Annons

Uppgifter: Två med koppling till Akilov gripna

Rakhmat Akilov vid rättegången.
Rakhmat Akilov vid rättegången. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Två män med kopplingar till Rakhmat Akilov, gärningsmannen bakom terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm, ska ha gripits i Syrien, rapporterar Radio Free Europe/Radio Liberty. Männen förekommer i en granskning som SvD gjorde 2018.

Under strecket
Publicerad

En av männen som har gripits går under smeknamnet ”Abu Dovud” och kommer från Tadzjikistan. SvD har tidigare rapporterat om mannen, som ska vara känd som en ”propagandamaskin” i sitt hemland. Han heter egentligen Parviz Saidrahmonov.

Han ska enligt Radio Free Europe/Radio Liberty sitta i ett fängelse i den syriska staden Afrin, som kontrolleras av Turkiet.

Han ska tidigare ha rapporterats död, men identifierades av radiokanalen i ett klipp från fängelset av den turkiska tv-kanalen TRT Haber TV. Klippet sändes i slutet av november och i det säger den misstänkte mannen att han reste till Syrien för att kriga.

– När jag bodde i Ryssland såg jag kriget på tv, säger han i klippet.

Mannen har identifierats av släktingar och bekanta, som ska ha sett honom på en bild. När tidningen Dagens ETC visade bilderna på honom för Sajora Gafurova, en 47-årig tadzjikiska som nu bor i Tyskland, kände hon omedelbart igen sin före detta svärson.

– Ja, det är han. Tack gud för att han gripits. Måtte han svara för allt, säger Sajora Gafurova till ETC.

Ytterligare en person som Akilov påstår sig ha haft kontakt med ska ha gripits och sitter fängslad i staden Deir az-Zor i Syrien. Det handlar om Tojiddin Nazarov, eller ”Abu Usama Noraki”.

Akilov ska ha haft telefonkontakt med honom i lastbilen, när han genomförde terrordådet, enligt vad Akilov själv sagt i polisförhör.
Nazarov är efterlyst i Ryssland och sitt hemland Tadzjikistan för att ha planerat ett terrordåd i Moskva 2017. Enligt RFE/RL vill Tadzjikistan och Ryssland få männen utlämnade.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons