Annons

Hiroshimaöverlevare sågar Sveriges kärnvapenbeslut

Hiroshima-överlevaren Setsuko Thurlow tillsammans med 2017 års vinnare av Nobels fredspris Beatrice Fihn, ICAN.
Hiroshima-överlevaren Setsuko Thurlow tillsammans med 2017 års vinnare av Nobels fredspris Beatrice Fihn, ICAN. Foto: Audun Braastad/TT

Setsuko Thurlow, som överlevde kärnvapenattacken i Hiroshima 1945, kritiserar Sveriges beslut att inte skriva under FN:s konvention om kärnvapenförbud.

– Jag är djupt besviken, vi hade räknat med Sverige, säger hon.

Under strecket
Publicerad

I samband med FN:s konferens om kärnvapensnedrustning 2015 twittrade Margot Wallström ut en bild på henne och Setsuko Thurlow.

I tillhörande bildtext skrev den svenska utrikesministern att Setsuko Thurlow, som överlevde kärnvapenattacken i Hiroshima 1945, påminde oss om varför de deltog på konferensen.

Trots det har Sverige nu valt att inte skriva under under FN:s konvention om kärnvapenförbud.

Beskedet meddelades av Wallström i fredags och mottogs av en nedstämd Setsuko Thurlow.

– Jag är djupt besviken, vi hade räknat med Sverige. Sverige har en historia av att stödja humanitära frågor och nedrustning. Jag har haft äran att träffa Margot Wallström och diskutera den humanitära nödvändigheten med att förbjuda och göra slut på kärnvapen.

Jag är ledsen över att ni nu har tagit ett sådant negativt ledarskap.

Vidare betonar hon hur mycket det svenska beslutet från 2017, om att rösta igenom FN:s konvention om kärnvapenförbud, betydde för alla Hibakusha, överlevarna av Hiroshima och Nagasaki.

– Jag är ledsen över att ni nu har tagit ett sådant negativt ledarskap. Jag hoppades på att er regering skulle förse oss med det ledarskap som är nödvändigt och som krävs för att få till ett kärnvapenförbud.

Annons
Annons

Däremot har 87-åringen ännu inte gett upp hoppet.

– Jag hoppas Sverige kommer ändra sig i en framtid inte alltför långt borta, säger hon.

I samband med fredagens presskonferens påpekade Wallström flera gånger att det saknas stöd i riksdagen för att ratificera konventionen.

Hon framhävde också att hon anser att konventionstexten innehåller problematiska delar.

Bland annat att det inte finns en tydlig definition av vilka vapen det gäller.

– Jag hade önskat att vi hade haft en konvention som är möjlig att skriva under, men jag har också sett hur det här ser ut. Man måste vara realist, sa Wallström.

Thurlow håller inte med om att det inte finns en tydlig definition av vilka vapen som gäller och förstår inte vad Wallström menar med det.

I stället pekar hon på det faktum att konventionen inte stöds av kärnvapenländerna.

– Hon måste känna sig obekväm med att arbeta med detta avtal utan samförstånd och stöd från de länder som har kärnvapen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons