Annons

Historiskt ras: ”Chocken allvarlig men blir kort”

Linda Lyth på Söderberg & Partners är inte överraskad över det historiska raset för konjunkturbarometern.
Linda Lyth på Söderberg & Partners är inte överraskad över det historiska raset för konjunkturbarometern. Foto: Lars Pehrson

Det var det kraftigaste fallet någonsin i konjunkturbarometern. Alla sektorer i näringslivet bidrar till fallet. Men det fanns även ljuspunkter i statistiken som Konjunkturinstitutet presenterade under torsdagen.

Under strecket
Publicerad

Källa: Konjunkturinstitutet. Grafik: SvD

Aldrig har samhället vänt så snabbt från en optimistisk till en pessimistisk syn på framtiden. Konjunkturinstitutets barometer för april visade upp de svagaste siffrorna sedan mitten av 70-talet, och det snabbaste raset någonsin.

Efter att ha stigit stadigt sedan slutet av förra året föll indikatorn i den senaste mätningen med hela 34 enheter till 58,6. Allt under 100 är lägre än genomsnittet.

– Siffrorna är nu nere på samma nivåer som under finanskrisen, men fallet har varit väldigt mycket snabbare. Då var det en lite mer utdragen kris, det här är ett extremt kraftigt fall, säger Fredrik Johansson Tormod, som är enhetschef för konjunkturbarometern på KI.

Den oberoende aktieanalytikern Peter Malmqvist menar att siffrorna är skrämmande.

– Industrin levererar mer negativa signaler än vad jag trodde. Lock-down av Europa slår uppenbarligen väldigt hårt. Servicesektorn går rakt ner, och värre än vad jag trodde, säger han.

Alla sektorer bidrar till fallet, men tjänstesektorn sticker ut med den tydligaste nedgången. Tjänstesektorn fullkomligt rasade från 85,4 till 47,8. Indikatorn för tillverkningsindustrin sjönk i april från 100,5 till 70,5.

Annons
Annons

Källa: Konjunkturinstitutet. Grafik: SvD

Peter Malmqvist ser dock vissa ljuspunkter i statistiken.

– Handeln i Sverige klarar sig bättre än vad jag trodde. Det visar att vi ändå gått en del till affärerna.

Siffran för detaljhandeln backade till 74,3 och hushållens konfidenssiffra sjönk med i sammanhanget måttliga 15 enheter till 73,9. En av få sektorer som går mot strömmen och förstärks är dagligvaruhandeln, som i stället noterade en rekordhög siffra.

Konjunkturinstitets konjunkturbarometer

Källa: Konjunkturinstitutet. Grafik: SvD
Källa: Konjunkturinstitutet. Grafik: SvD

Att det skulle bli ett stort ras kom inte som en chock för bedömarna.

”På många sätt var utfallet också väntat eftersom den tvärnit samhället tagit saknar motstycke ”, skriver Linda Lyth, investeringsstrateg på Söderberg & Partners i ett mejl till SvD.

Fredrik Johansson Tormod varnar för att använda siffrorna för att försöka förutspå hur konjunkturen kommer att utvecklas den kommande tiden. Trots namnet är denna konjunkturbarometer egentligen bara en mätare på hur stämningen är just nu bland företag och privatpersoner.

– De här siffrorna säger inget om när vändningen kommer. Vi vet inte hur länge de här restriktionerna håller i sig och exportberoende företag påverkas också av hur sjukdomen och restriktionerna utvecklas i andra länder, säger han.

Det kan också förklara att reaktionen på börsen blev förhållandevis måttlig på onsdagen. Vid lunchtid var OMX PI ner med 0,4 procent.

”Det är för tidigt att säga att någon makroekonomisk botten är nådd, men börsen tenderar att ligga före faktiska utfall och blickar ofta runt ett halvår längre fram. Det betyder att marknadens fokus i allt större utsträckning nu skiftar mot nästa år och förklaringen till optimismen på börsen just nu ligger till stor del i just det. Förväntningarna är att den ekonomiska chocken visserligen blir allvarlig men också relativt kortvarig, mycket tack vare massiva stimulanser”, skriver Linda Lyth.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons