X
Annons
X

Efter sedelbytet – 5,9 miljarder borta

Var är alla gamla sedlar? Det har gått drygt ett år sedan butikerna slutade ta emot dem som betalning – och hela 5,9 miljarder saknas, enligt Riksbanken. Och många är de svenskar som har fastnat med ogiltiga sedlar i plånboken.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Del 1 av 7

undefined
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

För den som hittat gamla plånböcker eller bortglömda sparpengar är loppet inte kört – man kan fortfarande vända sig till Riksbanken och få dem inlösta mot en avgift. Räkna dock med att kunna redogöra för varifrån de kommer. Annars kan det bli nobben, och Riksbanken beslagtar pengarna istället. Här är några som fått nobben av Riksbanken:

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Arkivbild.

Foto: Science Photo Library/IBL Bild 1 av 1

Del 2 av 7

Potatislådan ruvade på en förmögenhet

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Science Photo Library/IBL

En Lyckselekvinna hittade ett kuvert med 325 000 kronor under en potatislåda när hon städade sin matkällare. Polisen beslutade att hon fick behålla pengarna – men historien slutar olyckligt, skriver Östersunds-Posten.

Husets tidigare ägare lever inte så kvinnan förklarade att hon inte kunde bevisa säkert var pengarna kom ifrån. Riksbanken menar därför att pengarna kan komma från brott och beslutade att inte lösa in sedlarna. Kvinnan överklagade beslutet till Förvaltningsrätten men fick avslag även där.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

Del 3 av 7

Frisören snuvad på klippet

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under 2017 ansökte ett par om att få lösa in 67 350 kronor i ogiltiga sedlar. Pengarna uppgavs komma från kvinnans frisörsalong. Kunderna betalade ofta kontant och paret styrkte sin berättelse med med handlingar som redovisade transaktioner. Men förvaltningsrätten ansåg att dokumentationen i parets överklagan inte visade vilket ursprung kontanterna hade. Därmed gav man Riksbanken rätt i beslutet att avslå parets ansökan.

Efter reklamen visas:
Nästan sex miljarder kronor saknas
Annons
X
Annons
X
Annons
X

Arkivbild.

Foto: Fotomaton/IBL Bild 1 av 1

Del 4 av 7

Vattenskada avslöjade pappans gömställe

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Fotomaton/IBL

På nittotalet tog en man över sin fars lägenhet, en bostadsrätt i Stockholm, när pappan gick bort. Av en slump hittade mannen en samling pengar, totalt 311 500 kronor. Det var i samband med en vattenskada i lägenheten i slutet av 2015 som mannen blev tvungen att rensa ur en garderob, och gjorde då ett oväntat fynd, vilket SVT:s konsumentredaktion Plus först rapporterade.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Jubileumsmynt från år 2002. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

Del 5 av 7

Traderafyndet blev en nitlott

Jubileumsmynt från år 2002. Arkivbild.
Jubileumsmynt från år 2002. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Riksdagsmannen Mattias Bäckström Johansson (SD) köpte ogiltiga sedlar på Tradera. Han skickade in dem tillsammans med flera jubileumsmynt till Riksbanken, för inlösen. Men där blev det nobben, skriver tidningen Östra Småland.

Jubileumsmynten var inget problem, där betalade Riksbanken ut pengarna. Men när det gäller sedlarna blev det tvärstopp, eftersom riksdagsmannen i de handlingar som skickas in tillsammans med pengarna angett att de köpts på Tradera.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Arkivbild.

Foto: Jajja Deboussard /IBL Bild 1 av 1

Del 6 av 7

Kristen tv-kanal blåst på gåva

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Jajja Deboussard /IBL

2017 försökte Kristen tv, som driver Kanal 10, lösa in ogiltiga sedlar till ett värde av 24 000 kronor hos Riksbanken. Men Riksbanken vägrade eftersom banken misstänkte att pengarna eventuellt kom från olaglig verksamhet, vilket tidningen Dagen rapporterat.

Kristen tv lyckades söka rätt på personen som hade skickat pengarna. En 83-årig kvinna hade skänkt pengarna som hon hittade sedlarna i ett kuvert i ett kassaskåp. Men det räckte inte. Förvaltningsrätten avslog överklagan.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Arkivbild.

Foto: Karin Grip Bild 1 av 1

Del 7 av 7

Bärplockare kammade noll

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Karin Grip

En polsk medborgare ville lösa in 44 450 kronor men Riksbanken avslog ansökan. I sin överklagan säger mannen att pengarna är lön för flera års bärplockning i Sverige utfört av honom och andra familjemedlemmar. Förvaltningsrätten anser dock att det inte fanns korrekta anställningsförhållanden. Den sammanställning på inkomst och sparande som mannen lämnat är av ”enkel beskaffenhet” och har lågt bevisvärde. Mannen fick avslag på sin överklagan av Riksbankens beslut.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X