Annons

Historien om Bernard Madoff – allt var lögn

Under decennier lurade han Wall Street, kändisar och nära vänner på ofattbara 500 miljarder kronor. Den 29 juni döms Bernard Madoff till fängelse i resten av livet för historiens största finansbluff. Men vad rörde sig egentligen i huvudet på den gåtfullt leende mannen?

Under strecket
Publicerad

Bernard Madoff på väg in i rätten tidigare i vår.

Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERSBild 1 av 1

Bernard Madoff på väg in i rätten tidigare i vår.

Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERSBild 1 av 1
Bernard Madoff på väg in i rätten tidigare i vår.
Bernard Madoff på väg in i rätten tidigare i vår. Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS

SVINDLADE BORT 500 MILJARDER KRONOR I ETT JÄTTELIKT PYRAMIDSPEL

Stämningen är uppsluppen och familjär på restaurang Roses Mexicano på First Avenue på Manhattan i New York. Det är kvällen den 10 december 2008 och den kända Wall Street-firman Bernard L Madoff Investment Securities har sin årliga julfest.

Gästerna är på gott humör, trots finanskrisen har Bernard Madoff lyckats prestera ännu ett år med imponerande avkastning. I restaurangens ena hörn småpratar Bernard Madoff, 70 år, och hans fru sedan 50 år tillbaka Ruth Madoff glatt om barn och barnbarn. I deras ansikten syns inte ett spår av oro.

Vad paret Madoff redan vet men vännerna inte har en ingen aning om är att om bara några timmar kommer allt att avslöjas som en enda stor bluff, och att alla på festen förlorat sina livs besparingar.

Annons
Annons

Tidigare på dagen har Ruth Madoff besökt kontoret och i hemlighet tagit ut 10 miljoner dollar från sitt privata konto. När Bernard Madoff lämnar festen styr han stegen mot sin lyxlägenhet högst upp i ett hus på East 64th Street värderad till 57 miljoner kronor. Där träffar han sina söner Mark och Andy som konfronterat sin far på kontoret tidigare under dagen.

I deras närvaro släpper Madoff bomben han burit på i minst 20 år. Att han bedrivit ett jättelikt pyramidspel, att allt är en enda stor lögn och att han är slut och inte har någonting kvar.

När FBI-agenter ringer på klockan 8.30 nästa morgon öppnar Bernard Madoff i morgonrock och tofflor. De frågar om det finns någon bra förklaring. Det finns det inte, svarar Madoff och följer med.

Döden var inte smärtfri, men kanske ändå en befrielse. Ena foten låg på skrivbordet, vänster handled hade skurits upp med en mattkniv och en burk sömnpiller fanns i närheten.

Den franske adelsmannen Thierry Magon de La Villehuchet, 65, hittades död på sitt kontor på Madison Avenue på julafton. Hans företag Access International Advisors hade förlorat över 10 miljarder kronor av sina kunders pengar på Madoff och han själv 380 miljoner kronor. I ett brev till sin bror i Frankrike förklarade han att han tog på sig skulden för de försvunna pengarna.

Villehuchet är bara ett i raden av tusentals Madoff-offer, som sträcker sig från de finaste kretsarna på Wall Street, till miljonärer i den lyxiga badorten Palm Beach i Florida till Hollywoods mäktigaste kändisar och vidare till europeiska kungahus.

Annons
Annons

Totalt beräknas 65 miljarder dollar, 500 miljarder kronor, ha förvandlats till luft. Räknas alla de pengar som gått in och ut ur Bernard Madoffs blufförvaltning under åren uppgår summan till ännu mer svindlande 1 300 miljarder kronor.

Kraschen har liknats vid en finansiell tsunami som slagit skoningslöst och blint. Bland de som drabbats finns alltifrån Hollywoodregissören Steven Spielberg till världens rikaste kvinna Liliane Bettencourt till pensionärer och fattiga barn i USA och Israel.

Madoff hade lockat till sig miljarder från prestigefyllda välgörenhetsorganisationer, framförallt med judisk anknytning, bland annat Nobelpristagaren Elie Wiesels egen fond. Flera av dem har tvingats stänga på grund av kraschen. En av dem tillhörde barnen till Norman Levy, en fastighetsmagnat som känt Bernard Madoff i 40 år och kallade honom för sin son.

”Det måste uppfinnas ett nytt ord för svek för att beskriva vad du gjort”, skrev en rabbi i New York i ett öppet brev till Madoff publicerat i News-week.

”Det som inte Hitler gjorde slut på lyckades han med”, dundrade en judisk änka, som förlorat tiotals miljoner, i tidningen Vanity Fair.

Bernard Madoff rörde sig i de finaste och mest exklusiva cirklarna. Alltid leende, trevlig men kanske lite svåråtkomlig. Bland hans vänner fanns några av ikonerna i amerikanskt näringsliv och välgörenhet.

Klädentreprenören Carl Shapiro, 95, var en av Madoffs första kunder på 60-talet. Han skulle slutligen förlora över en halv miljard dollar, varav 250 miljoner som sattes in bara elva dagar innan undergången.

Annons
Annons

Kanske kunde bluffen ha anats redan på golfbanan. Bernard Madoff var en hängiven utövare. Men hans medspelare misstänkte ibland att något inte stämde.

För att vara ett oförutsägbart spel var Madoffs golfresultat förbluffande förutsägbara. I 20 tävlingsrundor mellan 1998 och 2000 gick han aldrig över 89 och aldrig under 80 slag. För bra för att vara sant, muttrade motspelarna.

En osannolik jämnhet var också vad som utmärkte Bernard Madoffs placeringar under alla år.

Född i fattiga stadsdelen Queens i New York satte han som 22-åring sikte på Wall Street. 1960 grundade han Bernard L Madoff Investment Securities med hjälp av sparade pengar från sitt jobb som badvakt och ett lån från sin svärfar. Som tillgångar rapporterade han på en blankett 200 dollar i kontanter.

Madoff började med att göra sig ett namn som mäklare av aktier i småbolag som handlarna på New York-börsen inte brydde sig om. Han hade framgång och ända fram till kraschen drev han en stor separat tradingavdelning.

Utredningen har dock visat att den fick pengar från bluffverksamheten för att överleva. När bedrägeriet började vet ingen, men redan på 60-talet började Madoff investera pengar åt kunder. Med åren växte det. Någon gång på 90-talet började verksamheten ta fart rejält. Då började det också gå snett, enligt Madoff själv.

Det hela tycks ha fungerat som ett på samma gång enkelt och raffinerat pyramidspel. Madoff tog kundernas pengar, låtsades investera dem, rapporterade fiktiv avkastning, lockade nya kunder och använde dem för att betala ut vinster till gamla kunder.

Annons
Annons

På pappret sysslade Madoff med optionsaffärer, men undersökningen har visat att inga riktiga affärer gjordes under åtminstone de sista 13 åren av bedrägeriet.

De påhittade vinsterna, mellan 10 och 20 procent år efter år, skapade ett förtroende och en aura kring Madoff som geni och trollkarl.

Det använde han för att skaffa nya kunder bland vänner och vänners vänner, inte minst i de inre cirklarna av den judiska societeten i New York och Palm Beach, där Madoff bland annat rörde sig på luxuösa Palm Beach Country Club. Rykte och inte reklam var metoden.

Det sågs som en stor förmån att få investera med Madoff. När han på 90-talet och början på 2000-talet använde hedgefonder och så kallade fond-i-fonder steg summorna snabbt. Förvaltarna drog in pengar från rika kunder över hela världen.

En av dem, Fairfield, där svenska Nordea fanns bland investerarna, hade hälften av sina pengar hos Madoff, totalt 7,5 miljarder dollar.

Bluffen bedrevs på 17:e våningen på kontoret i det berömda Lipstick Building, döpt efter sin ovanliga form. Där släpptes väldigt få av de anställda in. En gammal IBM-server i en glasbur användes för att skriva ut falska kontoutdrag till kunder.

På våningen styrde Franc DiPiscali som jobbat med Madoff i 33 år. Han samarbetar nu med myndigheterna i utbyte mot strafflindring, något som ses som ett bevis på att fler än Bernard Madoff var införstådda med bluffen.

Ständigt inflöde av nya pengar gjorde att bedrägeriet kunde hållas vid liv. När kunderna hösten 2008 började göra massiva uttag föll hela korthuset ihop. De ville ha 7 till 8 miljarder dollar. Hos Madoff fanns bara några hundra miljoner dollar i riktiga pengar.

Annons
Annons

Själv verkar Madoff bara ha väntat på fallet. När han den 12 mars erkände sig skyldig och första gången bröt sin tystnad i en domstolsal på 24:e våningen i en byggnad på södra Manhattan sade han:

– Jag trodde att bedrägeriet skulle bli kortvarigt och att jag skulle lyckas ta mig ur det. Det visade sig omöjligt, berättade Madoff och tillade:

– Jag kan inte uttrycka hur ledsen jag är.

Det är nog en liten tröst för Madoffs alla offer, inklusive de många vänner som han ljög rätt upp i ansiktet år efter år.

Madoff har beskrivits som en slags psykopat, beteendet kan liknas en seriemördares.

– Seriemördare har kontroll över människors liv och död, de spelar Gud…Madoff gör samma sak, han spelar en finansiell gud med makt över människor och dess pengar, säger FBI-agenten och experten på gärningsmannaprofiler Gregg O McCrary till New York Times.

Bernard Madoff, numera fånge nummer 61727-054, har bytt lyxlivet på Manhattan och i Palm Beach, lustjakten vid Rivieran och privatplanet mot en trång fängelsecell.

Men trots att framtiden ser ytterst begränsad ut tycks inte Madoff vara en bruten man. Vänner till familjen rapporterar att han motionerar och läser böcker. Mästerbedragaren ser piggare ut än på länge. Kanske för att han inte längre tvingas bära på finanshistoriens mörkaste hemlighet. Den 29 juni faller domen.

Källor: Wall Street Journal, Financial Times, New York Times, Bloomberg, Vanity Fair, Portfolio, Los Angeles Times, Fortune.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons