Annons

Anders Lindblad:Historien talar för att Sverige fixar EM-plats

Janne Andersson leder träningen i Bukarest.
Janne Andersson leder träningen i Bukarest. Foto: Janerik Henriksson/TT

Jag kräver inget skönspel. Inga spektakulära mål eller spännande namn i startelvan. Ge oss bara minst en poäng i ödesmatchen mot Rumänien. Historien talar för att Janne Anderssons landslag fixar det och tar Blågult till EM 2020.

Under strecket
Publicerad

Sveriges herrlandslag i fotboll kan i kväll säkra en biljett till EM nästa år. Seger mot Rumänien i Bukarest och saken är klar. En poäng kommer i praktiken räcka även det, då det lär bli en enkel seger i kvalavslutningen på måndag hemma mot Färöarna. 

Janne Anderssons landslag vet vad som väntar i Bukarest. En hätsk, ofta osportslig, publik och ett skickligt rumänskt lag som blivit allt bättre under kvalets gång och som skakade Spanien (1–2) och som spelade oavgjort mot Norge (1-1) för en månad sedan. 

Den svenska truppen innehåller flera spännande namn, som Dejan Kulusevski, Mattias Svanberg och Riccardo Gagliolo, men Janne Andersson är inte mannen som ”gamblar” när allt ställs på sin spets. Nej, allt talar för att örbundskaptenen kommer att skicka in samma manskap på planen som spelade 1–1 mot Spanien senast.

Det är inte läge att chansa och testa nytt (även om det kan finnas utrymme för oväntade inhopp om matchbilden kräver så). Alla vet vad som krävs, vad som ska göras och hur mycket som står på spel.

Svenska landslag är av tradition bra på just den här typen av ”smash-and-grab-matcher”, där det handlar om att landa, ladda, leverera och lyfta med just det resultat i bagaget som krävs, samtidigt som motståndaren står snopet kvar och undrar vad som egentligen hände. 

Annons
Annons

Det behöver inte vara snyggt, spektakulärt eller sprakande. Jag ser hellre Andreas Granqvist rensa bort inlägg hela vägen till Transsylvanien, Sebastian Larsson peta undan bollen sådär retsamt jobbigt vid varje spelavbrott och Gustav Svensson komma in i mitten av andra halvlek för att ”städa” på mittfältet, än tvåfotsdribblingar och riskfyllda genomskärare som riskerar att bli tappad boll och rumänsk kontring. 

Kort sagt: hellre ett svettigt 0–0-resultat utan åthävor, än vågat spel och förlust med uddamålet. 

Här gäller det bara att få med sig minst en poäng från en riktigt knivig bortamatch i ett svårt och vanskligt läge, formuleringen som tas till när det handlar om att urskilja starka idrottsprestationer i kampen om SvD:s Bragdguld.

För två år sedan stod Janne Anderssons landslag inför en, på papperet, än svårare uppgift i play-off-avgörandet till VM mot Italien. Ledningen, 1–0, från första mötet på Friends arena, skulle försvaras i returen i Milano. Trots ett massivt italienskt spelövertag slutade matchen 0–0 och Sverige tog VM-biljetten.

Det finns en mental styrka i landslaget som inte skall underskattas och som bottnar sig i just tidigare erfarenheter. Precis som i play-off-mötet med Italien visade Blågult i fjol en imponerande attityd när allt ställdes på sin spets, som under VM och avgörandet i Nations league. 

Det må vara ett smula ålderstiget och ifrågasatt lag på sina håll och kanter, men om EM-biljetten säkras i kväll eller på måndag (skulle det inte gå vägen då  finns en bakväg till EM i vår tack vare gruppsegern i Nations league) finns tid för nya spelare att blomstra under vintern och våren och spetsa till konkurrensen lagom till slutspelet i sommar.

Avsaknaden av skadade Ludwig Augustinsson och, framför allt, Viktor Claesson, är stor. Claesson var landslagets nyttigaste spelare innan han skadade sig illa i knäet i bortamatchen mot Spanien. Förhoppningsvis kommer han, liksom Augustinsson, tillbaka i samma fina form som tidigare. 

Även om historien och utgångsläget talar för att Sverige grejar EM-biljetten är jag orolig. Stämningen på läktarna i Bukarest brukar vara hätsk och Rumänien är, som sagt, spelskickligt och på uppåtgående. Får de tidig medgång lyfter de, medan de ofta tappar både humör och spel i motgång. 

Vid en svensk förlust lever trots allt drömmen om EM vidare, men då måste Sverige ha hjälp av ett redan slutspelsklart Spanien, som ställs mot Rumänien i sista omgången.

Nej, det är ett läskigt scenario. Jag hoppas – och tror – att Janne Anderssons manskap gör precis vad som krävs på egen hand för att ta landslaget till ett sjätte raka EM-slutspel.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons