Annons

De är hetast att ersätta Sjöstedt

Ali Esbati och Ulla Andersson har pekats ut som tänkbara ersättare till Jonas Sjöstedt.
Ali Esbati och Ulla Andersson har pekats ut som tänkbara ersättare till Jonas Sjöstedt. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Fyra personer som varit lojala med Sjöstedts linje – och en kritiker som lämnat politiken. SvD listar här fem kandidater att ta över som ny partiledare för Vänsterpartiet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Nooshi Dadgostar är vice partiledare.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

1 / 5

Dadgostar – nämns som huvudkandidat

Nooshi Dadgostar är vice partiledare.
Nooshi Dadgostar är vice partiledare. Foto: Lars Pehrson

34-åriga Nooshi Dadgostar är vice partiledare och pekas ut som en av huvudkandidaterna att ta över efter Sjöstedt. Till SvD svarar hon varken ja eller nej på frågan om hon vill ta över partiledarskapet.

I intervjun säger hon att det viktiga nu är att V fortsätter ”på den inslagna vägen” genom att på olika sätt ”pressa regeringen”. Dadgostar är talesperson i socialförsäkringsfrågor och ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott, och har tidigare varit vice ordförande för Ung vänster.

Hon var engagerad i Alby är inte till salu, ett nätverk som försökte stoppa försäljningen av 1 300 kommunala lägenheter i Botkyrka. Hon har även varit aktiv inom Handels.

Dadgostar ses som en person som skulle fortsätta Sjöstedts linje om att tolerera att den rödgröna regeringen tar stöd av två borgerliga partier. När SvD intervjuade henne i Almedalen i somras sa hon att V stod inför valet att antingen låta Löfven bli statsminister, eller att bidra till att M+KD+SD skulle ta över styret.

Annons
Annons

Ulla Andersson är ett annat av favoritnamnen.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

2 / 5

Andersson – har tidigare kandiderat

Ulla Andersson är ett annat av favoritnamnen.
Ulla Andersson är ett annat av favoritnamnen. Foto: Jessica Gow/TT

57-åriga Ulla Andersson valdes in i riksdagen 2006 och är sedan dess partiets ekonomisk-politiska talesperson. Hon är ett av V:s mest kända ansikten efter Sjöstedt, och ställde upp som kandidat inför partiledarbytet 2012.

Hon kandiderade då på löften om att lyfta fram kvinnors villkor på arbetsmarknaden. När V:s kongress i januari 2012 beslutade att inte ha ett delat partiledarskap drog hon tillbaka sin kandidatur eftersom hon ville leda partiet tillsammans med Sjöstedt.

Frågan om huruvida V i framtiden ska ledas av två personer, likt MP, är ännu inte avgjord.

Andersson blev i november 2017 sjukskriven för utbrändhet, vilket vissa bedömare ser som ett tecken på att hon inte kommer att vilja bli ny partiledare.

I en intervju i Aftonbladet i mars 2018 sa hon att hon var nära att lämna rikspolitiken i samband med sjukskrivningen, men att ”det finns fortfarande så mycket kvar som jag vill förändra i samhället”.

Inte heller hon ger i nuläget något svar på om hon vill bli partiledare eller inte.

Annons
Annons

Rossana Dinamarca har riktat hård kritik mot V:s partiledning.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

3 / 5

Dinamarca – tackar nej men nämner två favoriter

Rossana Dinamarca har riktat hård kritik mot V:s partiledning.
Rossana Dinamarca har riktat hård kritik mot V:s partiledning. Foto: Lars Pehrson

46-åriga Rossana Dinamarca lämnade riksdagen efter valet 2018, och var innan dess en av partiets mest välkända företrädare. Hon var feministisk talesperson och uppmärksammades bland annat för att hon bar en t-shirt i riksdagen med texten ”SD = rasister”.

Statsvetarna Jenny Madestam och Marja Lemne har sagt till SvD att Dinamarca är en av de hetaste kandidaterna att ta över efter Sjöstedt.

Men hon skriver på sin Facebook att hon inte ställer upp. Istället nämner hon två favoriter – Tamara Spiric, tidigare kommunalråd i Umeå, och Ida Legnemark, gruppledare i Borås, säger hon till Ekot.

Dinamarca ses som ett kontroversiell namn eftersom hon gav hård kritik till partiledningen och Sjöstedt i samband med att hon meddelade att hon tänkte lämna politiken. I en uppmärksammad SvD-intervju sa hon bland annat att hon utsatts av flera år av ”systematiskt osynliggörande från partiledningens håll”.

Inför V:s beslut för ett år sedan om att släppa fram Löfven som statsminister argumenterade hon för att V inte kunde acceptera försämrad arbetsrätt och marknadshyror vid nyproduktion.

Hon ansåg då att V inte borde låta Löfven bli statsminister om inte V gavs samma inflytande som C och L.

Annons
Annons

Ali Esbati är arbetsmarknadspolitisk talesperson för V.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

4 / 5

Esbati – har stöttat Sjöstedts linje

Ali Esbati är arbetsmarknadspolitisk talesperson för V.
Ali Esbati är arbetsmarknadspolitisk talesperson för V. Foto: Tomas Oneborg

Ali Esbati är 43 år och riksdagsledamot sedan 2014. Han var ordförande för Ung vänster 2001–2004. Han har en examen som civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm.

Esbati är i dag arbetsmarknadspolitisk talesperson, och har upprepat den inställning som Sjöstedt haft till den nuvarande regeringskonstellationen.

Linjen går ut på att V visserligen la ner sina röster när Löfven valdes till statsminister i januari 2019, men att V kommer att hota med misstroendeförklaringar om delar av januariavtalet genomförs. V:s kritik handlar framför allt om förändringar i arbetsrätten och införande av marknadshyror på nyproduktion.

– De frågorna är röda linjer för oss, det har vi sagt väldigt tydligt. De är av så allvarlig karaktär att vi skulle överväga misstroende mot hela regeringen. Det är ju ingenting vi önskar oss, vårt mål är ju att förslagen inte ska komma alls, sa Esbati till V-tidningen Flamman i december.

Esbati säger däremot till Expressen att han inte tänker ställa upp i partiledarvalet i maj.

– Jag är inte aktuell. Och jag tycker det är dags för en kvinna, säger han till tidningen.

Annons
Annons

Linda Snecker är rättspolitisk talesperson.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1

5 / 5

Snecker: ”Inget jag funderat på”

Linda Snecker är rättspolitisk talesperson.
Linda Snecker är rättspolitisk talesperson. Foto: Claudio Bresciani/TT

En annan av personerna från V:s partitopp som nämns som möjlig efterträdare är den 36-åriga rättspolitiska talespersonen Linda Snecker. Hon har hamnat mer i strålkastarljuset de senaste åren när kriminalitet blivit ett allt mer dominerande ämne i svensk politik.

Till skillnad från de flesta av partiernas rättspolitiska talespersoner har Snecker och hennes parti inte framhållit straffskärpningar som en av de viktigaste lösningarna på kriminaliteten, utan i stället talat om brottsförebyggande åtgärder.

Därför är hon en kritiserad och hånad person bland vissa debattörer på högerkanten. När SvD frågar henne om hon kan tänka sig att bli ny partiledare svarar hon:

– Det är jättesmickrande, men ingenting jag har funderat på hittills.

Hon säger att hon uppfattar att partiet vill ha en kvinnlig partiledare, och att det inte är aktuellt att ha ett delat ordförandeskap.

– Suget efter en kvinna på posten är oerhört starkt, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons