Annons

Teresa Küchler:Historiskt – inte bara för att hon är kvinna

 Ursula von der Leyen.
Ursula von der Leyen. Foto: Jean-Francois Badias/AP

Den tyska politikern Ursula von der Leyen blir EU-kommissionens nya ordförande – den första kvinnan någonsin på posten – efter en intensiv övertalningskampanj med stora löften till EU-parlamentets olika, politiska grupper.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

 

STRASBOURG Symboliken ska inte underskattas: i åtminstone fem år framöver kommer EU-kommissionens och därmed EU-maskineriets högsta höns i Bryssel att vara en kvinna.

Inte en Jean-Claude Juncker, Manuel Barroso, Mario Prodi, Jacques Santer eller Jacques Delors – alla säkert goda, genomtänkta val för jobbet när det begav sig, men ändå alla medelålders män i en lång rad av medelålders män som efterträtt varandra på posten sedan startskottet för det samarbete som med tiden blev dagens EU avfyrades år 1957, för över sex decennier sedan.

– Jag ser fram emot att få vara en del av att spräcka glastaket här, sade parlamentarikern Fredrick Federley (C) inför omröstningen på tisdagskvällen, där hans partigrupp, det liberala ”Förnya Europa”, valde att stödja Ursula von der Leyens kandidatur.

Jessica Polfjärd (M), sade att hon kände sig stolt denna historiska dag, då en kvinna för första gången valts till en sådan viktig position i EU-samarbetet. Hon sade också att Ursula von der Leyen framstod som kompetent, och som en person som lyssnar och har rätt energi för jobbet.

Annons
Annons

Sedan hennes namn plötsligt kastades in i leken på ett EU-toppmöte i Bryssel för bara två veckor sedan har Ursula von der Leyen använt all sin vakna tid till att försöka övertyga EU-parlamentariker från alla politiska läger om att hon lyssnar till just deras krav och förväntningar.

Hon lovade bland annat att göra ett nytt försök att införa solidariska regler kring flyktingmottagande mellan alla EU-länder, och att förstärka EU:s yttre gränser – ett löfte med adressat främst i länder med stort flyktingmottagande i EU:s ytterområde, som Spanien, Grekland och Italien.

Hon lovade en helt ny “grön giv” för att kämpa mot klimatförändringarna; att stärka kvinnors rättigheter, stoppa barnfattigdomen, stimulera ekonomin och värna om EU:s demokratiska värderingar.

Men hon aktade sig också för att röra upp för starka känslor, inte minst i läger vars stöd hon behövde för att få jobbet.

Von der Leyen undvek till exempel helt att i en debatt om just EU:s demokratiska värderingar nämna de två länder som på senare år kritiserats för brott mot demokratiprinciper, och som den sittande EU-kommissionen till och med dragit till EU-domstolen.

– Hon nämnde inte Polen och Ungern vid namn en enda gång – inte under tre timmars debatt! sade Malin Björk (V), vars partigrupp med vänsterpartier, socialister och kommunister röstade mot tyskans utnämnande.

Gruppen trodde inte på hennes löften ”om guld och gröna skogar”, enligt ett pressmeddelande.

Det ska tilläggas att Ursula von der Leyen inte kan knäppa med fingrarna och införa allt hon lovat. Hon kan föreslå ambitiösa klimatlagar – det är EU-kommissionens jobb att föreslå lagar för EU-länderna. Men det är inte hon som bestämmer, inte hon som beslutar om lagarna ska klubbas: det gör de 28 medlemsländerna, alltså de 28 regeringarna. Ibland ensamma, ibland efter förhandlingar med EU-parlamentet.

Får von der Leyen inte med sig exempelvis Polens regering, som omhuldar sina kolkraftverk, eller ens sitt eget hemlands regering i Berlin, som traditionellt omhuldar sin gigantiska bilindustri, på nya, tuffa klimatlagar, så spelar det inte så stor roll vad hon lovar i EU-parlamentets kammare.

Men med Ursula von der Leyen får nu EU-parlamentet och EU:s alla medborgare en ordförande i Bryssel som både är kvinna och som tar sig tid att lyssna. Det är baskemej historiskt, säger er EU-korrespondent.

Efter reklamen visas:
Knapp seger för von der Leyen i EU
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons