kinsasha för skadade kvinnor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons