Annons

Hexagonchefen förlorar mot Skatteverket – igen

Hexagons vd Ola Rollén måste betala ränta för att Skatteverket upptaxerat honom med 35 miljoner. Det har Förvaltningsrätten bestämt genom att avslå Rolléns överklagan.

Under strecket
Publicerad

Ola Rollén.

Foto: Tomas Oneborg

Ola Rollén.

Foto: Tomas Oneborg
Ola Rollén.
Ola Rollén. Foto: Tomas Oneborg

För ett drygt år sedan förlorade Ola Rollén den långdragna tvisten med Skatteverket om en upptaxering på 35 miljoner för åren 2005-2008. Verket ansåg även att han skulle betala kostnadsränta, men Ola Rollén överklagade till Förvaltningsrätten som i slutet av januari i år avslog ärendet.

Tvisten gällde att Ola Rollén spelat ut skattemyndigheter i tre länder mot varandra. Han fick tidigare mer än hälften av sin lön från Hexagons Hongkongbolag, fast han bodde i London. Hos Storbritanniens skattemyndighet yrkade han på att pengarna från Hongkong inte skulle beskattas i Storbritannien.

I Hongkong yrkade han på att inte betala skatt alls. Regionen tar inte ut skatt om arbetet utförs utanför öarna och i Rolléns anställningsavtal stod att hans jobb skulle utföras utanför Hongkong.

I Sverige yrkade han på att få betala den låga skatt som gäller för svenskar som bor utomlands.

Men Skatteverket ansåg att han skulle betala full skatt här 2005-2008, för att han hade "väsentlig anknytning till Sverige". Hexagon hade nämligen köpt, och lyxrenoverat, en villa åt honom i Saltsjöbaden sydöst om Stockholm. Och Ola Rollén hade segelbåt, bil och fjällstuga i Sverige.

Ola Rollén har i hela skattefallet använt mätteknikbolagets skattechef som sitt juridiska ombud. SvD söker Ola Rollén.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons