Annons

Swedbank får miljardböter

Bankens straffavgift sattes på torsdagskvällen till fyra miljarder kronor.
Bankens straffavgift sattes på torsdagskvällen till fyra miljarder kronor. Foto: Tomas Oneborg

Swedbank slår svenskt rekord i penningtvättsböter. Bankens straffavgift sattes på torsdagskvällen till fyra miljarder kronor. Swedbank har medvetet mörkat dokument, slår Finansinspektionen fast i sin utredning.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen.

Foto: Veronica Johansson

Några minuter efter Stockholmsbörsens stängning på torsdagen kom domen mot Swedbank – på båda sidor om Östersjön. Finansinspektionerna i Sverige och Estland meddelade då samtidigt resultatet av penningtvättsutredningen mot den svenska storbanken.

– Det är synnerligen allvarligt att banken vid flera tillfällen har undanhållit information från FI som skulle ha visat på allvaret och omfattningen av problemen med penningtvätt, säger Erik Thedéen, generaldirektör för svenska Finansinspektionen (FI).

Myndighetens kritik når ända upp till högsta koncernledningsnivå i den svenska storbanken.

– Vår undersökning visar att den svenska ledningen inte hanterade riskerna för penningtvätt i den baltiska verksamheten på ett effektivt sätt. Ett stort ansvar faller på bankens ledning, säger Erik Thedéen.

Tonläget är likartat på andra sidan Östersjön.

– Att Estlands största bank hade så här många tillkortakommanden var lite överraskande och gör mig inte glad. Men banken har lärt sig läxan, säger chefen för Estlands finansinspektion Kilvar Kessler till SvD.

Annons
Annons

De svenska böterna på fyra miljarder kronor plus en varning kommer vid sämsta tänkbara tillfälle för Swedbank. Mitt under brinnande coronakris dräneras banken på åtskilliga miljarder.

FI slår fast att Swedbank har haft kännedom om misstänkt penningtvätt i Baltikum. Banken har, trots flera interna och externa rapporter som varnat för brister i de baltiska dotterbolagen, inte vidtagit lämpliga och tillräckliga åtgärder, skriver myndigheten i sitt pressmeddelande.

FI har också upptäckt flera exempel på hur banken har undanhållit dokumentation och information från FI som i efterhand visar på det allvarliga läget. Detta har även den estniska tillsynsmyndigheten funnit i sin undersökning.

Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, reagerar skarpt på FI:s uppgifter:

– Det är svidande kritik som myndigheten riktar mot banken. Det är ytterst allvarligt att Swedbank medvetet undanhållit information om brister – både när det gäller den svenska och baltiska verksamheten, säger han.

– Några eller någon måste står till svars för detta. Det är oundvikligt att tidigare vd:n Birgitte Bonnesen har ett stort ansvar. Antingen har hon känt till det och undanhållit information eller så har rutinerna på banken varit så bristfälliga att man kunnat agera på det här sättet. I båda fallen faller ansvaret på vd, säger Joacim Olsson.

Den rekordstora straffavgiften innebär att FI skriver historia. Aldrig tidigare har myndigheten dömt ut ett så högt bötesbelopp. Senast FI straffade en bank för bristande penningtvättsrutiner blev sanktionsavgiften 50 miljoner kronor. Då, i maj 2015, handlade det om Nordea.

Annons
Annons

Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen.

Foto: Veronica Johansson

Sedan Erik Thedéen tillträdde som generaldirektör på hösten 2015 har inte en enda svensk bank fällts för att ha brustit i penningtvättstillsynen. Det har SvD avslöjat i en lång serie artiklar. Detta trots ett halvdussin larm från myndighetens egna experter om att både Swedbank, SEB och fyra fristående sparbanker haft stora luckor i sitt skydd mot penningtvätt.

Ett viktigt skäl till de höga böterna är nya regler. FI har idag rätt att döma ut sanktionsavgifter på upp till en tiondel av bankens intäkter på koncernnivå.

Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen.
Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen. Foto: Veronica Johansson

– Värt att notera är att FI tidigare har hittat liknande problem i samma bank, det vill säga Swedbank. Men då lämnade man problemen helt utan åtgärd. Den här gången leder det plötsligt till miljardböter, säger Joacim Olsson.

Aktiespararnas vd är mycket kritiskt till att FI först nu, under trycket av media, omvärld och eventuellt amerikanska myndigheter slår till med höga miljardböter.

Det var i februari 2019 som Swedbanks mardrömsresa inleddes. Då avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att Swedbank kan ha använts för penningtvätt i Baltikum under många år.

Enligt SVT omsatte bankens högriskkunder upp till 200 miljarder kronor om året 2010–2016.

Avslöjandet 2019 ledde till kurskollaps i Swedbank. Både vd Birgitte Bonnesen och ordförande Lars Idermark tvingades bort från banken.

Annons
Annons

Idag leds banken av Jens Henriksson, tidigare vd för Folksam. Styrelsens ordförande är tidigare statsministern Göran Persson.

Torsdagens beslut innebär inte att turbulensen runt Swedbank på något sätt är över. På måndag den 23 mars ska den advokatfirma Swedbank anlitat presentera sin utredning om misstänkt penningtvätt i banken. Och på torsdag den 26 mars väntar en bolagsstämma med bankens aktieägare.

Därefter kommer ett polisförhör med tidigare vd:n Brigitte Bonnesen i april. Hon kan då delges misstanke om brott, enligt SvD:s källor. Slutligen hotas banken av amerikanska sanktionsböter, som kan bli mycket högre än de svenska bötesbeloppen.

SvD har utan framgång sökt Swedbanks ledning för en intervju. Banken hänvisar istället till ett uttalande via sin pressavdelning.

Där konstaterar Swedbank att FI:s slutsatser i allt väsentligt överensstämmer med bankens egna och att den respekterar myndighetens sanktionsbeslut.

”Swedbank har brustit i hanteringen av kundernas, ägarnas och samhällets förtroende. Det är besvärande och mycket allvarligt,” skriver Swedbanks vd och koncernchef Jens Henriksson i ett pressmeddelande.

Enligt Swedbank har banken investerat mycket resurser i rutiner, processer och systemstöd under det gånga året.

”De brister finansinspektionerna påtalar kommer att hanteras och åtgärdas utan dröjsmål, i den mån de inte redan har åtgärdats,” skriver Jens Henriksson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons