Annons

Peter Benson:30 bolag som har stor chans att bli vinnaraktier

Aktier är egentligen bolag och bolag är egentligen människor. Det är en grundbult i Börsplus investeringsfilosofi. Bolag med ägare av kött och blod, helst grundaren själv, brukar bli de mest lönsamma investeringarna.

En färsk akademisk studie visar att det stämmer. Bolag där grundaren är storägare avkastar hela 8 procent mer per år jämfört med övriga aktier. Här är en lista där du kan hitta dessa vinnaraktier.

Under strecket
Publicerad
Foto: Linus Sundahl-Djerf

Viktoria Lyttkens och Philip Leiser från Handelshögskolan.

Foto: Maja Brand
Foto: Linus Sundahl-Djerf
Foto: Linus Sundahl-Djerf

Det var väl Albert Einstein som sa att ränta-på-ränta är världens åttonde underverk? Det visar att viktiga insikter kan vara väldigt enkla. Lika viktig men enkel är slutsatsen i en färsk kandidatuppsats från Handelshögskolan i Stockholm där Philip Leiser (som skrivit analyser för Börsplus) och Viktoria Lyttkens studerat ”Personägandets betydelse för aktieavkastningen”.

Studien täcker alla bolag på Stockholmsbörsen från 2002 till 2009 och delar lite förenklat in alla börsbolag i tre grupper:

  1. Börsbolag där grundaren äger minst 10 procent (av rösterna).
  2. Börsbolag där en person som inte är grundare äger minst 10 procent.
  3. Börsbolag där ingen person äger 10 procent.

Studien visar att den som varje år köper en aktieportfölj enbart med ”grundarägda” bolag får en avkastning som är 7,8 procent bättre per år än den som köper en aktieportfölj med övriga börsbolag. Breddar man och köper aktier i alla ”personägda” bolag (alltså grundare eller andra personer med minst 10 procent av rösterna) så blir avkastningen 4,8 procent bättre än för börsbolag utan större ägare av kött och blod.

Annons
Annons

Viktoria Lyttkens och Philip Leiser från Handelshögskolan.

Foto: Maja Brand

Man behöver inte vara Einstein för att räkna ut att med ränta-på-ränta så blir 4,8 eller 7,8 procents årlig avkastning mycket stora belopp. Efter 31 år ger 7,8 procents årlig avkastning ett kapital som är tio (10!) gånger större än för en stackare som blivit utan den avkastningen.

Var hittar man denna fantastiska avkastning? Exempelvis genom att botanisera bland listan här nedan som Börsplus tagit fram över 30 bolag där grundaren äger minst 10 procent av rösterna. Börsvärdena är från ett par miljarder och uppåt och samtliga dessa aktier har också analyserats av SvD Börsplus (dock inte alltid med köpråd, klicka här för att prenumerera på Börsplus).

Grundarägda bolagGrundarägare
Addnode GroupHanstorp/Gejer
ALM EquityJoakim Alm
AQ GroupAndersson/Mellgren
Assa AbloyMelker Schörling
AttendoPertti Karjalainen
Avanza BankSven Hagströmer
BahnhofKarlung/Norman
BalderErik Selin
BioGaiaRotschild/Annwall
Catena MediaDiverse
CherryMorten Klein
CLX CommunicationsDiverse
GaroLars Svensson
GetingeCarl Bennet
H&MStefan Persson
HexagonMelker Schörling
Kopparbergs BryggeriBr. Bronsman
Magnolia BostadFredrik Holmström
MedicoverJonas af Jochnick
Oscar PropertiesOscar Engelbert
Paradox InteractiveFredrik Wester
Raysearch LabsJohan Löf
RecipharmEldered/Backsell
Resurs HoldingFam. Bengtsson
Serneke GroupOla Serneke
SwedolBr. Zetterberg
THQ NordicLars Wingefors
Victoria ParkGreg Dingizian
Vitec SoftwareLars Stenlund
VolatiKarl Perlhagen
Källa: Holdings/Börsplus

Men vad är förklaringen till att grundarägda bolag går så mycket bättre? Även rensat för det större inslaget av småbolag och låga värderingar så visar Lyttkens/Leisers studie att grundarägda bolag gett en statistiskt signifikant bättre avkastning.

Förklaringen är så klart det som inledde denna text: Aktier är bolag och bolag är människor.

Viktoria Lyttkens och Philip Leiser från Handelshögskolan.
Viktoria Lyttkens och Philip Leiser från Handelshögskolan. Foto: Maja Brand

Börsplus ser följande delvis subjektiva kriterier för vad som definierar en grundare och varför det spelar roll.

  • De har lyckats bygga växande företag med anställda, kunder och vinster och präglat dem framgångsrikt. (Vi exkluderar investmentbolag men inkluderar exempelvis Melker Schörling som ”grundare” av Hexagon.)
  • De ägnar decennier åt sitt livsverk. Långsiktigheten, erfarenheten och drivet är av en annan kaliber jämfört med bolag som körs av inhyrda tjänstemän och ”styrelseproffs”.
  • De har en stor del av sin förmögenhet investerad i bolaget. (Vissa grundare har startat massvis med bolag, exempelvis Erik Paulsson eller familjen Lundin. Vi räknar inte deras mindre värdefulla innehav.)

Slutsatsen är enkel. Grundare och andra ägare av kött och blod tenderar att ha kunnandet, långsiktigheten och drivkraften att fortsätta skapa större värden än vad institutionernas tjänsteandar klarar.

Beställ SvD Börsplus - SvD Kundservicekundservice.svd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons