Annons

Brottsmisstänkte vd:n kritiseras för hemliga bolag

Misstankarna om insideraffärer sätter nytt fokus på Ola Rolléns sidoaffärer. SvD har kartlagt Hexagon-vd:ns snåriga affärsimperium. Det visar sig att Ola Rollén är ägare till flera olika brevlådeföretag och gör affärer med andra Hexagon-anställda. Kritik kommer från både Aktiespararna och Nordnet.

Under strecket
Publicerad

Ola Rollén, vd för Hexagon.

Foto: Annika af Klercker

Ola Rollén, vd för Hexagon.

Foto: Annika af Klercker
Ola Rollén, vd för Hexagon.
Ola Rollén, vd för Hexagon. Foto: Annika af Klercker

SvD kunde tidigare i veckan avslöja Hexagon-vd:n Ola Rolléns avancerade upplägg för att undgå skatt via sitt Cypernbaserade bolag, Iskossala. Det handlar om inhyrda frontfigurer från en lokal skatterådgivare på Cypern. Rollén själv anser att hans affärer är ”en privat angelägenhet”. Alla håller inte med.

– Det är inte en privat angelägenhet vad Ola Rollén har för uppdrag vid sidan av uppdraget som vd i Hexagon, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Den pågående brottsutredningen mot Ola Rollén som genomförs av norska åklagare väcker många frågor om Hexagon-vd:ns affärer. Tillsammans med huvudägaren i Hexagon, Melker Schörling och hans bolag MSAB, har Ola Rollén startat ett investmentbolag, Greenbridge. Men det råder fortfarande förvirring runt exakt vilket bolag som Rollén och Schörling faktiskt har startat och satsat pengar i.

Annons
Annons

SvD har vid flera tillfällen via mejl ställt frågor till flera ansvariga, både på Hexagon och MSAB, däribland Ola Rollén själv, men utan svar.

– Har man sidouppdrag måste det ske med stor transparens. Annars kommer alltid frågan om vem det hålls hemligt för och varför, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet som har många småsparare som investerat i Hexagon.

När det gäller investeringen i Greenbridge finns en handfull bolag med snarlika namn i England och på kanalöarna (se grafik ovan). Det finns dock enbart ett som direkt går att koppla till Ola Rollén. Men enligt dokument som SvD tagit fram är det inte samma Greenbridge som Melker Schörling anger att hans MSAB investerat i.

Namnförvirringen späs på ytterligare då man i MSAB:s egen årsredovisning för 2015 anger två olika bolagsnamn när man vill berätta för sina aktieägare om investeringen i Greenbridge.

Hela strukturen runt Greenbridge präglas av ask-i-ask-ägande med brevlådeföretag som mellanhänder.

Som om det inte vore nog med snårigheter har Ola Rollén sedan tidigare ett bolag som heter just Greenbridge. Men det ligger i Brasilien och är ett byggbolag. Rollén startade det 2012 tillsammans med fem kompisar, varav två var kollegor på Hexagon. Det verkar alltså finnas tre olika Greenbridge.

Annons
Annons

– Det faktum att strukturen kring Ola Rolléns bolag tycks vara svåröverskådlig gör det ännu viktigare för honom att vara transparent med vad hans sidouppdrag innebär. Det är mycket olämpligt att försöka mörka den informationen, säger Joacim Olsson på Aktiespararna.

Hexagons huvudägare Melker Schörling, som är på väg att lämna styrelserna i sitt imperium av hälsoskäl, verkar inte tycka att sidouppdrag generellt är en bra idé.

– I den bästa av världar ska vd:ar inte ha sidouppdrag, men många har styrelseuppdrag. Det har inte Ola, sa han till DN i mars förra året.

Överlag är det inte helt lätt att få en helhetssyn över Ola Rolléns alla affärer, då hans egna bolag inte är registrerade i Sverige. Problemet med Rolléns sidoaffärer är framför allt hemlighetsmakeriet runt dem.

Rollén har alltså också sitt privata Cypernbaserade bolag, Iskossala, via ett brevlådeföretag. Det finns kopplingar till Greenbridge även där då Iskossala ska ha agerat mellanhand åt Greenbridge i affärer.

– Givetvis har en börs-vd rätt att hitta olika upplägg för sin privatekonomi. Men upplägg där det som i detta fall börjar pratas om brevlådeföretag har jag svårt att förstå, därmed riskerar man sitt rykte som hyllad vd mitt i en oerhört framgångsrik karriär, anser Joakim Bornold.

Ola Rollén är, utöver vd-uppdraget i Hexagon och alla sina sidoaffärer, även engagerad som industriell rådgivare till det Wallenberganknutna riskkapitalbolaget EQT. EQT:s presschef Kerstin Danasten uppger att Rollén är en av tre personer i investeringsrådgivningskommittén för EQT:s stora så kallade Midcap-fond, som investerar i mellanstora bolag. Det är något som kräver stort jobb under investeringsfaserna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons