Annons

Hetare bardiskar kan du inte hänga vid i Stockholm

Hibou, Alma och esset Josephine Sondlo på Bio Rio.
Hibou, Alma och esset Josephine Sondlo på Bio Rio.

Rejält alkoholfritt utbud, råvaror i säsong – och helst inga sugrör i plast. De internationella bartrenderna syns också i Stockholms nya barutbud. SvD:s Anna Norström guidar till de fem allra hetaste bardiskarna.

Under strecket
Publicerad

A bar called Gemma.

Foto: J E Parker

Hibou.

Foto: Danger Österlin

Josephine Sondlo på Rio Bar & Grill

Foto: Bio Rio

Yvonne Tram på Copine.

Foto: Copine

Cocktail på Alma.

Foto: Emil Fagander

A bar called Gemma.

Foto: J E Parker

Hibou.

Foto: Danger Österlin

Baren där alla vet vad du heter

A bar called Gemma.
A bar called Gemma. Foto: J E Parker

A bar called Gemma, förkortas kort och gott till Gemma. Vem hon är som fått ge namn åt detta ställe förblir oklart. Men bakom baren står Johan Evers med ett välfyllt bar-cv.

Gemma är pyttelitet, 28 sittplatser, så ett hett tips är att boka bord på helgerna. De 33 drinkarna på listan är uppdelade enligt tekniker: skaka, röra, kasta, kolsyra och swizzla. På det kolsyrade temat finns en läskande god Pina Colada och det alkoholfria utbudet är lika välarbetat som det med procent i. Inspirationskällan är kvarterskrogen känd från tv-serien Cheers. 

Bonus: Öppnar redan 11.30. 

Signaturdrink: Drinken Gemma med gin pistagesake och ingefära.

Adress: Grev Turegatan 30.

 

Lyxig takbar på hotell

Hibou.
Hibou. Foto: Danger Österlin
Annons
Annons

Josephine Sondlo på Rio Bar & Grill

Foto: Bio Rio

Flera av stans nya hotell har en kronjuvel – takbaren. Så även Bank hotel, där du på plan sju når lyxiga Hibou. Glasen är handplockade och liksom drinkarna, utan krusiduller. Baren tar också sitt lågalkoholhaltiga sortiment på allvar.

En rolig detalj är att man skippat cava och prosecco till fördel för brittisk bubbel gjort på champagnemetoden. Givetvis finns även bra champagne. Alla gäster bordsserveras. Har man tur finns baransvarige Ola Carlson eller Alex Skärlén på plats. Tips: kom i tid. Hibou rymmer bara cirka 135 personer åt gången, nås via egen entré och hiss.
Bonus: Terrassen med vy mot Nybrokajen. 

Signaturdrink: Morano, sorbet som toppas med champagne.
Adress: Arsenalgatan 6.

 

Med Chanel som inspiration

Josephine Sondlo på Rio Bar & Grill
Josephine Sondlo på Rio Bar & Grill Foto: Bio Rio

Bio Rio nyöppnade nyligen sin restaurang Rio Bar & Grill som utgår från Nikkeiköket där Japan möter Peru. Här finns också en bar. För drinkarna står Josephine Sondlo, en hyllad bartender som tävlat internationellt . Här har hon gjort en kort drinklista. ”Less is more, jag har tänkt som modeikonen Chanel”, säger Sondlo. Sex stycken finns att välja mellan, alla ur olika drinkfamiljer.

Gott, hållbart och enkelt är filosofin. För att matcha maten finns till exempel kombucha på blå majs och en drink smaksätts med peruansk palo santo, ett trä man brukar göra rökelser av.
Bonus: Hållbarhetstänket. Baren håller nere på sitt citrusbruk.
Signaturdrink: Martini. 
Adress: Hornstulls strand 3. 

Annons
Annons

Yvonne Tram på Copine.

Foto: Copine

Cocktail på Alma.

Foto: Emil Fagander

 

Bloody Mary på nytt vis

Yvonne Tram på Copine.
Yvonne Tram på Copine. Foto: Copine

Barchefen Yvonne Tran älskar akvavit och brinner för att jobba säsongsbetonat. Vi hittar henne i bardelen på nya restaurangen Copine. ”Jag älskar att plocka mina ingredienser” säger Tran som tidigare jobbat på Svartengrens säsongsstyrda bar.

En ögonbrynshöjare på Copine är varianten på klassikern Bloody Mary med ingredienser som färskpressad tomatjuice, OP, balsamicokräm, och olivolja – allt i ett kort glas. Hos Copine eftersträvas kvarterskänsla, gästen ska kunna vara spontan och man har på kort tid fått flera stammisar. Två av dem kommer enbart för att dricka just tomatdrinken.
Bonus: Alkoholfri ”GT” på enbärssockerlag.
Signaturdrink: Bloody Mary-kusinen Malin. 
Adress: Kommendörsgatan 23.

 

Medlemsbar med öga för detaljer

Cocktail på Alma.
Cocktail på Alma. Foto: Emil Fagander

Alma Trädgårdh frontar medlemsklubben Alma som är ett modernt kontorshotell för kreatörer, utnämnt till landets snyggaste kontor.

Lika tjusig är baren där serviceproffset Andrés Leon basar. Han eftersträvar en hög lägstanivå och jobbar med en elegant smakprofil. Gästen formulerar sina smakpreferenser, baren matchar dem. Råvaror får gärna vara i säsong och sugrören är gjorda av vass istället för plast.

Man erbjuder också en typ av drinkavsmakning, omakase, där fem drinkar i form av halva cocktails serveras.

Hos Alma sitter det i detaljerna och både ljud och ljussättning är viktiga detaljer i lokalerna.

Bonus: Medlemsställe javisst, men baren är öppen för alla.
Signaturdrink: ”Efter gästens preferens”.

Adress: Nybrogatan 8. 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons