Annons

H&M och Nordea – krisens förlorare

H&M är ner cirka 35 procent sedan coronakrisens utbrott.
H&M är ner cirka 35 procent sedan coronakrisens utbrott. Foto: SOPA Images/TT

Börsens tio jättar har haft en mardrömsliknande kursutveckling den senaste månaden. Giganter som Ericsson och Volvo är inte förskonande när världens börser har kollapsat. Men det finns ett undantag.

Under strecket
Publicerad

1 / 4

Det är inte ofta man får uppleva en historisk händelse. Men i torsdags klockan 17.30 var det dags. Efter en febrig börsdag där coronaoron sakta men säkert övergick till ren panik stängde Stockholmsbörsen på minus 11,1 procent.

Det är det största raset en enskild dag någonsin i Stockholmsbörsens historia. Större än Lehmankraschen 2008, värre än IT–kraschen år 2000 och mer brant än svarta måndagen 1987.

Men känslan av historiens vingslag var sannolikt en klen tröst för livrädda investerare som just förlorat mycket pengar.

För Stockholmsbörsens giganter – de tio största – var och en med ett börsvärde på över 200 miljarder kronor har utvecklingen varit närmast overklig. Börsvärden för cirka 1 000 miljarder kronor har gått upp i rök, visar SvD:s sammanställning. Och det har gått snabbt – på mindre än fyra veckor. De tio bolagen har i snitt tappat cirka 22 procent.

Nordea och klädjätten H&M är de två stora förlorarna av de tio. Ett mindre känt bolag för den stora allmänheten, som tillverkar toalettpapper, tillhör vinnaren. Men vinnare betyder inte att kursen är på plus, bara att bolaget har gått minst dåligt.

Annons
Annons

2 / 4

Nordea, −36%. H&M, −34%

Oro för kreditproblem och kommande recession sätter press på bankaktierna. Nordeas kursutveckling är dramatiskt, ner över 35 procent den senaste månaden. Nordea har dessutom svagast lönsamhet av storbankerna och nya vd:n Frank Vang–Jensen är mitt uppe i ett kostnadsbesparingsprogram.

För finansmannen Christer Gardell och hans fond Cevian Capital är Nordeas kursras dåliga nyheter. Han äger numera 4 procent av banken. Det innebär att hans aktier har på kort sikt tappat cirka fyra miljarder kronor i värde. Från 14 till 10 miljarder.

För H&M med storägaren Stefan Persson är läget snarlikt. Även H&M är ner cirka 35 procent sedan coronakrisens utbrott. Klädjätten här hårt exponerad mot Kina, både när det gäller produktion och antalet butiker. Dessutom har klädjätten ett stort antal butiker i Europa där viruset nu sprids. På måndag släpper H&M försäljningssiffrorna för första kvartalet.

Annons
Annons

Volvos aktie har rasat med 30% sedan coronavirusets utbrott.

Foto: Nicolas Maeterlinck/TT NYHETSBYRÅN

3 / 4

Volvos aktie har rasat med 30% sedan coronavirusets utbrott.
Volvos aktie har rasat med 30% sedan coronavirusets utbrott. Foto: Nicolas Maeterlinck/TT NYHETSBYRÅN

ABB −30%. Investor −27%. Ericsson −26%. Assa Abloy −27%. Atlas Copco −23%. Volvo - 30%

De sex bolagen är något av börsklenoder med många svenska småsparare bland aktieägarna. De har alla rasat mellan 20–25 procent sedan coronakrisens utbrott förutom AB Volvo vars tapp närmare sig 30 procent.

ABB, Volvo, Ericsson och Assa Abloy, Atlas Copco är exportjättar med stor närvaro i Kina, precis som H&M.

Ericsson meddelade redan i slutet av februari att man tvingats stänga lokalkontor i Zagreb i Kroatien, på Malaga i Spanien och i Köpenhamn. De anställda på dessa kontor får nu arbeta hemma. Skälet var att en av Ericssons anställda i Kroatien hade testats positiv för coronavirus.

Investor är Wallenbergs maktbolag med en rad tunga innehav i coronadrabbade bolag, som ABB, Ericsson, Electrolux och banken SEB. Den senare har tappat 30 procent sedan i mitten av februari.

Annons
Annons

Läkemedelsjätten Astra Zeneca har klarat sig utan katastrofala börsfall men är ändå ned 20%.

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

4 / 4

Läkemedelsjätten Astra Zeneca har klarat sig utan katastrofala börsfall men är ändå ned 20%.
Läkemedelsjätten Astra Zeneca har klarat sig utan katastrofala börsfall men är ändå ned 20%. Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Astra Zeneca −20%. Essity −13%

Några vinnare på börsen existerar inte den senaste månaden. Men de här två bolagen har gått minst dålig av börsens tio jättar. Hygienkoncernen Essisty sticker ut, under fredagagens rekyl var man en tid ner på ensiffrigt nedgångstal. Sedan tappade börsen fart och Essitys facit senaste månaden är nu minus 13 procent.

Förklaringen är enkel, bolaget är kraftigt exponerat mot Kina och tillverkar dessutom hygienprodukter. Bland annat toalettpapper. Just toalettpapper är en av de varor som kineser och även allt fler konsumenter i Europa har börjat hamstra i takt med att viruset sprids. Det har gynnat Essity.

Läkemedelsjätten Astra Zeneca har också klarat sig utan katastrofala börsfall, ner omkring 20 procent. En orsak kan vara att bioteknikbolaget Moderna Therapeutics, som har Astra Zeneca som storägare, har skickat en vaccinkandidat mot coronavirus till statliga amerikanska forskare för validering inför tester på människa. Det väcker vissa förhoppningar. Experter är dock överens om att det är en lång väg kvar innan något vaccin kan presenteras.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons