Annons

Mats Johansson (1951–2017):Hirdman ansluter sig till revolten

Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos har en del frågor att svara på, om pengatvätt i banken.
Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos har en del frågor att svara på, om pengatvätt i banken. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet
Under strecket
Publicerad

O nej, Nordea glömde kolla om pengar tvättas i banken. Så förargligt, med 50 miljoner i straffavgift av FI: ”Nordea har släppt igenom vad som helst” (SvD 20/5). Det är allvarligt med tanke på hur stor banken är i Ryssland. Missade man Walter Kegös utredning ”The Untouchables: Russian ’dirty money’ in Europe” (ISDP 2012)? I dagens krigsläge är det angeläget att spåra ryska pengaflöden.

En som skulle berätta var Alexander Peripilichny. 2009 flydde han Moskva när Sergej Magnitskij mördats. Som privatbankir kunde han bidra till brottsundersökningar som William Browder skrivit om i boken Mitt krig mot Putin. Men Peripilichny hittades död i joggingspåret 2012. Tre år senare har familjen presenterat bevis för ett giftmord med en rar planta, gelsemium (Daily Mail 23/5).

Kreml har mjukare medel än så: desinformation. Sven Hirdman, Moskva-ambassadören som leder Nato-motståndet i Sverige, hade lugnande ord inför Krigsvetenskapsakademien i torsdags. Då förklarade förtroendemannen i Sergej Lavrovs statsinstitut för internationella relationer att man inte ska bekymra sig för propagandan. På Sovjettiden var den så dålig, dagens är heller inget problem. Svenskarna är immuna och Russia Today har ”gått ifrån den enkla propagandan”.

Annons
Annons

Hirdman har tidigare försäkrat att Kreml inte har offensiva avsikter och aldrig skulle invadera Ukraina. I ett inlägg mot regeringen (SVT Opinion 25/5) förklarar han att man måste förstå att Ryssland med sin militära styrka ”känner sig kringränt av ett expanderande Nato”. Regeringens agerande var bättre förr; Hirdman åberopar ”den återhållsamhet som regeringarna Per Albin Hansson och Tage Erlander visade… I stället för att leka krig med Nato i Nordeuropa borde regeringen arbeta för avspänning mellan stormaktsblocken.I detta kan man hämta inspiration från Olof Palme.” Den kärleken verkar sent påkommen för någon som arbetat i ett moderatlett försvarsdepartement, därefter som krigsmaterielinspektör.

”Vad vet han om hur Palme skulle ha reagerat på Ukraina”, utbrast en socialdemokrat upprörd över att man lånar minnet av Palme 30 år efter hans död för egna syften. Frågan är berättigad. Hirdman har uppenbarligen anslutit sig till Teaterdirektörernas revolt (DN 19/4): ”Vi måste bygga säkerhet gemensamt med de länder som är våra fiender”, som Stina Oscarson-doktrinen lyder (SVT Aktuellt 26/5).

**
Det finns fler frågor.** Hur går det med reningsverket i Kaliningrad delfinansierat med svenskt bistånd? Måste Swedfund satsa skattepengar i ryska riskkapitalfonder? Är det nödvändigt att importera ryskt uran till svenska kärnkraftverk? Hade makthavare i S:t Petersburg på 1990-talet egna intäkter på affärer med Sverige?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons