Annons

Heta listan: Tar S-minister över som LO-bas?

Marie Nilsson, Thomas Eneroth och Therese Guovelin – tar någon av dem över LO?
Marie Nilsson, Thomas Eneroth och Therese Guovelin – tar någon av dem över LO? Foto: TT

Vem blir nästa LO-ordförande? Spekulationerna om vem som ska ta över efter Karl-Petter Thorwaldsson är redan igång. Förutom en trio av mäktiga fackliga toppar nämns två jokrar i sammanhanget – båda kända S-ministrar.

Under strecket
Publicerad

Han är säker på sin sak, Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare. Ny ledare efter Karl-Petter Thorwaldsson blir någon av de nu sittande förbundsordförandena. LO har 14 medlemsförbund.

– Jag räknar med en konventionell lösning den här gången. Någon som är väl förankrad i LO-organisationen. Tobias Baudin och Marie Nilsson, ordförande i Kommunal respektive Metall, är två personer jag tror ligger bra till, säger Stig-Björn Ljunggren.

Han anser att en av LO:s stora utmaningar är att hålla nere medlemstappet. Antalet LO-medlemmar har backat stadigt sedan år 2000. Bara under 2018 tappade man drygt 16 000 medlemmar. Det var betydligt värre än året innan, visar en sammanställning tidningen Arbetet gjorde i februari i år.

Ett annat namn som nämns av flera personer inom LO är Therese Guovelin. Hon är idag LO:s förste vice ordförande och står Karl-Petter Thorwaldsson nära. Hon är bland annat ansvarig för organisationens arbetsmarknads- och utbildningspolitik och har även jämlikhetsfrågor på sitt bord.

Lars Stjernkvist, tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna och nu kommunalråd i Norrköping, vill inte ta ställning för eller emot någon enskild kandidat. Men menar att nya ordföranden får en viktig uppgift.

Annons
Annons

– Jag hoppas LO får en ny ledare som vill lyfta LO:s roll som förhandlingspart. Jag blir lite bekymrad av att man i så hög grad beskriver sig själv som opinionsbildare.

Det har blivit lite för mycket opinionsbildning och lite för lite handling.

Han fortsätter:

– Jag är övertygad om att vi behöver ett LO och en ordförande som är intresserad av att förbundet spelar en viktig roll i förhandlingsspelet. Det har blivit lite för mycket opinionsbildning och lite för lite handling, säger han.

Lars Stjernkvist beklagar att Karl-Petter Thorwaldsson slutar men är samtidigt inte förvånad, efter att han suttit åtta år på posten. Han beskriver Thorwaldsson som en ledare med klokskap och ett stort hjärta.

Avhoppet sker mitt i en facklig splittrig. Det var bara en vecka sedan Kommunal meddelar att man inte ställer sig bakom LO-samordningen.

”Märket och industrins normering har tappat en försvarare och det är Kommunal”, meddelade då Kommunals ordförande Tobias Baudin. Det dröjde inte länge förrän Pappers meddelade att man följde Kommunals linje.

– LO har haft problem med att hålla ihop vid nästan varje avtalsrörelse. Det är inte Karl-Petters fel. Men jag hoppas att den nya ordföranden har en ambition att spela i viktig roll i LO-samordningen, säger Lars Stjernkvist.

Två jokrar som nämns som tänkbara kandidater till ny LO-ordförande är Thomas Eneroth, infrastrukturminister, och Annika Strandhäll, tidigare socialminister. Strandhäll lämnade nyligen regeringen efter att hennes sambo hastigt avlidit. Annika Strandhäll har en facklig bakgrund, 2008 valdes hon till andre vice ordförande i TCO-förbundet Vision (tidigare SKTF).

Daniel Suhonen, chef för det oberoende fackliga idéinstitutet Katalys, menar att LO står inför flera utmaningar just nu och kravet på – och förmågan till – mobilisering hos den nya ordföranden blir viktig.

– En lågkonjunktur är på gång, välfärden är hotad och risken för en högerregering påtaglig. Det politiska landskapet är på väg att förändras. Det vore bra om den nya ordföranden har en tydlig arbetarkoppling, säger Daniel Suhonen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons