Annons

Historiens värsta finansskojare

De bollade med miljardbelopp – och levde ett liv i total lyx. Men sen föll korthusen. Här är några av finanshistoriens värsta skojare.

Under strecket
Publicerad
Foto: TTBild 1 av 1

1 / 10

Foto: TT

Jérome Kerviel
2008 tvingades storbanken Société Générale erkänna sig lurade av en av sina egna anställda - aktiehandlaren Jérome Kerviel som överträtt bankens interna regler och fejkat transaktioner när han otillåtet handlat med öppna positioner om 50 miljarder euro. Det motsvarar inte bara 400 gånger mer än vad hela Jérome Kerviels handlargrupp hade befogenhet att investera för, utan översteg även hela bankens marknadsvärde vid tillfället.

Förlusterna blev så pass stora att hela bankens framtid äventyrades, och Jérome Kerviel dömdes till tre års fängelse för bland annat trolöshet mot huvudman. Blott efter fyra månader i fängelse släpptes han som villkorligt frigiven med fotboja.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

2 / 10

Foto: TT

Charles Ponzis
Charles Ponzis idé var en bank som lovade 50 procents ränta på 45 dagar. Räntorna betalades med de nya kundernas insatta kapital. Till skillnad från ett pyramidspel är ponzibedrägeriet (Ponzi scheme på engelska) inte beroende av att investerarna rekryterar nya deltagare, därför kan det lättare undgå upptäckt.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

3 / 10

Foto: TT

Jordan Belfort

Jordan Belfort, porträtterad av Leonardo DiCaprio i Hollywoodfilmen The Wolf of Wall Street, förlorade sammanlagt 200 miljoner dollar av 1 500 investerares pengar genom sitt finansbolag Stratton Oakmont.

Belfort levde ett liv i total lyx, ägde herrgårdar, sportbilar och lyxjets i överflöd. De som jobbade under honom på Stratton Oakmont uppmuntrades till ett liv av droger och sprit. 1998 dömdes Belfort till 22 månaders fängelse och böter på 110 miljoner dollar.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

4 / 10

Foto: TT

Bernie Madoff
Världens största pyramidspel rymde cirka 65 miljarder kronor - och slutade med 150 års fängelse och självmord.

Bernie Madoff avslöjades i december 2008 för att ända sedan 1990-talet ha svindlat bort investerarnas pengar. Vad amerikanen gjorde var att låtsas investera kundernas pengar och rapportera en fiktiv avkastning på 10–20 procent - en ovanligt hög nivå som gjorde att kapitalet flödade till närmast konstant. Att Bernie Madoff levt själv på pengarna istället för att investera dem avslöjades under krisåret 2008, då oroliga investerare ville ta ut sitt satsade kapital.

Ännu är inte ärendet avslutat och det kvarstår exempelvis frågor om hur mycket hans söner visste om svindleriet. Hans son, Mark, begick självmord exakt ett år efter att fusket avslöjades.

Bernie Madoff har dömts till 150 års fängelse , som han avtjänar i North Carolina. Hans liv ska bli film där huvudpersonen gestaltas av Robert de Niro.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

5 / 10

Foto: TT

Joachim Posener
Joachim Posener är inte dömd för plundringen av investmentbolaget Trustor, Sveriges största ekobrottskupp. Istället är han kanske mest känd för att ha hållit sig utomlands från 1997 när historien briserade i svenska medier och fram till dess att brotten han misstänktes för preskriberades 2009.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

6 / 10

Foto: TT

Kenneth Lay
Kenneth Lay grundade energijätten Enron och var i början av 2000-talet vd för bolaget. Då avslöjades bedrägeri och fiffel med bokföringen. Enron gick under och tusentals blev av med jobb och besparingar. Ett flertal chefer dömdes till fängelse efter konkursen. Lay, som hade en uppskattad förmögenhet på runt motsvarande 280 miljoner kronor, skyllde ifrån sig och inledde en mycket kostsam rättsprocess där han stod åtalad för flera fall av olika sorters bedrägerier. Han avled under en semesterresa 2006, innan dom hade fallit i målet mot honom.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

7 / 10

Foto: TT

Nick Leeson
Tradern Nick Leeson dömdes till sex års fängelse efter en skandal i brittiska Barings Bank. Banken gick i konkurs 1995 efter att Leeson åsamkat den förluster på närmare motsvarande nio miljarder kronor genom riskfyllda investeringar som han undanhöll sina arbetsgivare. Han flydde landet och greps senare i Tyskland. Leeson dömdes för bedrägeri till sex års fängelse. Han har sedan skandalen bland annat varit vd för en fotbollsklubb på Irland, där han nu bor, och har skrivit flera böcker.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

8 / 10

Foto: TT

Michael Milken
”Skräpobligationernas kung” Michael Milken hjälpte företag som inte fick lån av vanliga banker att ge ut junk bonds. På bara några år tjänade han ihop miljardbelopp. Men det visade sig att han också sysslade med insiderhandel. 1989 åkte han dit. Han dömdes till böter på 200 miljoner dollar och tvingades betala 400 miljoner dollar i ersättning till personer som lidit skada.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

9 / 10

Foto: TT

Ivan Boesky
Ivan Boesky är en amerikansk börsmäklare som hade huvudrollen i en stor insiderskandal som skakade Wall Street i mitten på 80-talet.

Finansmannen dömdes till 3,5 års fängelse efter insiderhandeln vilken bland annat omfattande omtalade ”junk-bond kungen” Michael Milken.

Boesky sägs vara en av de finansmän som inspirerade Oliver Stone till Michael Douglas karaktär Gordon Gekko i den klassiska filmen Wall Street.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

10 / 10

Foto: TT

Martha Stewart
Den amerikanska programledaren och entreprenören Martha Stewart dömdes i mars 2004 till fem månaders fängelse och två års övervakning samt böter på 30 000 dollar för brott i samband med insiderhandel i bioteknikföretaget Imclone.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons