Annons

Historielektion från Black Sabbath

Det har gått 35 år sedan Ozzy Osbourne och Black Sabbath gick skilda vägar. Nu är de tillbaka och med nya skivan ”13” spelar de på Friends Arena i Stockholm i kväll. Räkna med en historielektion från giganterna som skapade metal.

Under strecket
Publicerad

Hissnande fakta: de har sålt 70 miljoner skivor och det nya albumet har toppat listorna i nio länder, inklusive USA, Storbritannien och Tyskland, samt Itunes försäljningslistor i 51 länder.

Självklart låg ”13” etta även i Sverige. Och Norge. Och Danmark. Den inflytelserika metaltidningen Kerrang har kallat Ozzy Osbournes återkomst som sångare i Black Sabbath för ”rockens största återförening på 35 år”.

Tre och ett halvt årtionde har gått sedan gruppen släppte plattan ”Never say die”, den senaste med Ozzy Osbourne bakom mikrofonen. I kväll spelar gruppen på Friends Arena i Stockholm. På scenen står alla originalmedlemmar, utom trummisen Bill Ward, som hoppade av efter ett bråk om kontraktet för den nya skivan.

Redan 2001 gjorde gruppen ett försök att spela in ett nytt album med samtliga originalmedlemmar på plats, men Ozzy Osbournes ego kom i vägen.

– Jag red på ett fucking moln som televisionens nya megastjärna i fem minuter. Det gick bra för mig och det tog ett litet tag för mig att få balans på det där i mitt huvud. Jag menar, det här är inte Ozzy Osbourne och Black Sabbath. Det är fucking Black Sabbath, sade Ozzy Osbourne till den brittiska tidningen Telegraph när bandet släppte ”13”.

Annons
Annons

Ett återkommande omdöme om ”13” är att skivan låter mer Black Sabbath än Black Sabbath. Konstigt? Tja, de senaste årtiondet eller så har en ny, vital scen vaknat i en hörn av metalvärlden. Gamla kultband som Pentagram och St Vitus har fått nytt liv när en våg band som influeras av Sabbaths råa riffande har sett dagens ljus. Med ”13” går Ozzy och kompani in och visar var skåpet ska stå. Skivan är en djupdykning i det sound som gjorde gruppen till ett av världens största rockband under 1970-talet.

Gruppens konserter under de inledande delarna av den pågående världsturnén har varit regelrätta historielektioner. Större delen av materialet är hämtat från klassiska album som ”Black sabbath”, ”Paranoid” och ”Master of reality”. Bara 3 av 16 låtar under Sabbaths senaste konsert kommer från den nya skivan. Ändå kallar Ozzy Osbourne ”13” för det viktigaste albumet i sin karriär.

– Den överträffar våra vildaste förväntningar. Att Tony har kommit med så här bra riff är ofattbart, sade Ozzy Osbourne i en intervju med Guardian i somras.

Stockholm TTSpektra

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons