Annons

Historiskt billigt att binda bolånen

Foto: Fredrik Sandberg/TT

När styrräntan sannolikt höjs runt årsskiftet kan det bli dyrare med rörlig boränta jämfört med att binda under två år.

Under strecket
TT
Publicerad

Bolåneräntorna har nått botten och kommer framöver att vända uppåt, enligt de allra flesta bedömarna. Trots Riksbankens besked om att hålla kvar styrräntan på rekordlåga minus 0,5 procent pekar den senaste prognosen på att en höjning om 25 punkter träder i kraft kring årsskiftet.

För en majoritet av svenskarna med bolån kommer höjningen att slå direkt på boendekostnaderna, enligt Danske Banks sparekonom Maria Landeborn.

– Över 70 procent har en rörlig ränta och för många snittar den 1,3 procent i dagsläget. Höjer Riksbanken med 25 punkter stiger boräntan lika mycket vilket får stor genomslagskraft på boendekostnaden.

Den blygsamma förväntade höjningen kommer främst att märkas av i storstäderna, enligt Landeborn. Det är där de dyraste bostäderna finns och därmed också de största bolånen.

Och med den högre rörliga räntan är det framför allt restaurangbesöken, prylköpen och den privata konsumtionen som får ta ett steg tillbaka.

– Det kommer att märkas i plånboken. Det ska bli intressant att se hur en stigande ränta påverkar konsumtionen i storstäderna med avseende på att hushållen är mer räntekänsliga nu än jämfört med när Riksbanken höjde styrräntan efter att it-bubblan sprack.

Annons
Annons

Beskedet från Riksbanken stärker SBAB:s prognos om stigande korta och långa räntor de kommande åren.

Enligt banken kommer den korta 3-månadersräntan (även kallad rörlig) att uppgå till 2,5 procent i början av 2022 medan den bundna 5-åringen förväntas klättra till 3,4 procent.

Om man redan nu upplever sig ha en ansträngd ekonomi är det hög tid att se över möjligheten att binda bolåneräntan, speciellt då skillnaden mellan korta och långa räntor i dagsläget är historisk liten, säger SBAB:S boendeekonom Claudia Wörman.

– Som konsument ska man inte invaggas att tro att räntan kommer vara låg alltjämt. Vi vet att det kommer bli en räntehöjning och det kommer bli kännbart.

Det resonemanget för även Danskes sparekonom Landeborn. Hos vissa banker (däribland Danske Bank) kan till och med den första höjningen av styrräntan leda till att den rörliga räntan blir högre än den bundna 2-åriga bolåneräntan

– Skillnaden är liten och om din rörliga ränta följer med repan 0,25 procent upp kommer du att betala mer än vad du gör för att binda på två år i dag.

Få delar i Riksbankens penningpolitik är dock överraskande och Swedbanks privatekonom Arturo Arques manar till lugn.

– Det finns ingen anledning till panik, ingen förväntar sig en kraftig ränteuppgång. Nästa år väntar vi fler höjningar men i en varsam och välavvägd takt.

– I dag har hushållen väldigt stora marginaler, den som kan få problem är den som har anpassat sin konsumtion efter den här nivån.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons