Annons

Analytiker om Hexagon: ”Varumärket inte skadat”

Hexagons aktie rusade 6 procent i börsöppningen efter beskedet om den friande domen för vd:n Ola Rollén. Det betyder nytt kursrekord för aktien.

– Jag bedömer inte att varumärket har skadats, säger Daniel Djurberg, analytiker på Handelsbanken.

En känd finansman har däremot gjort storförluster på att blanka aktien.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Hexagons vd Ola Rollén.

Foto: Alessandro Della Bella/AP

Hexagons vd Ola Rollén.

Foto: Alessandro Della Bella/AP
Hexagons vd Ola Rollén.
Hexagons vd Ola Rollén. Foto: Alessandro Della Bella/AP

Under onsdagskvällen stod det klart att tingsrätten i Oslo friar Ola Rollén, vd för Hexagon, i det omtalade målet om misstänkt insiderhandel i Next Biometrics.

Hexagons aktie ökade med 23,20 kronor vid Stockholmsbörsens öppning på torsdagen och handlades för 446 kronor vilket är ett nytt börsrekord för Hexagon. Daniel Djurberg säger att det var en väntad reaktion.

– Det var i linje med vad jag själv spekulerade i, säger han.

Det var i oktober 2016 som Ola Rollén häktades och i samband med det rasade aktien. Sedan dess har det varit många turer i insiderfallet och även när åtalet kom i mars innebar det ett nytt börsfall. Men aktien har hämtat sig och är nu alltså uppe på rekordnivåer.

– Det har självklart inte varit positivt men jag tror att man har haft en väldigt bra ”damage control”, säger Daniel Djurberg.

Annons
Annons

Han pekar på att Ola Rollén hela tiden bedyrat sin oskuld och samtidigt jobbat hårt med bolaget, undantaget under rättegången och tiden han satt häktad.

– Utifrån förutsättningarna tycker jag att man gjort ett väldigt bra jobb. Helt klart har det varit en negativ påverkan men man vet inte magnituden. Vi får se nu när q4-rapporten kommer, säger han.

Daniel Djurberg tror att det finns två huvudskäl till att aktien gått så bra trots turbulensen: Nummer ett är att Hexagon har visat starka siffror. Nummer två är att bolaget har en klart utstakad strategi som de kan följa även om de skulle byta vd.

– När du värderar företaget så sätter du inte prislappen på Ola utan på framtida vinster och utdelningar, och de har bedömts att klara sig bra, säger han.

Kan det bli ett nytt börsras om det kommer en överklagan?

– Jag skulle inte säga ras men det kan bli en kurspåverkan. Men i nuläget gör marknaden bedömningen att sannolikheten för en överklagan är väsentligt mindre än sannolikheten för att det inte blir en överklagan.

Djurberg säger att han har en positiv syn på Hexagons långsiktiga tillväxtmöjligheter.

– Man ligger rätt i samhällets digitaliseringstrend med sensorer och mätning. Framförallt med de enorma behov som finns inom infrastruktur vad gäller vägar, vatten och logistik.

Kan Rollén sitta kvar som vd?

– Jag tror han sitter kvar ett par år och sedan så blir han styrelseordförande. Och sedan så tillsätter man exempelvis Mattias Stenberg som nu är ansvarig för Process, power and marine. Det skulle ge en kontinuitet, säger Daniel Djurberg.

Under turerna kring Rollén har flera fonder spekulerat i Hexagon-aktiens nedgång. Wall Street-kändisen David Einhorns hedgefond Greenlight Capital har gått i spetsen och blankat aktien ett flertal gånger.

Greenlight var också den enda aktören som hade kvar stora positioner när rättegången inleddes i oktober. Men de sålde av hela sitt publika innehav mellan rättegångens avslutning och domen. Det har inneburit förluster på 56 miljoner kronor – förluster som blivit klart större om de sålt innehavet efter torsdagens uppgång.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons