Annons

Hexagon kan straffas: ”Ville minimera skadan”

Genom att tiga om insidermisstankarna mot vd Ola Rollén ville Hexagon "minimera risken för skada för bolaget". Men strategin kan slå tillbaka – nu undersöker Stockholmsbörsen om bolagets informationsgivning kan ha brutit mot reglerna.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Insidermisstankarna mot Hexagons vd Ola Rollén slog ner som en bomb i näringslivet när de offentliggjordes den 31 oktober.

Foto: Steffen Schmidt/AP

Insidermisstankarna mot Hexagons vd Ola Rollén slog ner som en bomb i näringslivet när de offentliggjordes den 31 oktober.

Foto: Steffen Schmidt/AP
Insidermisstankarna mot Hexagons vd Ola Rollén slog ner som en bomb i näringslivet när de offentliggjordes den 31 oktober.
Insidermisstankarna mot Hexagons vd Ola Rollén slog ner som en bomb i näringslivet när de offentliggjordes den 31 oktober. Foto: Steffen Schmidt/AP

– Vi har en dialog kring det här ärendet både med bolaget och Finansinspektionen, säger börsens övervakningschef Joakim Strid.

Mätteknikkoncernens hyllade vd Ola Rollén greps redan i onsdags, misstänkt för olagliga insideraffärer i det norska teknikbolaget Next Biometrics.

Men det var först fem dagar senare, på måndagen, som Hexagon berättade om misstankarna. Beskedet fick Hexagons aktiekurs att rasa med nästan tio procent på måndagen och utförsresan fortsatte under tisdagens förmiddagshandel.

Bland annat Aktiespararna har kritiserat Hexagon för att bolaget höll inne med den kurspåverkande informationen. Organisationens vd Joacim Olsson har krävt att Stockholmsbörsens disciplinnämnd granskar ärendet. Men än så länge handlar det inte om någon formell granskning, enligt börsens övervakningschef.

Annons
Annons

– Kalla det uppföljning åtminstone, innan vi vet om det finns anledning att gräva djupare i det. Men att man kommer att förhöra sig om det här uppskjutna offentliggörandet och ta ställning till det, ja, det kommer vi att göra, säger Joakim Strid.

Hexagon har än så länge inte uttalat sig muntligt om saken. Men i ett skriftligt uttalande uppger chefsjuristen Johnny Andersson och strategichefen Mattias Stenberg att de ville vänta med offentliggörandet tills de "hade en mer komplett bild" i stället för att gå ut med "halvfärdig" information.

"Vid informationsgivning gäller det också att minimera risken för skada för bolaget", skriver de.

Om börsens uppföljning leder till en formell granskning kan ärendet så småningom mynna ut i att Hexagon tvingas betala vite, för att ha brutit mot reglerna om de börsnoterade bolagens informationsgivning. Men det kan också stanna vid en varning. Det går i dag inte att säga hur lång tid uppföljningen, och den eventuella granskningen, kan ta, enligt Joakim Strid.

Det var först i lördags som Rollén häktades i Norge. När han i fredags presenterade Hexagons delårsrapport för tredje kvartalet under en telefonkonferens var han anhållen, och övervakades av personal från svenska Ekobrottsmyndigheten.

Rollén, som nekar till brott, är häktad till och med lördag. Därefter kan han komma att släppas fri, om inte norska Økokrim begär att häktningsperioden förlängs. Han kan även komma att släppas innan dess, enligt Marianne Bender som är åklagare vid Økokrim och håller i ärendet.

– Han blir sittande så länge vi bedömer att det finns en risk för förstörelse av bevismaterial, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons