Annons

Hexagon gav vd Ola Rollén hjälp i privat skattetvist

Hexagons skattechef Andréa Meyer var ombud åt teknikbolagets vd Ola Rollén i förvaltnings- och kammarrätten, i den fleråriga tvisten om hans skattskyldighet i Sverige för inkomståren 2005–2008.

Det framgår av Kammarrättens dom, som meddelades på måndagen till nackdel för Ola Rollén.

Under strecket
Direkt
Publicerad

Ola Rollén vid Nordnet live i februari 2017.

Foto: Tomas Oneborg

Ola Rollén vid Nordnet live i februari 2017.

Foto: Tomas Oneborg
Ola Rollén vid Nordnet live i februari 2017.
Ola Rollén vid Nordnet live i februari 2017. Foto: Tomas Oneborg

Tvisten handlade om huruvida Ola Rollén hade väsentlig anknytning till Sverige under de aktuella åren, trots att han hade flyttat till Storbritannien. Kammarrätten kom fram till att så var fallet, i likhet med Skatteverket men till skillnad från Förvaltningsrätten.

Hexagon anser det ha legat i bolagets intresse att rentvå sin vd:

– Det har att göra med att han faktiskt är anställd i Hexagonkoncernen, och det är Hexagon som bolag som har skickat honom till Storbritannien, säger Andréa Meyer till Nyhetsbyrån Direkt om varför Hexagons resurser tagits i anspråk för en privatekonomisk skattetvist.

Maria Luthström, ir-chef, uppger att "det har funnits ett gemensamt intresse för både Hexagon och Ola Rollén att kunna tillhandahålla relevanta fakta om dessa frågor", men säger samtidigt att Ola Rollén själv ska betala extraskatten:

Annons
Annons

– Det finns inget avtal att Hexagon skall betala den påförda skatten – den kostnaden står den anställde för, skriver hon i ett mejl.

Hur mycket tid och pengar Hexagon har lagt ned på tvisten vill varken Andréa Meyer eller Maria Luthström säga.

Skattetvisten är inte den enda där Ola Rolléns privatekonomiska mellanhavanden får stöd av arbetsgivaren. I det aktuella norska åtalet där Ola Rollén är misstänkt för insiderbrott i biometribolaget Next Biometrics via ett privat investeringsbolag har Hexagons styrelse anlitat två kända ekobrottsadvokater för en "oberoende legal utvärdering", som landade i att Ola Rollén är oskyldig.

På en analytikerfråga om varför styrelsen lade sig i på det sättet när detta presenterades i mars i år, i stället för att lämna saken åt rättsväsendet, sade Hexagons styrelseordförande Gun Nilsson:

– Styrelsen anlitade en oberoende advokat för att titta på caset, och som Hans Strandberg och Olle Kullinger presenterade i dag finns starka bevis till stöd för Ola Rolléns oskuld, vilket nu ska bevisas i domstol. Styrelsen anser det viktigt att dela detta, och vi ger fortsatt vårt fulla stöd till Ola.

På Dagens Industris fråga om hur styrelsen försvarade advokatkostnaderna för Hexagons aktieägare svarade ordföranden:

– Styrelsen har beslutat att det är viktigt att göra sitt yttersta i denna svåra situation, och vi beslutade att anlita en oberoende advokat för att titta på fallet. Vi har delat den informationen i dag, och lagt fram de starka bevis som stödjer Ola. Vi anser att det är så styrelsen ska agera.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons